Kontaktirajte nas na:

Preporuka

LIJEVOM NAŠOM: Da smo proveli samo 10 posto lustracije. . .

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Katarina Peović

Ovog tjedna za ciničnog i zlobnog kolumnistu pravi je “švedski” stol događaja. Dugo se nije pojavilo toliko čvrstih i slikovitih dokaza da se kratka pamet ne može produžiti. Teme, jedna atraktivnija od druge.

Prvi čovjek JANAF-a, čim mu je dojavljeno za “mjere”, postao je oprezan, otišao je do legendarne Titove rijeke Save i bacio “vruće” mobitele u nju. Kako mutna rijeka još od 5. kolovoza 1995. teče uzvodno, vratio se miran kući ne znajući da su ronioci već čekali na dnu da ih pokupe te da je upravo svoj život izručio onima koji nikada nisu bili pozvani u ekskluzivni klub u Slovenskoj ulici u Zagrebu, a niti su se ikada sreli sa “Slovenkama…” Podsjeća me to na divnu misao jednog libanonskog pjesnika i filozofa Khalil Gibrana: “Pitala je tko je važniji u životu, ona ili ja. Odgovorio sam, ja. Otišla je, ne znajući da je ona moj život”. Postao sam i ja napokon oprezan. Više ne idem ni u kakav klub. Čak ni u TKM (Teniski klub Mladost).

Jutarnji javlja: “Iz Kremlja poručili Alekseju Novaljnom da je uvijek dobrodošao u Rusiju”. Na čaj! Rusi očito traže još jednu šansu. Za Novaljnija vrijedi ona: onaj, kome pružiš još jednu šansu, sjebxx će te gore nego prvi put, jer je vježbao!”

Večernji javlja kako je počela post-đukanovićeva era. Lakonski javljaju da je “novu vladu u Crnoj Gori skrojio mitropolit Amfilohije u manastiru”. Dok hrvatski biskupi i političari prebroje koliko samo ima manastira u Hrvatskoj kao i koliko je moćna parapolitička struktura SPC u Hrvatskoj, moglo bi za nas biti i kasno. I u Crnoj Gori se sad čude što se to dogodilo. U Hrvatskoj postoje i oni pravoslavni vjernici, Srbi, koji bi htjeli hrvatsku pravoslavnu crkvu jer im je logično da Crkva koja djeluje u Hrvatskoj ima taj pridjev. Ali SPC neće ni da čuje, a HBK, Vlada i Hrvateki se “ne bi šteli mešati”. Sve dok Porfirije jednog lijepog dana, a možda i prije, ne “skroji” novu hrvatsku vladu u nekom od manastira po Hrvatskoj.

Crknut ćete od smijeha, ali evo vam malog primjera pa se cerite i dalje. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolina dao je intervju Glasu Koncila koji će oduševiti naš drage Hrvateke: “Kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca mora biti trenutak zajedništva za cjelokupnu Crkvu, katolike i pravoslavne. Kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, do daljnjega Stepinac neće biti proglašen svetim!” Znate kad će prestati otpor na pravoslavnoj strani? Nikada, a možda ni onda! Još za vrijeme “Austro-ugarske“, pa i u vrijeme nakon 1918., 1941. te nakon 1991. SPC je uvijek aktivno radila protiv proglašenja Hrvatske samostalnom državom. Sad su dobili katoličkog Papu koji suosjeća s njihovim političkim pretenzijama, a koji će “progledati” valjda tek na drugom svijetu. Za to vrijeme će oni Srbi koji su se zajedno s Hrvatima aktivno borili protiv JNA okupacije i za slobodnu i samostalnu Hrvatsku čekati svoju Hrvatsku pravoslavnu Crkvu. Kak’ vele Zagorci “do sveteg nigdarjeva…” Ovaj Papa je za sada najzaslužniji za ulazak lisice u kokošinjac.

Da ne bi protekli tjedan bio crnji od Crne Gore, pobrinula se dvanaest godina stara tvrtka Nanobit. Tvrtka je to za proizvodnju računalnih igara. Vlasnici su mladići Alan Sumina i Zoran Vučinić. “”Frknuli” su tvrtku Šveđanima za više od milijardu kuna. Lova do krova. Odmah su mala čela počela od toga stvarati velika načela. Što bi bilo da smo “milijarde, umjesto u škverove, ulagali u Nanobit..?” Dobar odgovor dao im je Marko Biočina iz Jutarnjeg. Čim bi državna lova ušla u ovakvu firmu odmah bi u “Nadzornom odboru dobili nekog požeškog HDZ-ovca u usponu”. Zato Marko dobro rezonira: “Za sve nas možda je bolje da se politika i dalje bavi brodogradnjom…”

Veli Zagorec: “Denes sem doktoru odnesel suhu šunku i kovertu. Šunku nije štel zejti jer veli da to ni zdrave. Zel je same kovertu v šteroj je bila potvrda od veterinara da prašić ni imel trihinelu”.

