Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

“KORUMPIRANO BiH TUŽITELJSTVO” – Protiv ova “tri mušketira” podneseno je 39 krivičnih prijava i nikom ništa!

„Prema podacima Tužiteljstva BiH o predmetima koji se odnose na određene nositelje političkih funkcija Izetbegović Bakir, evidentiran je kao prijavljena osoba u 8 predmeta; Čović Dragan, evidentiran je kao prijavljena osoba u 5 predmeta; Dodik Milorad, evidentiran je kao prijavljena osoba u 26 predmeta“, odgovoreno je Žurnalu iz Tužiteljstva BiH.

Podnesene krivične prijave su imale minimalan učinak, s obzirom na to da državno tužiteljstvo na osnovu njih nije otvorilo niti jednu istragu ni protiv Čovića ni protiv Izetbegovića. Državni tužitelji procijenili su da tek dvije, od 26 krivičnih prijava podnesenih protiv Dodika, „zaslužuju“ da budu uzete u razmatranje i da se na osnovu njih otvore istrage.

„Dodik Milorad, evidentiran je kao prijavljena osoba u 26 predmeta, u dva predmeta otvorena je istraga“, naveli su iz državnog tužiteljstva u odgovoru Žurnalu.

Nisu odgovorili koja su ta dva predmeta u kojima su otvorene istrage, a odranije se zna da je jedan od njih slučaj „Pavlović banka“, odnosno afera u vezi sa kupovinom Dodikove vile na Dedinju, u elitnom beogradskom naselju.

Žurnal je ranije objavio da je Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o pokretanju istrage u ovom slučaju sredinom prosinca 2015. godine, nakon što je prethodno izjavu u tužiteljima dao (sada pokojni) Slobodan Pavlović, vlasnik bijeljinske “Pavlović banke”. Preko te banke Dodik je 14. svibnja 2007. godine prebacio 750 tisuća eura na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju. Dodik, koji je u vrijeme podizanja spornog kredita bio premijer RS, tvrdio je da se kod “Pavlović banke” zadužio kako bi platio vilu, da bi se naknadno ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije, 27. lipnja 2008. godine, kada je kredit i odobren.

Od otvaranja istrage protiv Dodika u ovom slučaju prošlo je ravno sedam godina i za sve to vrijeme istraga se nije pomjerila s mrtve točke. Što ne čudi, jer je poznato da je Dodik, zajedno sa svojim najbližim političkim saveznikom Draganom Čovićem, Tužiteljstvo BiH držao pod punom kontrolom, posebno od 2016. godine kada je na čelo državnog Tužiteljstva došla Gordana Tadić. Ona je, u dogovoru s bivšim predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta (VSTS) Milanom Tegeltijom, sve sporne predmete protiv njihovih političkih pokrovitelja „zamrzavala“ na neodređeno vrijeme.

Tadićeva je sa pozicije glavne tužiteljice BiH smijenjena 20. listopada 2021. godine, a 11. travnja ove godine stavljena je na američku “crnu listu”, jer je, kako je pojašnjeno, “iskoristila poziciju glavne tužiteljice za promoviranje osobnih i obiteljskih interesa, te navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”.

Tegeltija je zbog afere „Pokrivanje“ u listopadu 2020. godine podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTS-a, na kojem je bio od 2014. godine. U siječnju ove godine Tegeltija, koji je nakon odlaska iz VSTS-a postao savjetnik Milorada Dodika, završio je na američkoj „crnoj listi“, a sada kolaju priče da bi ga Dodik mogao imenovati za državnog ministra sigurnosti! SAD su u siječnju ove godine uvele i nove sankcije Dodiku, koji se na OFAC-ovoj „crnoj listi“ nalazi još od 2017. godine.

Gordanu Tadić na mjestu glavnog državnog tužitelja naslijedio je Milanko Kajganić, ali se suštinski u radu državnog Tužiteljstva malo što promijenilo. Istrage protiv „krupnih riba“ se ne pokreću – niti na osnovu podnesenih krivičnih prijava, dok je otvaranju istraga po službenoj dužnosti u sferi science fictiona.

