Kontaktirajte nas na:

Politika

KUKIĆ: “Utakmica sa ANP, Programom reformi, zovite kako vam volja, još nije završena”

Univerzitetski profesor akademik Slavo Kukić komentirao je a dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva BiH oko mandatara za sastav novog Vijeća ministara.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Kukić kaže da je vrlo teško govoriti o Programu reformi i u vezi s čim je sporazum članova Predsjedništva postignut, jer, tekst sporazuma čuvaju od javnosti kao zmija noge.

„Za sada je izvjesno da se operira dokumentom koji je u svome nazivu izmijenjen u odnosu na onaj koji je bio predmet spora. To, doduše, ne mora ništa značiti, ali za sada je Dodiku oslonac za tvrdnje kako sporazumom nije prihvaćeno ništa što je drugačije u odnosu na ono o čemu stalno govori – da nema ništa protiv suradnje s NATO, ali da su, to su riječi koje je ovih dana izrekao za ruske medije, Srbi iskusili bombardovanja NATO-a, da RS ne vidi nikakvu prednost u tom vojnom savezu i da mu ne namjerava pristupiti i odreći se svoje vojne neutralnosti. Što će se stvarno događati tek će se vidjeti“, kaže Kukić.

U ovom momentu je, nastavlja Kukić, bojim se, zna li se na kakve je zaokrete spreman gospodin Dodik u toku samo jedne noći, za iole sigurnije sudove ipak prerano. No, barem što se mene tiče, prerano je likovati, sve mogućnosti su i dalje podjednako otvorene.

Svi potencijalni budući članovi novog saziva Vijeća ministara BiH hvale Program, dok ga opozicija napada, iako ga ni jedni i drugi nisu još vidjeli.

Kukić kaže da, što se opozicije tiče, sasvim logična reakcija budući se tekst Programa reformi, koji je predmet sporazuma članova Predsjedništva, krije od javnosti.

„Naravno, logika opozicijskog djelovanja podrazumijeva da se on, i da ga se ima na uvidu, kritizira iz različitih perspektiva. Ovako, međutim, prema oštroj kritici opozicije je, siguran sam, i puno veće razumijevanje u javnom prostoru, a i puno veće sumnje prema onom što se u dokumentu doista nalazi“, smatra naš sagovornik.

S druge strane, dodaje profesor Kukić, što se onih na vlasti tiče, u pitanju je klasična formula po kojoj se, ovdje i svugdje u svijetu, ponašaju politički aparatčici.

„Jer, kako braniti bilo što na neviđeno? No, kod političkih aparatčika, a ovdje su se razmnožili kao gljive poslije kiše, ne vrijedi to nego sasvim drugo pravilo – da si obavezan aplaudirati svemu što tvoj pretpostavljeni u vertikali moći dogovori, pa i pod cijenu da to vodi izravno u ambis“, kaže on.

Na pitanje da li su domaći političari ti koji su stvarno postigli dogovor ili je to bio pritisak stranaca s obzirom da je dogovor objavljen sat vremena nakon sastanka s najvažnijim stranim ambasadorima u BiH, Kukić odgovara da je i o tome, ruku na srce, problematično govoriti.

„Ovih dana je moguće svjedočiti kojekakvim spekulacijama. Osobno, međutim, baš i nisam siguran da je pritisak bio povod za popuštanje Milorada Dodika. Naime, on je u odnosu na Zapad definitivno podvukao crtu i sve svoje planove usmjerio prema Moskvi. Utoliko, o njegovom popuštanju se može govoriti jedino u slučaju da je pritisak došao iz Rusije. A ako je u pitanju to, bojim se da utakmica s ANP, Programom reformi, zovite to kako vam volja, još uvijek nije završena. I da bi nakon formiranja Vijeća ministara mogli gledati njezino drugo poluvrijeme“, kaže Kukić.

On dodaje da će u tom slučaju, dakako, biti opravdano govoriti jesu li vanjskom pritisku podlegla druga dvojica članova Predsjedništva.

Kada je u pitanju uspjeh ovog sporazuma i izlazak iz političke krize, Kukić kaže da mogućnost propadanja sporazuma o Programu reformi uopće ne treba isključivati.

