Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

KONAKOVIĆ: HDZ i HNS vode antibosansku politiku

Iako je HNS ponovo pozvao na nastavak pregovora i postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, Narod i pravda u priopćenju za javnost tvrde suprotno.

“Zaključci Hrvatskog narodnog sabora na sjednici koja je održana 19. velajče 2022. godine pokazuju da HDZ BiH u suštini nije za postizanje dogovora već svojim nerealnim, maksimalističkim i neustavnim zahtjevima žele dodatno produbljenje političke krize“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Usvajanjem zaključaka u kojima se, između ostalog, prijeti „svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima“ ukoliko se izbori održe ove jeseni ili pak u kojim se direktno prijeti i najavljuje teritorijalna i institucionalna reorganizacija BiH, u Narodu i Pravdi vide kao potvrdu teze da HDZ BiH u suštini nije za postizanje dogovora već da aktivno radi na produbljenju političke krize u BiH kao i nastavku blokade institucija.

„Ovdje se jasno uočava kopiranje pristupa kojim se već duže vrijeme služi Milorad Dodik. Blokiranje institucija i potonje žaljenje na nefunkcionalnost institucija i zahtjev za reorganizacijom BiH pokazuju da se, nažalost, politike Dodika i Čovića u mnogim segmentima prate, nadopunjuju i potpomažu. Međunarodna zajednica je jasno prozrela takve politike kao antibosanske i antiustavne i na primjeru Milorada Dodika reagirala na odgovarajući način. Ovakvim zaključcima HDZ BiH se svrstava uz politiku koja je osuđena od najviših dužnosnika Sjedinjenih Država i Europske unije“, stoji u, uz ostalo, u priopćenju Naroda i Pravde, stranke Elmedina Konakovića.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x