Od zanimljivijih tema je i ona o “zvijezdi petokraci” na neboderu u Rijeci. Mateja Šobak iz 6. Ličke u dilemi je u Večernjaku: “Petokraka kao umjetnost ili simbol totalitarizma?” “Totalitarizam, ajte, molim vas lepo! Zvezda s istoka, simbol je slobode, napretka, komunizma”. Toliko naprednog simbolizira da bi bilo najbolje da se svi takvi “naivci” nabodu na njene crvene isturene šiljke na riječkom neboderu. Možda onda ipak napokon progledaju. Umjetnost? Možda je tu Mateja u pravu. U nekih sto godina poslati pod zemlju oko 100 milijuna ljudi, zaista je prava umjetnost. Naravno, jedino u Rijeci i Sjevernoj Koreji čvrsto partijski vjeruju da je to “samo” umjetnost. Ipak, u Večernjaku, onako opreza radi, iza “simbol totalitarizma” oni samo stave upitnik. Ja mogu staviti samo uskličnik!

U taj ideološki rašomon uplela se, naravno, tko drugi nego naša partizanka Katarina Peović. K’o i sve pripadnice “6. Ličke ona je “sigurna u sebe” morala je reagirati na provokaciju da ime novog vojnog sveučilišta bude dr. Franjo Tuđman. U maniri svoje pokojne babe s pištoljem oko pasa, Kate se zamislila. “Zašto, drugovi, baš Franja Tuđman? Pa Međunarodni kazneni sud je utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu”. Ona i Radnička fronta “prosto nisu mogli da veruju…” Javio se i odvjetnik generala Gotovine, odvjetnik Luka Mišetić, smatrajući da naša Kate lupeta. Ma, što on zna? On je samo branio u tom predmetu, ali nije shvatio bit kao Kata. Sve su to bili destilirani zločinački pothvati – Oluja, Bljesak i država izvan neprežaljene Juge. Dokaz više da stari žilavi, rigidni i osvetoljubljivi SKJ i dalje živi i sve se više širi, baš u Hrvatskom saboru.

Opet se vraćamo na biblijski program – lustraciju. Da smo proveli samo 10 posto lustracije, kao ostale tranzicijske zemlje, naša ljupka Katarina ne bi ušla u Sabor ni uz pištoljčinu svoje babe partizanke. I tako tvrdokorne komunjare još samo u Hrvatskoj i Sloveniji pokazuju svoje zastrašujući pokvarene zube. A samo jedna mala lustracije bila bi sasvim dovoljna da se zajedno nađu na “đubretu istorije” te da zajedno sa Ankom Taritaš Mrak pjevaju “Po šumama i gorama…” I na kraju ove kriptokomunističke boze, Kate ima jedan praktičan savjet: “Ustašofilima koji lažu da je zvijezda zabranjena, treba reći informirajte se. A što se tiče njihovih oznaka HOS-a, prvog bijelog polja na grbu, ustaških pjesama koje pjevaju, tu treba reći da su zalutali – ovo je Hrvatska, a ne Italija”. Draga partizanko, zvijezda nije zabranjena. Barem još danas. Međutim, Vijeće Europe je komunističke simbole, pa tako i vašu zvijezdu, proglasilo izričajima zločinačke ideologije zajedno sa simbolima fašizma i nacizma. Prvo bijelo polje na grbu? Možda ga je naša partizanka vidjela na crkvi sv. Marka u Zagrebu. Navodno je Pavelić još u XIII. stoljeću naredio, kod gradnje Markove crkve, da prvo polje bude samo bijelo kako bi se komunjarama u XXI. vijeku zacrnilo pred očima kad pogledaju crkvu.

Dobro, moram, iako teško, priznati da naša Kate, kao uostalom i njena baba s pištoljem za pasom, ima univerzalnu formulu – kako usrećiti narod? To je stara Staljinova mudrost. Jednostavno pobiješ one koji su nesretni, a one koji prežive, e ti su sretni što su ostali živi.

