Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

MANUEL SARRAZIN: “Scholz ima potpuno drukčiji pristup od Merkel, Dodikove prijetnje shvaćamo ozbiljno”

Ozbiljno upozorenje Dodiku

Njemačka vrlo ozbiljno doživljava prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a nakon ruske agresije na Ukrajinu spremna je djelovati kako bi se onemogućili novi pokušaji ugrožavanja mira i stabilnosti, upozorio je Manuel Saarrazin, posebni izaslanik njemačke vlade za zapadni Balkan.

U intervjuu za banjalučke Nezavisne novine, a koji prenosi agencija HINA, Sarrazin je kazao kako je agresija na Ukrajinu stvorila “novu realnost” u svjetskoj politici jer je taj rat pokazao da ne treba olako uzimati prijeteće izjave različitih političara pa se vlada u Berlinu sada tako odnosi i prema lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku.

Po njegovim riječima bila je greška to što se na prijetnje Vladimira Putina nije pravodobno reagiralo. Kazao je kako se vlada kancelara Olafa Scholza odlučila na potpuno drugačiji pristup od onoga kojega je imala Angela Merkel i to je nova realnost s kojom trebaju svi računati, pa tako i oni u BiH koji svojim izjavama ugrožavaju mir.

‘Puno nas ozbiljno je zabrinuto za budućnost BiH, dobrim dijelom zato što Dodik stalno prijeti secesijom. Mi te prijetnje sada uzimamo vrlo ozbiljno”, kazao je njemački političar pojašnjavajući kako je cijeli zapadni Balkan među vrhunskim prioritetima vlade u Berlinu.

Sarrazin je osudio i Dodikove najave kako će u Republici Srpskoj biti uvedena kriminalizacija klevete, čime bi praktično bili ugušeni neovisni mediji, te je istaknuo kako bi takvi koraci sigurno doveli u pitanje europski put cijele BiH jer bi to predstavljalo jasno kršenje standarda koji vrijede u Europskoj uniji. Pojasnio je kako bi Njemačka dugoročno željela vidjeti BiH kao građansku državu, no priznao je kako bi to moglo uslijediti tek kao rezultat dugotrajnog procesa.

”Realnost su dva entiteta koji imaju posebna prava. To je, u biti, jedan vrlo kompliciran federalistički sustav. Mi želimo više građanskog društva, mi se želimo približiti modelu jedan čovjek jedan glas, ali približavanje ne znači da će se sve to dogoditi od danas do sutra”, kazao je Sarrazin za Nezavisne novine.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x