Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Konjević optužuje Dritana Abazovića: On je sluga Srpske pravoslavne crkve i jedini je odgovoran za ovu situaciju

Gospodine Konjević, cijelo jutro ste ovdje u Cetinju, kako kao bivši ministar policije komentirate ovakvo ponašanje policijajaca, sigurnosne mjere, ispaljivanje suzavaca na prosvjednike ovdje?

Ponašanje policije uvijek prethodi politička odluka. Ovo je bila odluka Vlade, odluka potpredsjednika Vlade, koordinatora sigurnosti, g. Abazovića za kojeg mi smatramo da je jedini odgovoran za ovu situaciju da se poglavar Srpske crkve ustoliči u Cetinskom manastiru koji je simbol crnogorske duhovnosti. Ni manje ni više nego vjerovali ili ne helikopterom i to helikopterom članice NATO-a. Što znači da SPC ne smeta helikopter NATOa kada želi da obilježi jednu teritoriju. Ona je to jutro željela to napraviti i napravila je uz pomoć g. Abazovića koji je naredio jednu ovakvu aktivnost policije.

Uvijek kada imate intervencije policije kod ovakve vrste okupljanja uvijek možemo davati različite komentare. Ja ne bih posebno komentirao reakciju same policije. Nju ne smatram odgovornom. Odgovornim smatram g. Abazovića koji je ovo dozvolio i odgovornim smatram ministricu obrane gospođu Injac koja je potpisala nalog da se helikopter vojske Crne Gore, NATO zemlje, kao državni resurs, koristi za ustoličenje g. Joanikija i putovanje patrijarha Porfirija od Podgorice do Cetinje. Neprimjereno. Nikad u crnogorskoj povijesti i u povijesti bilo koje druge vjerske zajednice da vi suprotno volji građana gdje trebate stolovati koristite helikopter, koristite pancire, koristite duge cijevi. Prosto, ne znam kako ćete funkcionirati u gradu koji vas ne želi.

Zašto su izabrali baš ovaj grad za ustoličenje?

Željeli su da ono što je simbol crnogorske duhovnosti, dakle da Cetinski manastir pokažu na simboličniji način da je to vlasništvo iako nije SPC. Država Srbije, SPC željela je u Crnoj Gori pokazati snagu jer SPC upravlja crnogorskom vladom, a od jučer i danas je jasno iako zvuči paradoksalno da upravlja i g. Abazovićem.

Mislite da će se neredi nastaviti? Hoće li moći ovdje mirno raditi i provoditi. I na kraju krajeva rekao je da dolazi u miru, a helikopterom su sletjeli i izbjegli sve prosvjednike?
G. Joanikije nakon ovoga nema posla na Cetinji. Njega građani neće. Onaj duhovnik kojeg njegova pastva ne želi, on u tom gradu nema posla. S ovakvim načinom kako je mislio da se ustoliči na Cetinju mislim da je samo pokazao da ga ustvari ovaj dio Crne Gore koji želi da sačuva sopstveni identitet i tradiciju ga uopće ne interesira. Njega zanima onaj dio Gore  koji je spreman povlađivati onome što jesu nacionalni i svaki drugi interesi države Srbije i aktualnog premijera Vučića.

Kakvi su to interesi?
To su velikodržavni interesi. Dakle, ta SPC nemojte zaboraviti imala je svoju ulogu u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. To je sad taj paradoks. Njene su vladike obilazile ratišta i podržavale ratne zločince. Danas tim vladikama nije smetalo da dođu NATO helikopterom. To pokazuje cijeli apsurd u zadnjih dvadesetak godina.

Mislite li da će se neredi na ovom području nastaviti?
Apeliram i nadam se da se to neće dešavati, a svakako politička situacija će da bude znatno komplikovanija, Pol. Tenzije će biti izraženije. A vjerujem da će građani i Cetinje i Crne Gore  biti dovoljno mudri da iz ove neugodne situacije izađemo na jedan način koji će biti rekao bih dominatno u interesu mira u Crnoj Gori, građanskog mira u Crnoj Gori.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x