Hajmo sad malo na realni sektor. Gospodarski problemi, BDP, porezi, trošarine… Tu nema zaostalog komunizma, orjunaša, klerofašista, kato-ličkih zatucanih ognjištara. U gospodarstvu je sve čisto i nevino od bilo kakve ideologije. Trebate samo imati kompjuter ili računalo. I bankovni brojač novca k’o u Slovenskoj. E, malo sutra! Ima i tu politike koja guli u ime države. Pitat ćete: koga Vlada i Sabor mogu guliti kad su izabrani od naroda i kad njihova moć “izvire” isključivo iz naroda? Malo morgen! Kad smo ulazili u članstvu EU-a (euforično s glasovima 17 posto birača) onda su nam gospoda političari priopćili kako više nema carina na uvoz automobila. Samo sitne trošarine. S pravom danas nas drugovi s Prometnog faksa upozoravaju kako nam je prosjek starosti automobila na cesti iznad 12 godina te da smo primitivno neodgovorni prema sebi i narodu jer se s tim ragama izlažemo opasnosti na cestama itd.

S druge strane i država nam ide na ruku. Onako k’o lanac u komunizmu koji je uvijek išao na ruku radnom čovjeku. Osobito kad se napio i pričao viceve o drugu Titu. Dakle, država nam ide na ruku tako što više ne naplaćuje uvoznu carinu na automobile, ali zato naplaćuje debelu trošarinu i PDV na vrijednost auta. Tako je za isti auto u Lijepoj našoj trošarina 10.520 kuna, a u Sloveniji samo 331 euro. To u praksi znači, na sreću i veselje nas Hrvateka, da u nekim slučajevima, zavisno od vrijednosti auta, moramo platiti čak do 117.510 kuna više od Slovenaca. Klasičan harač. Prema našim poreznim “majstorima”, Turci su sa svojim haračem bili male bebe. Najgore licemjerje je kad se nađe neki pametni političar pa se stane skandalizirati i lamentirati kako se mogu normalni ljudi voziti u tim “mrtvačkim sanducima”.

Klasična dvoličnost! Navodno postoji jedan zgodan naturalistički “oglas” našeg Ministarstva financija: “Naš posao je da vam od vašeg rada uzmemo 25 posto PDV-a, 15 posto za zdravstveno, 20 posto za mirovinsko, 20 do 40 posto na ukupne prihode, 18 posto za porez… I onda sve damo političarima, lažnim braniteljima, nevladinim udrugama, Pupovčevim Novostima, nacionalnim manjinama… pa sve tako dok ne odete u blokadu. Pa vam uzmemo sve što imate i prenesemo dug na vaše potomke. A s tajkunima radimo predstečajne nagodbe i sve im dugove oprostimo. Vaše ministarstvo financija RH”. Baš zgodno što nas naše Ministarstvo virtualno uvijek na vrijeme obavijesti ili onesvijesti…

Od svih jezika na svijetu jedino bosanski ima “prošlo svršeno vrijeme u budućnosti”, a što se najbolje vidi iz rečenice “J*bo sam ti mater kad te ufatim!”

Dobio sam poziv sa HRT-a da dođem na projekciju dokumentarnog filma o Veselku Tenžeri. Veselko je bio najbolji od najboljih. S njim me upoznao Bosiljko Mišetić u kultnom kafiću Moka ili tako nekako. Tri do četiri puta sam tamo navratio na kavu i kao periferni autsajder upijao jezik i elokvenciju Tenžere. I to je sve. Dakle, nisam bio njegov prijatelj ni dio njegovog društva. Kad sam pročitao na pozivnici tko će sve evocirati tko zna čije uspomene na velikana hrvatske književne riječi odmah sam odlučio da taj film gledam iz svog osobnog kuta i fotelja. Imam pamćenje zlobnog nosoroga, ali ni jednog se od onih koji će govoriti o Veselku ne sjećam iz Moke… Naravno, to ništa ne govori. Međutim, ima nekih jugo apologeta koji s Tenžerom i njegovim političkim osjećajima i opredjeljenjima imaju veze k’o recimo Ante Tomić s Dostojevskim. Odavno je znano kakav je status imao najbolji hrvatski novinar u kulturnoj rubrici Vjesnika. Isto tako je poznato da su tome znatno pridonijeli i neki od drugova koji će sjediti u prvim redovima na obilježavanju 35. godišnjice od njegove smrti. No, u svakom slučaju, hvala Branki Kamenski na pozivu. Čekam njen film na TV-u.