„Na to, uostalom, upućuju i neki detalji u vezi sa sporazumom. I stoga bih i ovom prilikom podsjetio, dogovoreno je da sporazum bude proslijeđen u Brisel nakon imenovanja predsjedavajućeg i svih ministara u Vijeću ministara. Ako je to bilo važno Dodiku, i ako su na to morali pristati Komšić i Džaferović, iako su mjesecima ponavljali da nema predsjedavajućeg prije nego se ANP pošalje u Brisel – ili da se barem jedno i drugo uradi istovremeno – onda se mora postaviti pitanje nije li takva formulacija dio nekog novog đavoljeg plana, kojeg u svojoj glavi ima Dodik, i koji bi mogao eksplodirati prvi dan nakon njegova zaposjedanja institucija državne vlasti. Ne razmišlja li, recimo, Dodik da njegovi ministri na Vijeću ministara, jer ono proslijeđuje Dokument u NATO, na prvoj sjednici, iz sam Bog zna kakvih razloga i uz kakva obrazloženja, povuku kočnice. Jednostavno, ne slažemo se sa slanjem dokumenta u NATO i točka“, kaže profesor Kukić.

Kukić ističe kako ne želi prejudicirati, ali ni takvu mogućnost ne treba isključivati.

„Uostalom, sve to će se odvijati relativno brzo i svi zajedno ćemo biti u prilici svjedočiti onom što će se događati“, zaključio je profesor Slavo Kukić. | SB

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Milanović: Izetbegovićeva supruga specijalizirala je u Zagrebu 1993., a sada nas nazivaju UZP-om

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u petak dugu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim pitanjima, a dotaknuo se i Hrvata u BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović o Izetbegoviću

Govoreći o BiH, obrazložio je svoj nedavni poziv Miloradu Dodiku kazavši kako bi i s vođom bh. Bošnjaka Izetbegovićem “htio pričati o pitanjima koja nas muče”.

Kada govorimo o suradnji, ja pokušavam doprinijeti rješavanju mizerne situacije Hrvata u BiH i računam na pomoć gospodina Plenkovića, pozovem Dodika koji je dolazio i ranije, o tome obavijestim Plenkovića, a na dan dolaska Dodika on mi sam kaže da ga je zvao Plenković, a meni to nije javio. Pitao me i da li da ide kod Plenkovića, ja sam rekao da obavezno ide.

Dignu se galamdžije iz Sarajeva – predsjednik SDA, sin puno talentiranijeg oca, čija supruga je ovdje u Zagrebu 1992. i 1993. specijalizirala – ne u Istanbulu nego u Zagrebu, a sad nas nazivaju udruženim zločinačkim pothvatom, i kaže da neće razgovarati sa mnom. Ja želim razgovarati s vođom bosansko-hercegovačkih Bošnjaka o problemima koje moramo riješiti.

Međutim, g. Plenković nema problem da tog istog gospodina koji se razmeće i hvali da će mi uskratiti svoje društvo (baš me briga) – primi u Zagrebu! I da tome preko nekog savjetnika obavijesti moj ured 15 min prije početka sastanka, kazao je Milanović.

Nastavi čitati

Politika

THOMAS MILLER: Čovjek koji je Puljiću rekao, “vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”

U američkoj saveznoj državi Illinois jučer je osvanula poruka bivšeg američkog veleposlanika u BiH Thomasa Millera koji je podsjetio na tamošnje Bošnjake na Bidenovo prijateljstvo prema BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Thomas Miller
Bivši američki veleposlanik u BiH Thomas Miller

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH prije, tijekom i poslije rata”, navedeno je u poruci Millera, prenose Vijesti.ba.

Tko je zapravo Thomas Miller?

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obepravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomata rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

Kardinal do današnjeg dana nije otkrio ime tog diplomate. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao bivši američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS-a, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani. Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara, prenose Vijesti.ba.