U mjestu tapka i istraga protiv Dodika u vezi sa aferom kupovine vile na Dedinju, tužiteljske odluke nema ni na vidiku, a prema tvrdnjama iz Tužiteljstva BiH, cijeli proces zakočila je Srbija.

„U predmetu koji se odnosi na kredit u Pavlović banci, upućen je zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć institucijama Republike Srbije. Još nismo zaprimili odgovor na zahtjev“, odgovoreno je Žurnalu iz Tužiteljstvu BiH. Kako stvari stoje, načekati će se da iz Srbije stigne odgovor.

Vratimo se na početak priče i podatka da je u Tužiteljstvu BiH podneseno 26 krivičnih prijava protiv Dodika, osam protiv Izetbegovića i pet protiv Čovića.

„Većim dijelom ove prijave su podnošene od strane građana, nevladinih organizacija, političkih subjekata i slično. U manjem dijelu su u predmetima dostavljeni izvještaji od policijskih agencija i institucija“, rekli su Žurnalu iz Tužiteljstva BiH, što je potpuno poražavajuća činjenica.

Dakle, građani, civilni sektor i nevladine organizacije mnogo su odgovorniji od policijsko-sigurnosnih i pravosudnih institucija, koji bi trebalo (na kraju krajeva za to su i plaćeni) da procesuiraju one koji su umiješani u nezakonite radnje, organizirani kriminal, korupciju i trguju svojim političkim utjecajem da bi ostvarili osobnu korist.

Dodik i Izetbegović prijavljivani su Tužiteljstvu najviše zbog političkih odluka koje su donosili i, u principu, u tim slučajevima su direktno ili posredno prijavljivali jedan drugoga. Dodik je, između ostalog, prijavljen za negiranje genocida, rušenje ustavnog poretka, održavanje referenduma o Danu RS, dok je Izetbegović prijavljen radi „lažnog predstavljanja, poticanja na lažno predstavljanje, kao i uzurpacije ustavnih ovlasti“ zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred međunarodnim sudom u Hagu.

Protiv Dodika je podnesena i krivična prijava zbog afere „Ikona“, te radi prijetnji i verbalnih napada na članove CIK-a, ali nije poznato, jer o tome iz Tužiteljstva BiH ne govore, koliko se prijava dostavljenih tužiteljstvu odnosi na njegovu umiješanost u organizirani kriminal i nanošenje direktne štete budžetima RS i BiH.

Što se tiče Izetbegovića, prema pisanju medija, Tužiteljstvo BiH je još 2006. godine provjeravalo navode da su Nijaz Hastor i Nihad Imamović, vlasnici “ASA Prevent Holdinga”, kupovinom stana podmitili Bakira Izetbegovića i njegovog pokojnog oca Aliju, koji su im zauzvrat pomogli u uspostavi bescarinskih poslovnih zona u Visokom i Vogošći.

Dragan Čović slovi kao rekorder među političarima po broju sudskih procesa iz kojih je ranijih godina izlazio s oslobađajućim presudama.

U predmetima protiv Dodika, Izetbegovića i Čovića, koji su sada evidentirani u Tužiteljstvu BiH, do danas nisu donesene nikakve tužiteljske odluke. Teško da će se to i dogoditi u skorije vrijeme. Potpuno je jasno da je pravosuđe u BiH, na svim nivoima, uključujući i državno Tužiteljstvo, i dalje pod ogromnim utjecajem političara i njihovih klijentelističkih mreža. Najbolje je to potvrdio slučaj smijenjene zamjenice glavne tužiteljice Diane Kajmaković.

Većina „krupnih“ slučajeva organiziranog kriminala, po pravilu, uključuje i nekog od političara, koji opet direktno ili posredno utječu na rad tužiteljstva i sudova. Tako se krug zatvara…

Izvor: zurnal.info

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x