Savršeni pisci i novinari su na svakom uglu. Reče Bog i stvori zemlju okruglu…

Slažem se s Robertom Bajrušijem: “Dodik je doista zadnji s kojim treba razgovarati”.

Imamo hrvatskog velikana Željka Komšića, Izetbegovića… Ministar vanjskih poslova povukao je pametan i pragmatičan potez. Dolazak Dodika treba malo trgnuti iz sna o “građanskoj državi” Bošnjake koji bi tako osigurali dominaciju jednog naroda nad ostala dva pri čemu onda možeš onaj s najmanje pripadnika, Hrvate, diskriminirati kad i koliko zaželiš. To čak i Dodik jasno kaže u svom nedjeljnom intervjuu.

Srbi i Dodik vrebaju trenutak da realiziraju stari san o svim Srbima u jednoj državi. Naravno, uz snažnu i vidljivu logistiku Vučića i ekipe. Čak se i Dodik u tom intervjuu čudi zašto hrvatska politika ne stane otvorenije i snažnije iza Hrvata u BiH. Hrvati će u slučaju raspada BiH ostati na tankom ledu s našim Bajrom-Komšićem. Našem klasičnom unitaristi iz Jutarnjeg je bitno k’o robotu ponavljati da Hrvatska i BiH imaju tisuću kilometara zajedničku granicu, ali mu je potpuno nebitno što u Sarajevu ima više Kineza nego Hrvata, što u desetak javnih ustanova u Sarajevu radi jedan Hrvat. Što Bošnjaci imaju Sarajevo, Srbi Banja Luku, a već desetak godina opstruiraju se izbori u Mostaru gdje bi Hrvati mogli demokratskim izborima doći na vlast.

I stoga je bio dobar i pametan potez Radmana da dade do znanja domaćim unitaristima kako u politici uvijek postoji više opcija. To je na kraju krajeva u više navrata bio pokazao i dr. Franjo Tuđman bez obzira što mu je diplomaciju formalno vodio bezbojni Mate Granić, čovjek sklon svim trulim kompromisima. Naš Roby izabrao je bošnjačku stranu. Zanimljivo, tu stranu su izabrala i dva bivša predsjednika RH – Mesić i Josipović. I time je sve rečeno. I o Bajrušiju, i o Mesiću, i o Josipoviću. Unitaristi uvijek ostaju unitaristi, što god to značilo. A ne znači ništa dobro…

I za kraj dva vica, možda ne do kraja “politički korektna” (da prostite!). Ali svaki vic je ipak samo vic. “Zašto se Tesla nikada nije ženio? Zato što je genij!” ”Ranije se znalo. Još su ti u bolnici rekli: muško je! Danas moraš čekati da odraste pa da se samo izjasni!

Izvor: projektvelebit.com

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

Novi zakon: Zbogom komentarima čitatelja ispod članaka, izdavači odgovaraju i za oglase

Predloženi zakon postao je vrlo nepopularan kod zainteresirane javnosti, posebno medijskih kuća, već u procesu javnog savjetovanja

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek očekuje kako će se prijedlog novog Zakona o elektroničkim medijima za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici. Nakon toga zakonski prijedlog bit će upućen u Sabor, kako doznajemo, u redovnu proceduru – u dva čitanja. A što se čekalo više od pola godine nakon što je Zakon o elektroničkim medijima prošao proces javnog savjetovanja još početkom ožujka?

– Nacrt prijedloga zakona prošao je javno savjetovanje koje je trajalo do 5. ožujka i slijedom okolnosti izazvanih pandemijom nije bio upućen ranije u daljnju proceduru. Predloženim Zakonom o elektroničkim medijima u nacionalno zakonodavstvo RH transponirat će se odredbe revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama u pogledu promjenjivog stanja na tržištu – poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

Predloženi zakon postao je vrlo nepopularan kod zainteresirane javnosti, posebno medijskih kuća, već u procesu javnog savjetovanja tijekom kojeg je upućeno više od 600 primjedbi, odnosno prijedloga poboljšanja zakona, od čega su brojni prijedlozi odbijeni u cijelosti. Neki od njih za medijske izdavače bili su od krucijalne važnosti.

