Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Krizni stožer FBiH uvodi policijski sat

Odluka stupa na snagu od sutra.

Tokom trajanja policijskog sata zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cijele Federacije BiH.

Iz odluke će, kao i u martu i aprilu, biti izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći (sa validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na provođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva odlučio se na restriktivnije mjere usljed pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepoštivanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijih bolničkih kapaciteta.

Nadležni će preispitivati mjere svakih sedam dana te ih ublažiti ili postrožiti u skladu s epidemiološkom situacijom.

Ova odluka je donesena radi sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23 sata, čime su doprinosili širenju zaraze.

Pored ove naredbe, Krizni stože FBiH donio je i odluku o ograničenom broju osoba u zatvorenom i na otvorenom. Tako će i unutra i vani biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 osoba.

Također je donesena odluka da se mora izvršiti dezinfekcija svih prostora gdje će se održavati izbori, odnosno glasanje, a sav nastavni proces će se odvijati online sedam dana nakon izbora kako bi se izvršila dezinfekcija.

Vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja, kao što su vjenčanja, također se limitiraju na maksimalno 30 osoba.

Produžena je mjera obaveznog nošenja maski vani i unutra, piše Klix.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x