Kontaktirajte nas na:

xBox

Dr. fra Luka Marković: Je li Komšić bio čitavo vrijeme „Trojanski konj“?

Već duže vremena upozoravam da SDA na čelu s Izetbegovićem razmišlja i o mogućnostima stvaranja bošnjačke državice. Ustvari Izetbegović bi najradije preuzeo kontrolu na čitavom prostoru Federacije, a kasnije i na onom dijelu BiH u kojem trenutno vlada Dodik. Ali budući da to za sada ne ide, usmjerio je svu svoju strategiju na ovladavanje onim prostorima na kojima su Bošnjaci većina.

Luka Marković

Online:

/ Datum objave:

Koliko je lukav pokazuje se najbolje u tome da je uspio izigrati sve  Hrvate i Srbe, a dobrim dijelom i sekularne Bošnjake, koji su vjerovali da on o građanskoj državi razmišlja na isti način kao i oni. U tu svrhu se poslužio na prošlim izborima u BiH Željkom Komšićem kako bi ih lakše neutralizirao.

Danas, kad je napokon razotkriveno da je Komšić samo njegova marioneta koju osim financijske koristi i političke pozicije ne zanima ništa drugo, došlo je do vidnoga razočaranja u redovima onih koji su gajili iluzije kako je istinska građanska država u BiH moguća.

Na Komšića su osuli paljbu iz svih oružja. Moglo bi se reći s pravom, jer se osjećaju prevarenim. Pa ipak dio krivice snose i sami, jer su povjerovali u to da Komšića država interesira i da bi s Izetbegovićem mogao učiniti nešto za njezino ostvarenje.

Onaj tko se divi jednom islamisti, kao što je bio pokojni egipatski predsjednik Mursi, ne može biti zainteresiran za građansku državu. Onaj tko obožava Erdogana, koji uništava parlamentarnu demokraciju u Turskoj, vodeći tu zemlju u pravcu islamske republike, ne može biti za građansku državu.

Zašto? Zato što građanska država garantira svim građanima ista prava. U državi koja to čini ne postoji nikakva mogućnost privilegiranja jedne grupe građana, ali niti vjernika. Takva država je sposobna zadovoljiti građansko, etničko i vjersko.

U Švicarskoj je to moguće, jer je država na vrijeme tako uređena da su u nacionalnim kantonima zagarantirana etnička i građanska prava, što proistječe iz ustavni odredbi. Na taj način je postignut spoj etničkoga i građanskoga. Danas se građani u kantonima, bez obzira na etničku pripadnost, osjećaju Švicarcima.

Nažalost, u BiH su oni koji su željeli građansku državu po svaku cijenu podcijenili ljudsku potrebu za očuvanjem nacionalnoga u kriznim vremenima. Na taj način su postali žrtve onih koji su glasno govorili o građanskoj državi, a potajno sanjali o nečem drugom.

Budući da su Bošnjaci međusobno ideološki podijeljeni, bilo je za očekivati da će Izetbegović zaigrati na kartu građanske države u pokušaju da pridobije što više simpatizera. Začuđujuće je da su mu mnogi povjerovali. Dovoljno je ozbiljno prostudirati Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića pa da čovjeku postane jasno kakvu državu on priželjkuje u BiH. Naivno je vjerovati da su se njegova razmišljanja o islamu odnosila samo na prostor izvan BiH. Onaj tko priželjkuje zajedništvo islamskoga svijeta na globalnoj razini, uređenje prema islamskim odredbama, razmišlja zasigurno i o tome da jednoga dana BiH, ili barem jedan njezin dio, postane sastavnicom toga svijeta.

Već duže vremena upozoravam na to da se iza priče SDA o građanskoj državi u BiH krije vrlo perfidna igra kako bi se pridobilo što više pristalica, pogotovo onih među sekularnim Bošnjacima.

To se jasno vidi iz povremene medijske oštre kritike upućene onima koji razmišljaju o Bošnjacima drugačije nego SDA, koji doista žele građansku državu, bez etničkoga i vjerskoga upliva.

Sada kad se SDA dočepala vlasti, koristeći se svim mogućim političkim igricama, u svim  većinskim bošnjačkim kantonima, postaje mnogo toga jasno.

Istina, ostaje upitno na koji način su pridobili Komšića za sebe. Radi li se o tome da je on već duže vremena ubačeni „trojanski konj“ koji bi svojom „ljepotom“ trebao izigrati „neprijatelje“ ili je ucijenjen od SDA. Svejedno je. Činjenica jest da će SDA napokon ovladati i Sarajevskim kantonom.