Ograničenja medija

– Predloženi novi Zakon o elektroničkim medijima znatno se razlikuje od aktualnog te je općenito ocjena Udruge novinskih izdavača HUP-a da se njime u cijelosti znatno otežava rad pružatelja elektroničkih publikacija. Time se zapravo ugrožava sloboda i neovisnost medija, što i jest njihova primarna zadaća u skladu s odredbama Zakona o medijima. Zakon o medijima propisuje što sloboda medija znači, koja je uloga medija i koja su ograničenja medija.

Ta ograničenja su s ovim prijedlogom izmjena Zakona o elektroničkim medijima znatno pooštrena. Primjena zakona proširena je na pružatelje elektroničkih publikacija kroz više odredbi, što do sada nije bilo, pa je teško procijeniti kakav će to utjecaj imati na pružatelje elektroničkih publikacija i što to znači za medije.

Najveći problem izdavači vide u propisivanju odgovornosti izdavača za komentare i u iznimno rigidnim prekršajnim odredbama. Naime, prvi se put izrijekom propisuje odgovornost izdavača za komentare čitatelja, što bi posljedično moglo dovesti do tužbi radi naknade štete neovisno o odredbama Zakona o medijima – kažu u Udruzi novinskih izdavača.

Bez jasne definicije

Naime, člankom 93. Zakona o elektroničkim medijima predlaže se “odgovornost pružatelja elektroničkih publikacija za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik”. Drugim riječima, urednici i vlasnici medija mogu biti kažnjeni i zbog nekog rasističkog komentara ili, primjerice, zbog komentara koji potiču na nasilje, a koji se objavljuju ispod novinarskih tekstova na portalima, a najčešće to čine anonimne osobe.

Za kršenje odredbi iz članka 93. predviđa se kazna u rasponu od 100 tisuća do milijun (!?) kuna.

– Prekršajne odredbe su proširene (više od 100 prekršaja) i pritom nejasno definirane te prepuštene arbitrarnom tumačenju Agencije (potpuno su izmijenjene), a kazne su goleme. Minimalna kazna predviđena je u iznosu od 100.000 kuna, a tekst je sročen tako da sve može biti prekršaj. Dodatni problem je to što se u prekršajnim odredbama taksativno nabrajaju prekršaji koji su već predviđeni u Zakonu o medijima i drugim matičnim zakonima koji precizno definiraju kršenja u svom području, tako da se zapravo time predviđa mogućnost višestrukog kažnjavanja za isti prekršaj.

Također, proizlazi i da će većina oglašavanja moći biti kažnjiva prema tom prijedlogu zakona jer su prekršajne odredbe preširoke i bez jasne definicije da bi se moglo razlučiti što i kako se uopće može objavljivati i prema kojem zakonu će onda biti kažnjivo. HUP Udruga novinskih izdavača stoga je zakonodavcu uputila detaljno očitovanje te očekujemo prihvaćanje prijedloga izdavača kako bi se na vrijeme spriječile navedene neusklađenosti i moguće negativne posljedice – poručuju iz Udruge novinskih izdavača HUP-a.

Neravnopravan položaj

Boris Trupčević, predsjednik izvršnog odbora udruge, pridodaje da su “kad je riječ o odgovornosti izdavača za komentare čitatelja, domaći izdavači na domaćem tržištu stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na globalne internetske platforme”.

– Od lokalnih sudionika traži se praktički da pronađu rješenje za probleme koje ne uspijevaju riješiti ni globalni giganti, pri čemu znamo da se najveći dio govora mržnje događa na svima dostupnim globalnim platformama koje ostaju zaštićene od odgovornosti. Paradoksalno, ishod takvog rješenja mogla bi biti zabrana komentiranja te neizravno dodatno osnaživanje globalnih platformi – kaže Trupčević.

S druge strane, u Ministarstvu kulture i medija poručuju da su “vodeći računa o potrebi donošenja propisa koji će biti u skladu s razvojem tehnologije, načelima slobode medija i potrebom promicanja javnog interesa u obavljanju djelatnosti pružanja audiovizualnih medijskih usluga” predloženim Zakonom o elektroničkim medijima uredili brojna pitanja i riješili probleme.

Izvor: jutarnji.hr

Nastavi čitati

Preporuka

Zašto je Mostar “svjetski lider” po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika?