Nastavi čitati

Politika

HEBRANG OTKRIVA TKO JE KRIV ZA STANJE U ZDRAVSTVU: Jedna žena zaustavila je sve

Pandemija koronavirusa još jednom razotkriva sve boljke hrvatskog javnog zdravstva, a do najnovije eskalacije došlo je zbog obustave opskrbe lijekovima od strane veledrogerija prema bolnicama. Veledrogerije su prekinule isporuku zbog nagomilanog duga bolnica, a predstavnici istih su demonstrativno napustili sastanak s vladajućima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Andrija Hebrang

Dug u zdravstvu raste već desetljećima, a paradoksalno je da doprinosi za isto rastu, a konstantno raste i dug te su pacijenti vrlo nezadovoljni, redovi čekanja ogromni… Također, iako iz bolnica konstantno stiže vapaj liječnika i ravnatelja da nedostaje zdravstvenog osoblja, prema statistici HZJZ-a njihov se broj posljednjih godina konstantno povećava, dok je pak pacijenata (stanovništva) sve manje…

Predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK-u Tomislav Kulić potvrdio je u ponedjeljak da se kreće s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za 3/4 bolnica. Odlučeno je to nakon sastanaka s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošom, kad su predstavnici veledrogerija demonstrativno napustili sastanak i rekli ODLUČNO NE!

“Vlada će učiniti sve da ne dođe do nestašice lijekova. Imali smo jučer sastanak za koji bih rekao da nije naprasno prekinut. Ministar Marić ponudio je veledrogerijama iznos koji je trenutačno moguć. Dio novca pronaći će se rebalansom“, rekao je pak ministar zdravstva Vili Beroš.

O svemu smo razgovarali s bivšim ministrom zdravstva iz redova HDZ-a Andrijom Hebrangom.

NEMA BESPLATNOG RUČKA, NI ZDRAVSTVA

Hebrang ponavlja da problemi u zdravstvu traju desetljećima i da dug svakim danom raste za čak sto milijuna kuna.

“Današnji je dug višedesetljetni problem i nije nastao preko noći. Naše zdravstvo svojom tehnološkom opremljenošću, kvalitetom doktora i sestara prati najrazvijenije europske zemlje. U isto vrijeme, uplate u HZZO-u su najmanje,” smatra bivši ministar i uspoređuje izdvajanja za zdravstvo naših susjeda Slovenaca.

“Dok mi uplaćujemo u zdravstveni sustav oko 700 eura godišnje, nekakav realan minimum za zadovoljiti sve potrebe jest 1500 eura, kojeg imaju Slovenci”, rekao je Hebrang.

Da problem zdravstvenog sustava nije od jučer, znaju gotovo svi, a svaki ministar koji ulazi u to ministarstvo zna da mu u ruke pada “vrući krumpir”.

Hebrang smatra da je to klasični sindrom “besplatnog zdravstva” kojeg vučemo iz bivšeg socijalističkog sustava.

“To je naša stara tradicija da je zdravstvo besplatno. Tehnologija i ljudi napreduju, zdravstvo se razvija, sve je to puno skuplje, da ne govorimo o lijekovima”, rekao je Hebrang i upozorio da su sve zemlje provele reformu osim nas.

“Nama je nužna hitna reforma zdravstva i hitna sanacija zdravstvenog sustava. Dug je 11 i pol milijardi što je jako puno. Treba nam hitna reforma, prvenstveno zdravstvenog osiguranja”, rekao je Hebrang i otkrio tko je 2004. zaustavio cjelokupnu reformu zdravstvenog sustava.

“Mi smo 2004. imali reformu koja je prihvaćena od Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke. Na žalost, naš tadašnji partner HSS je to odbio, a ključna osoba koja je sve odbila bila je Ana Stavljenić Rukavina”, rekao je Andrija Hebrang.

Spomenuta gospođa poznata je političarka koja je u to doba bila članica HSS-a.

Stavljenić Rukavina u političkoj karijeri je promijenila nekoliko stranaka, tako je redom bila u HSS-u, HSLS-u, a skrasila se kod Milana Bandića te je danas potpredsjednica Zagrebačke gradske skupštine ispred Bandićeve stranke. Bila je i u Vladama Sanaderovog HDZ-a i SDP-a Ivice Račana. U Račanovoj Vladi bila je i ministrica zdravstva iz redova HSLS-a…

Gospođi Stavljenić Rukavini poslali smo upit s ciljem da odgovori na prozivke, no do trenutka objave ovog teksta nije odgovorila. Njen odgovor objavit ćemo po primitku.

Izvor: dnevno.hr

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x