Što slijedi iza toga? Vjerojatno sustavna borba, i to svim sredstvima, protiv nezadovoljnih zbog izdaje Komšića. Na potrebu toga ukazuju najbolje reakcije onih koji su birali Komšića. Tko će iz toga sukoba izaći kao pobjednik je jasno.

Bivši ateista Lagumdžija se dao fotografirati u Meki. Vjerojatno će to učiniti ubrzo i neki drugi od bošnjačkih političara kako ne bi ugrozili budućnost svoje djece. Možda to učini i Komšić. Jer tko zna u što on danas još osim u Tita vjeruje.

Koliko su drugovi snalažljivi pokazalo se jako dobro u Hrvatskoj kad su svi viđeniji komunisti požurili u crkvu, gurajući se da budu što bliže oltaru, stajući pri tome na noge onima koji su tu bili i prije.

U međuvremenu Izetbegović će zadovoljno trljati ruke i iskušavati dokle može ići u razgovoru s Čovićem i Dodikom. Jedan sam od onih koji je već prije nekoliko mjeseci jasno pisao o tome da će SDA pokušati preuzeti vlast u svim kantonima u kojima su Bošnjaci većina. Danas to postaje jasno i onima koji su vjerovali u to da je moguće u Sarajevu imati vladu bez utjecaja SDA, to jest Erdogana. I dok su oni vjerovali da bi Sarajevo moglo biti polazna točka za građansko uređenje, bilo je jasno Izetbegoviću da od islamske republike nema ništa ukoliko ne pokori Sarajevo. I dok su oni naivno slavili, on je kovao planove za preuzimanje vlasti.

Što slijedi dalje? Vjerojatno učvršćivanje vlasti od strane SDA i traženja sporazuma s Čovićem i Dodikom. Kolikogod to izgledalo naivnim promatračima nemoguće, taj će se sporazum dogoditi. Istina bit će to u etapama. Jedna od tih je bila izigravanja volje Hrvata i dovođenje na vlast Komšića, i to ne zbog Hrvata nego zbog sekularnih Bošnjaka koji su u njemu vidjeli mogućnost produžetka onih privilegija koje su imali u komunističkoj Jugoslaviji.

Slijedeći potez će vjerojatno biti izlazak Hrvatima u susret kako bi se omogućilo Čoviću da zadrži vlast. Ono zašto se Izetbegović zalaže pokazat će se tek nešto kasnije. I to tada kad međunarodna politika shvati da se BiH ne može urediti kao građansku državu ako to ne žele niti sami Bošnjaci.

Za građanskom državom ne treba niti žaliti. Jer ona nije mogla niti postojati, barem ne u onom obliku kako su to zamišljali pojedini politički naivci među Hrvatima. Žaliti treba za izgubljenim vremenom, za narodom koji je odselio, za onima koji sada privređuju za Njemačku, Švicarsku i Austriju umjesto za svoju vlastitu državu.

U doglednom vremenu BiH će biti uređena prema onim kriterijima koji će uvažavati etničko i građansko. I dok će Hrvati tugovati zbog zakašnjeloga rješenja i povjerenja u političare koji to nisu znali postići prije, svrstavat će se Bošnjaci sve više uz Izetbegovića.

A gdje će biti Srbi? Ponajmanje će ih biti u na većinskom srpskom prostoru. Većina ih je već otišla daleko od kuće u želji da se barem najede kruha. Izetbegović će svoj prazan prostor popuniti izbjeglicama iz islamskoga svijeta, kojima će prolaz prema Europskoj uniji biti na svaki mogući način spriječen.

Istovremeno će jednim okom gledati i na one prazne hrvatske i srpske županije. Uostalom kad Hrvati i Srbi shvate da su kod njih ostali samo starci koje treba njegovati, pozvat izbjeglice.

Dogodit će se nešto slično kao i u Njemačkoj u kojoj u uslužnoj djelatnosti rade uglavnom stranci.

I tako će BiH za neke postati obećana zemlja. Ona je to i danas, i pored sve bijede, kad se pogleda ekonomsko stanje i životni standard u većini država iz kojih izbjeglice dolaze. A i njih će proći volja za putovanjem i natezanjima na granici.

Autor: Dr. fra Luka Marković

xBox

Ljubo Ćesić Rojs: Kod mene u HDZ-u ima najviše udbaša!