S obzirom na povećanje broja inficiranih korona virusom u Mostaru, djelatnici Doma zdravlja Mostar na svojoj Facebooke stranici iznijeli su alarmantne brojke o broju zaraženih u Mostaru te uputili su upozorenje i molbu građanima Mostara da se pridržavaju svih mjera za sprječavanje širenja covida-19 kako bi sačuvali svoje i zdravlje svojih sugrađana te pomogli i olakšali zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv ove infekcije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

– Alarmantne brojke zaraženih stanovnika HNŽ-a nam ukazuju da se nalazimo u ozbiljnom problemu. Brojke i slike govore same za sebe – upozoravaju iz Doma zdravlja Mostar i navode zabrinjavajuće brojke.
Kažu da je u periodu od 28.9.2020. do 18.10.2020. godine u Domu zdravlja Mostar obavljeno 4511 testiranja, do čega je na SARS CoV-2 pozitivnih PCR testova bilo 796. Od tog broja 30% su na SARS CoV-2 pozitivna djeca školske dobi. Ukupna incidenca (broj novooboljelih) iznosi 710,25 na 100 000 stanovnika.

U Domu zdravlja su napravili i usporedbu dvotjedne incidence na SARS Cov-2 pozitivnih PCR testova Mostara sa Republikom Hrvatskom i Njemačkoj pa je tako grad Mostar ima 554,99 pozitivnih testova na 100 000 stanovnika , Hrvatska 193,8 na 100 000 stanovnika, a Njemačka 40 na 100 000 stanovnika.
– Iz navedenih podataka je evidentno da je transmisija u zajednici izvan kontrole te ukoliko nastavi ovakav trend prijeti ozbiljna opasnost od urušavanja zdravstvenog sustava – apeliraju iz Doma zdravlja Mostar.

Kako vidimo, iz mostarskog Doma zdravlja ponovo, po tko zna koji put, apeliraju na građane da se odgovorno ponašaju kako bi se spriječilo širenje opasnog virusa. Međutim, umjesto upornog apeliranja na građane, čime posredno krivicu i odgovornost prebacuju na njih, konačno bi vrijeme bilo da i zdravstveni radnici jedan apel upere tamo gdje mu je i mjesto te da jasno identificiraju gdje se pravi problemi nalaze

U nekoliko navrata smo predvidjeli da će vrlo brzo dnevni broj zaraženih doseći broj od 1000 dnevno oboljelih u BiH, a da će se pogotovo u Hercegovini dramatično povećati čak i odnosu na ostale krajeve BiH.

Jer, nekažnjavanje ‘prekršitelja’ mjera i toleriranje svadbenih, kafanskih druženja, vjerskih i sličnih slavlja na kojima su redovni posjetitelji upravo oni koji donose mjere, pa ih krše i ne pridržavaju ih se, čak i zbog uskostranačkih, često i financijskih interesa sada dolazi na naplatu.
Zbog toga, čak i kad dolazi iz Doma zdravlja, koji je usput rečeno, također pod apsolutnom stranačkom kontrolom apel koji se upućuje građanima je u potpunosti licemjeran.

Umjesto građanima, taj apel potrebno je uputiti nadležnim strukturama vlasti da konačno počne obračun s neodgovornim ponašanjem vladajućih struktura koji apsolutno ništa ne čine kako bi se spriječila izvorišta masovnog širenja virusa. Također, ne čini ništa ni kada je u pitanju kontroliranje širenja virusa u školama, pa ni dan danas nemamo obavezno periodično testiranje nastavnog osoblja niti serološka testiranja djece.

Očekivati od običnih građana i pozivati ih apelima na odgovornost potpuno je besmisleno kada znamo da su u prvom redu čelni ljudi raznih ministarstava, premijeri vlada, članovi kriznih stožera prvi u neodgovornom ponašanju kako u obavljanju svojih funkcija, tako i u svakodnevnom ponašanju mimo tih funkcija.

Zato, upravo bi zdravstveni radnici trebali biti prvi koji će jasno i otvoreno govoriti gdje se pravi problemi nalaze, a ne apelima odgovornost ‘svaljivati’ na građane.

Izvjesno je da nas čeka novi svojevrsni ‘lockdown’ , makar u Mostaru, možda čak već od ponedjeljka kada će nadležne vlasti da bi pokušale spasiti cijelu situaciju prekinuti izvođenje nastave i zatvoriti škole.

Na taj način će zaključati i ogroman broj roditelja da sa svojom djecom realiziraju faktički nepostojeću ‘online’ nastavu. Jednostavno, osim ‘lockdowna’ oni niti znaju niti mogu niti su sposobni da uraditi bilo šta drugo. Sve to će pravdati, fantomskom obranom zdravstvenog sistema, a da pri tome ništa nisu uradili da takav scenarij spriječe.

