Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Lideri su kolovođe nereda i blokada

Političko Sarajevo je opsjednuto Tegeltijama, da ih ima još negdje na čelu državnih poluga, tražilo bi se njihovo smaknuće. Sarajevske političke stranke, zamislite među njima i vladajuća SDA, smatraju kako je trenutni saziv Vijeća ministara po svojoj jalovosti i perfidnim opstrukcijama, najgori od utemeljenja. Doista, ako bi se pošteno i neopterećeno analizirao rad ključne supstance izvršne vlasti, poglavito vođenje državnih procesa, predlaganje zakona i rješavanje nekih krucijalnih problema poput pandemije koronavirusa, migranstke krize i općenito reforme u državi, te ispunjavanje uvjeta iz 14 zadanih mišljenja EU-a, moglo bi se komotno upisati čista jedinica za rad Tegeltijinog kabineta.

Izetbegović, Dodik, Čović, Komšić…

Ali, to bi bilo isprazno polemiziranje, jer najveći problem Vijeća ministara stoluje izvan zgrade državnih institucija. To su bezosjećajni, nedorasli i zainaćeni čelnici vladajućih stranaka, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Dragan Čović i Željko Komšić.

Oni zadaju grdne problem državi, Vijeću ministara i narodima ove zemlje “daljinskim upravljačem”.

Njih se sve pita, oni o svemu odlučuju, a njihove produžene ruke u Vijeću ministara ponizno i podanički provode sve zamisli i politike svojih vođa. U  normalnim zemljama čelnici stranaka parlamentarne većine preuzimaju odgovornost i zaposjedaju državne Vlade.

Naročito je to potrebno u kriznim razdobljima, a ona je u BiH zabrinjavajuća   konstanta. U našoj zemlji Vijeće ministara su vodili i vode uglavnom potpredsjednici stranaka, uz neke iznimke kada suna čelu te institucije bili i stranački šefovi poput Zlatka Lagumdžije, nekadašnjeg šefa SDP-a, koji je samo nakratko kormilario Vijećem.

Pa, eto i čelnik SBB-a Fahrudin Radončić  je bio ministar u VIjeću ministara i time se zatvara to poglavlje.

Faraoni

Kroz Vijeće ministara su paradirali ili još defiliraju potpredsjednici SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Nikola Špirić, Vjekoslav Bevanda, Adil Osmanović, a umjesto njega  sada je uzdanica SDA Bisera Turković. Zoran Tegeltija je novi kolač i uskočio je   umjesto Špirića.

Najdugoviječniji  faraoni u državi Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović odavno u visokom luku zaobilaze  stresno Vijeće ministara gdje se kao na tekućoj vrpi svakodnedno redaju grozni životni problem i seljakaju se između  Predsjedništva BiH i državnog Doma naroda.

Za njih je ispod časti i razine biti u izvršnoj vlasti i bavitit se tamo nekom pandemijom, migranstkom krizom ili pravnom državom. Oni zapravo vrlo lukavo i podlo svaljuju odgovornost i krivicu za zastoje i blockade na svoje  podanike, ako je jasno da oni upravljaju procesima i da su glavni generator kriza. Može otići i Zoran Tegeltija, međutim dok je ovakav retrogardni sustav partokracije, neće biti nikakvog pomaka.

-Očigledno je da ti ljudi koji su ogrezli u kriminal imaju političku moć koju koriste na sudove, tužiteljstva pa i policijske organe i onemogućavaju institucije u Bosni i Hercegovini da naprave pravnu državu. Oni su jači od države, vidi se svaki dan na svakom koraku. Koji god segment uzmete ima neki problem preko kojeg ne možemo preći, dijagnosticirao je žarište naše bolesne zemlje izaslanik u Domu naroda Zlatko Miletić.

Prema njegovim riječima, takvi pojedinci imaju političku moć koju koriste, između ostalog, utičući na pravosuđe koji ih ne procesuira.

Licemjerni Izetbegović

Iako je koketirao s oporbenim strankama iz RS-a, a onda je u svom smutljivom maniru izigrao Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, vođa SDA Bakir  Izetbegović se nakon prespavane noći i vjerojatnog nagovora nekoga od  pametnijeg savjetnik odlučio ne čačkati mečku, jer su, kako god zavrtili, objektivno najslabije karike u lošemu Vijeću ministara upravo njegove perjanice, Selmo Cikotić, ministar sigurnosti, i Bisera Turković šefica naše diplomacije.

Naprosto, njihovi su grijesi eskalacija migranstke krize i neoprostivi zastoj  zemlje na europskome putu. A oni, opet, slijede upute svoga stranačkog šefa i  provode politike svoje stranke.

-Vrijeme je da se Vijeće ministara uozbilji i da počne konkretnije raditi, predlagati strategije koje se odnose na napredak BiH na njenom europskom putu. Srušiti kuću, a nemati plan kako ćete napraviti novu je neodgovorna stvar, pomalo licemjerno je prozivao Vijeće ministara Izetbegović.

Ističe da ako Vijeće ministara u 2021. godini nastavi raditi kao u 2020. godini, morat će se ozbiljno razmotriti koje korake treba poduzeti, ali smatra da su se neke stvari ipak promijenile te da je kritika SDA pomogla u tome.

Kakvu politiku vode SDA, Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Selmo Cikotić ilustrirala je Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, objavom da je migrantima koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine transferiran iznos veći od senzacionalnih 5,8 milijuna KM putem Western Uniona.

Vrh SDA optužuje EU za agoniju migranata, a pri tome podlo skriva stvarne  brojke, primjerice, o broju stranih državljana na području Sarajeva koji u glavnom gradu stanuju po hotelima, privatnim kućama, osnivaju obitelji, a pojedini čak i unosne poslove.

Ali, nažalost i ubijaju i napadaju domaće stanovnike. Nekome je stalo da oni ostanu u BiH i to se već događa u većim gradovima, ali se priča skreće uglavnom prema hrvatskoj granici.

Sviđalo se to nekome ili ne, sadašnji saziv Vijeća ministara, i uz pomoć SDA, će ostati u punom mandatu, nažalost za ljude u ovoj zemlji to znači, daljnje more i sve teži život.

Izvor: dnevni.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x