Očistit ću stranku od udbaša i kosovaca, izjavio je u Bujici na Z1 televiziji general Ljubo Ćesić Rojs, kandidat za predsjednika HDZ-a.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Posebno je “počastio“ Olega Butkovića, Ivana Anušića, Andru Krstulovića Oparu i ostale stranačke kolege, koji su ovih dana u utrci za šefa HDZ-a dali javnu potporu aktualnom predsjedniku: – Plenkoviću podršku daju ‘uvlačigusci’!

Na pitanje što je to ‘uvlačiguzac’ Rojs je odgovorio: – Ti ‘uvlačigusci’ se uvuku, da ‘prostite, u onu stvar i čekaju i čuće… Čim dođe novi gazda, oni odmah pritrče k’ njemu i tako je to uvijek.

“Nema od te njegove podrške ništa, on je jazavac,” prokomentirao je posebno potporu Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana, Andreju Plenkoviću general u Bujici: ”On je ‘uvlačiguzac’, a nego što je?! Oni sad uletaju… Ne znam zašto je podržao Plenkovića, možda ga ucjenjuju.”

ROJS: “KAD BI MENE JUNCKER ONAKO ŠTIPUCNUO ZA DUPE, ODVALIO BIH MU ŠAMARČINU!”

Komentirao je i rukovanje Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića u Davosu: – Dobro znamo što je Bruno Bušić rekao o takvima… Dok se ne pronađe zadnja hrvatska žrtva, posmrtni ostaci naših poginulih i nestalih junaka, niti bih mu pružio ruke, niti bih ikada dao potpis da Srbija uđe u Europsku Uniju.

“Kad bi mene Juncker onako štipucnuo za dupe, kao što je to učinio Plenkoviću, odvalio bih mu takvu šamarčinu, da bi mu tijelo gledalo naprijed, a glava bi mu se za 180 stupnjeva okrenula unazad,“ nastavio je u urnebesnoj emisiji svoj show general Rojs.

Otkrio je i svoj prvi potez, bude li izabran za novog šefa HDZ-a: – Prvo bih raskinuo koaliciju s Pupovcem, sjeo bih u bager i sravnio sa zemljom onaj čudovišni spomenik Vukašinu Šoškočaninu u Borovu Selu! Da sam ja predsjednik HDZ-a, ne bi se srbovalo u Srbu, niti bi petokraka bila na neboderu u Rijeci.

Cijela stranka nam ode naopako – upozorava general i dodaje: – Da je Tuđman živ, nikada ne bi koalirali s Miloradom Pupovcom.

ROJSOV SIN FRANJO ĆESIĆ BIO JE ZA ŠKORU!

Na predsjedničkim izborima podržavao sam Kolindu, a moj sin Franjo bio je za Škoru, otkrio je general u Bujici, uz napomenu da je njegov najmlađi sin dobio ime po dr. Franji Tuđmanu, a krsni kum bio mu je Gojko Šušak.

I Tuđmanovi su bili pola-pola, napomenuo je Rojs i rekao da je Tuđmanov sin Stjepan glasovao za dr. Miroslava Škoru na predsjedničkim izborima.

Na pitanje je li bilo pametnije uvažiti ankete, koje su upozoravale da jedino Škoro, a ne Kolinda može pobijediti Milanovića u drugom krugu, general je razočarano odgovorio: – Sad’ je tako kako je. Ne možemo se vratiti u prošlost.

Voditelj je pitao Ćesića zašto je Kolindin stožer šest mjeseci napadao samo Škoru, a ne i Milanovića, nakon čega je general priznao da je to bila pogrešna taktika: – Poznajem suprugu Miroslava Škore i ja sam javno rekao da je on moj prijatelj, a nitko me nije tako ugostio kao ona. To je bila strategija najvećeg spletkaroša u HDZ-u Milijana Brkića Vase.

Rojs se u vrlo burnoj i napetoj Bujici prisjetio i jedne vožnje s generalom Gotovinom, prije nego što je uhićen: – Vozili smo se tadašnjim i budućim Trgom hrvatskih velikana, a Ante mi je upro prstom u zgradu HDZ-a i rekao: “Prijatelju, svo zlo u Hrvatskoj dolazi odavde!“

Na pitanje voditelja je li to bilo na Trgu žrtava fašizma ili Trgu hrvatskih velikana, Rojs je odgovorio: – To je bio i bit će ponovo Trg hrvatskih velikana! Ni moj uzor dr. Franjo Tuđman nije dao da se zove Trg žrtava fašizma. To ime treba ukinuti, isto kao i Filozofski fakultet i Fakultet političkih znanosti!