Naprotiv, u pogoršavanju tog scenarija svojom nesposobnošću i svojim neodgovornim ponašanjem na svojim funkcijama, pa čak i osobnim primjerima, sudjelovali! Jer, očigledno nekima kao da odgovara da bude što više zaraženih i što više mrtvih.

U svemu, za nadati se da se građani ne slažu baš sa takvim ishodima te da će na predstojećim izborima, ako se oni uopće i održe – ipak ovaj put birati pametnije

Izvor: denevno.ba

Nastavi čitati

Preporuka

U HRVATSKOJ SE PROVODI DIKTATORSKI KOMUNISTIČKI REŽIM! Ovršni zakon imaju samo Rusija, Sjeverna Koreja i Hrvatska

Tek su prošla tri dana od završetka moratorija na ovrhe, a građanima su na kućne adrese počela pristizati nova ovršna rješenja.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Zanimljivo je kako ta rješenja dolaze u poslijepodnevnim satima i ne donose ih poštari koji uobičajeno dolaze u određeni kvart već sasvim nove osobe koje su vjerojatno određene za raznošenje “plavih kuverata od kojih se građanima ledi krv u žilama”.

Navest ćemo primjer ovršnog prijedloga koji je dobila umirovljena profesorica prosječne mirovine 3500 kuna (podaci poznati redakciji) i to za neplaćenu pristojbu HRT-u za šest mjeseci. Taj dug iznosi 480 kuna, no u ovršnom prijedlogu se popeo na 796,89 kuna! Kako je specificirano, kamata iznosi 16,89 kuna, na troškove poštarine otpada 37,50 kuna, javnobilježnička naknada iznosi 75 kuna dok je odvjetnička naknada 187,50 kuna. U svemu tome, nije jasno zašto u ovršnom prijedlogu mora biti i odvjetnik i javni bilježnik, ali kako smo već nekoliko puta pisali, to je vjerojatno stoga što svi u ovršnom lancu moraju ostvariti prihod preko leđa ovršenika.

Ovršenica je dobila rok plaćanja od 8 dana! Neobično je i to što je ovrha došla u drugom dijelu mjeseca kada umirovljenici još nisu dobili mirovinu što znači da nikako neće moći podmiriti dug u roku od 8 dana. I tada dolazimo do problema. Rješenje odlazi u Finu, a kako bi se namirila i ta “država u državi” za nju je napravljen model tzv. predviđenih troškova. Na dug od 480 kuna, predviđeni troškovi iznose dodatnih 506,25 kuna! Kako je objašnjeno, namet u obliku pribave klauzule pravomoćnosti i ovršnosti iznosi 250 kuna + PDV, zatim sastav prijedloga za provedbu ovrhe daljnjim sudionicima u postupku ovrhe (to je vjerojatno naša Fina) stoji 125 kuna + PDV dok klauzula pravomoćnosti i ovršnosti iznosi 30 kuna + PDV.

I tako umirovljenica umjesto 480 kuna duga mora platiti ukupno 1303,14 kuna! Kao što bi premijer Plenković rekao “dugovi se moraju platiti”. Naravno! Ali moraju li se platiti i svi ostali izmišljeni nameti kako bi se što više sudionika u ovršnom procesu namirilo? Kada se uzima kredit kod banke, ni kamate na kredit nisu toliko visoke kao što je ovakvo legalno lihvaranje hrvatskih građana. I još se nešto ne smije zaboraviti. Ako naša umirovljenica ne uspije odjednom uplatiti dugovanje već se ono produlji za mjesec, dva, tri… dodatno teku zatezne kamate pa se ukupni dug još više povećava.

Zanimljivo je kako ovršne prijedloge i dalje šalje uglavnom odvjetničko društvo Hanžeković&Partneri koje je to radilo i prethodnih godina.

Kako bismo saznali što je poduzela Udruga Ovršni u vezi ove nove nemilosrdne situacije hrvatske države prema njenim građanima, upitali smo potpredsjednika te udruge Radovana Preložnjaka za komentar.

On je rekao kako su članovi udruge pregovarali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom koji je saslušao sve njihove prijedloge i imao razumijevanja za njih. “Jedan od naših prijedloga bio je da ljudi na ovrhu plaćaju 10 posto od svoje plaće ili mirovine kako bi im ostalo i za režije i život i ministar se s tim složio. Mi znamo da se dug mora podmiriti i ne bježimo od toga, a s ovakvim načinom plaćanja svi bi bili zadovoljni –  i vjerovnici i dužnici”, rekao je Preložnjak.

Dodao je kako su s Malenicom razgovarali i o preprodaji dugova raznim agencijama za što je ministar rekao kako to “nije u njegovoj nadležnosti već u resoru ministra financija Zdravka Marića“.

“Dužnici imaju pet, šest ovrha, a naplaćuje se prvi na listi prioriteta. Za to vrijeme oni koji su drugi i treći postaju nervozni i ne mogu dočekati da se i oni naplate pa dugovanje preprodaju trećoj strani – agenciji za naplatu potraživanja čiji djelatnici počinju nazivati ljude i maltretirati ih. Kada smo to objasnili, Marić je shvatio o čemu je riječ”, istaknuo je Preložnjak.

Kako još uvijek traje pandemija koronavirusa, ali i koronakriza, iz Udruge Ovršni zatražili su produljenje moratorija na ovrhe za dodatna tri mjeseca jer je sve prekratko trajalo. Za to vrijeme bi se napravio novi Ovršni zakon. No, s tim prijedlogom nisu naišli na odobravanje.

“Premijer je rekao da se dugovi moraju vraćati. Mi nismo protiv toga nego smo protiv lihvarenja i nabijanja kamata na dug. Smatramo da prvo trebamo platiti glavnicu te smanjiti kamate. Nažalost, u našoj državi je sve u ovršnom ropstvu. I u Ministarstvu financija smo naišli na razumijevanje. Rekli smo im da Finu treba izbaciti iz ovršnog postupka. Marić nas je prvo malo čudno gledao, a onda shvatio da bi to bilo dobro”, rekao je Preložnjak.

Podsjetio se kako su Ovršni zakon “za svoj dobar biznis napravili Hanžeković i Bošnjaković”. “No, ne smijemo zaboraviti ni Milanovićevu vladu u kojoj je ministar Orsat Miljenić dodatno podržao i pogoršao taj zakon”, istaknuo je.

Preložnjak je naglasio kako je jedini u Hrvatskoj koji brine o ovršenim, blokiranim i deložiranima međimurski župan Matija Posavec. On je kroz Udrugu Ovršni napravio fond za pomoć od 150 tisuća kuna. “Imamo svog odvjetnika i ostale pravnike i oni pomažu ovršenima. Ljudi sve rade sami, a to nije dobro. Čovjek je možda vlasnik kuće, a ima plaću ili mirovinu od 3000 kuna i ne može dobiti pomoć. Kroz taj fond ipak im se pomaže. Na taj način smo spasili ljudima kuće”, rekao je.

No, taj se fond odnosi samo na ovršene iz Međimurske županije. “Prema tom modelu željeli smo napraviti iste takve fondove po Hrvatskoj, no kako su nam župani ‘otvorili vrata’ tako su ih i ‘zatvorili’. To je jedna velika nebriga za građane. Govorili su nam da ljudima daju jednokratnu pomoć, a djeluje i Crveni križ koji pomaže ljudima te smatraju da samo na taj način mogu zbrinuti svoje ovršene građane”, rezolutan je Preložnjak.

Dodao je kako je to “jednostavno jedna tužna priča”.

Govoreći o sljedećim koracima Udruge Ovršni, Preložnjak je rekao kako će za nekoliko dana ići na sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem. “Odgovorno tvrdim da je premijer Plenković svojim činom ugrozio nacionalnu sigurnost. Ljudi su nervozni zbog koronavirusa, a s provedbom ovrha bit će još gore. Pokušat ćemo još jednom ići razumno i razgovarati. Cilj nam je novi Ovršni zakon koji mora biti pravedniji od sadašnjeg. Naši odvjetnici su napravili prijedlog novog zakona na 328 stranica na kojima se može iščitati da će svi biti namireni i zadovoljni – i vjerovnici i država i dužnici”, istaknuo je.

Još jedan od sljedećih koraka im je treći odlazak u Bruxelles u Europski ured za borbu protiv prijevara (Olaf) jer, kako je naglasio Preložnjak, očito trebamo pomoć izvana od Europske unije.

“Naime, očito je da se ovdje provodi diktatorski komunistički režim! Želimo to prenijeti u EU. Ovršni zakon imaju samo Rusija, Sjeverna Koreja i Hrvatska”, zaključio je Preložnjak.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x