ROJS OSNIVA HDZ TUĐMANA I ŠUŠKA?!

“Ukoliko me ne izaberu za predsjednika HDZ-a, osnovat ću HDZ Franje Tuđmana i Gojka Šuška,“ najavio je u Bujici Ljubo Ćesić Rojs, uz napomenu da o tome razmišlja već deset godina: “Današnji HDZ nema veze s predsjednikom Tuđmanom! Vozaju bistu pokojnog predsjednika po stranačkim skupovima k’o ‘Cirkus Colorado’, a sve rade kontra politike dr. Franje Tuđmana!

Ja sam protiv svih ovih zrinjevčana, koji najavljuju kandidature – nastavio je Rojs u istome tonu i prisjetio se Tuđmanovih riječi: – Prošla su ta vremena kada se Hrvatskom upravljalo iz Beča, iz Pešte, iz Beograda, iz Bruxellesa i kojekakvih Amerika.

Na opasku voditelja da su izgleda, ta vremena ponovo došla, Rojs je odgovorio: – Zato prvo treba napraviti reda u HDZ-u i koalirati samo s Mostom, suverenistima i sa svima koji vole Hrvatsku. Nikakav HNS, ni SDSS!

A sa Škorom – upitao je voditelj, a Rojs uzviknuo: – I sa Škorom, hvala Bogu!

General smatra da “nikakva velika koalicija ne dolazi u obzir”, ali je zato HDZ-u potrebno “veliko pospremanje”: – Hrvatskoj je potreban HDZ bez UDBA-e, bez KOS-a. Prvo treba napraviti lustraciju unutar stranke!

“U državi ne možete napraviti lustraciju, ako je ne napravite u HDZ-u,” još je jednom ponovio Rojs, a na pitanje u kojoj stranci ima najviše udbaša, odgovorio je: “Najviše ih ima u mom HDZ-u! Oni i sada vladaju iz sjene.”

BUJICA

Nastavi čitati

xBox

Sedam najvećih kleveta o Tuđmanu – Kleveta br. 2: Prodaja Bosanske Posavine

U Podcastu Velebit povjesničar Josip Jurčević temeljito je razotkrio najčešće klevete o predsjedniku Franji Tuđmanu. Jurčević se ovim temama bavio u svojim znanstvenim radovima ili kao svjedok ekspert na Sudu u Haagu te prvi puta javno iznosi neke do sada manje poznate ili potpuno nepoznate detalje o spornim situacijama i događajima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Drugi dio serijala kleveta o Tuđmanu govori o Tuđmanovoj prodaji Bosanske Posavine. Povjesničar Jurčević ne spori da je Posavina prodana, samo postavlja pitanje tko ju je prodao. Jurčević drži da Posavina nije smjela pasti unatoč srpskim interesima da ovladaju posavskim koridorom. U videu iznosi nekoliko zanimljivosti koje daju informaciju više na općepoznate činjenice o padu Posavine. Video od 13,5 minuta vrijedi pogledati iako nam ništa spektakularno ne otkriva. Očito prodaja Posavine je još uvijek vruća tema i oni najhrabriji ne izlaze u javnost s informacijama do kojih su na ovaj ili onaj način došli.

 

Nastavi čitati

xBox

Sedam najvećih kleveta o Tuđmanu – Kleveta br. 1: Izdaja Vukovara

U Podcastu Velebit povjesničar Josip Jurčević temeljito je razotkrio najčešće klevete o predsjedniku Franji Tuđmanu. Jurčević se ovim temama bavio u svojim znanstvenim radovima ili kao svjedok ekspert na Sudu u Haagu te prvi puta javno iznosi neke do sada manje poznate ili potpuno nepoznate detalje o spornim situacijama i događajima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Podcast Velebit objavio je serijal epizoda na temu kleveta o bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Gost emisije bio je povjesničar Josip Jurčević koji iznosi svoja zapažanja o svakoj od kleveta. Jesu li argumentiranja gospodina Jurčevića utemeljena i doprinosi li njegova diskusija razobličavanju tih mitova otkrit ćete sami. Činjenica da je Jurčević javno iznio niz zanimljivih opservacija na nedavne povjesne događaje vezane uz lik i djelo pokojnog predsjednika Franje Tuđmana nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Danas objavljuemo prvu epizodu koja govori o kleveti za izdaju Vukovara. Je li Tuđman utjecao na pad Vukovara i što o svemu kaže povjesničar Jurčević pogledajte u priloženom videu.

 

Nastavi čitati

Popularno