Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Kissinger: Koronavirus će zauvijek promijeniti svjetski poredak

Kissinger, koji je služio dvojici američkih predsjednika, Nixonu i Fordu, napisao je tekst objavljen u Wall Street Journalu u kojem daje svoj oštar stav o tome da bi “neuspjeh mogao dovesti svijet na rub propasti.”

“Koronavirus će zauvijek promijeniti svjetski poredak”

96-godišnjak, koji je kontroverzan zbog svojih uloga u državnom udaru u Čileu 1973. ili bombardiranju Kambodže tokom Vijetnamskog rata, kaže da je Bijela kuća napravila “solidan posao u izbjegavanju neposredne katastrofe”, ali dodaje da američka vlada mora raditi dugotrajno učinkovito kako bi pobijedila opasnu bolest, ne samo da bi povratila povjerenje svih Amerikanaca, nego i cijeloga svijeta.

“Kad završi pandemija koronavirusa, ustanovit će se da su institucije mnogih zemalja doživjele neuspjehe. Nije bitno hoće li ta ocjena biti objektivna ili ne. Realnost je da svijet više nikada neće biti isti nakon koronavirusa”, piše Kissinger te dodaje da SAD mora brzo raditi na pronalasku lijeka, založiti se za obnovu svjetske ekonomije i zaštititi “liberalni svjetski poredak”.

“SAD sam ne može pobijediti virus, treba mu pomoć ostatka svijeta”

Dodaje da SAD ne može sam u nacionalnim okvirima pobijediti virus.

Do subote ujutro, 1,1 milion ljudi na svijetu zaraženo je koronavirusom, dok ih je umrlo preko 60.000. U Sjedinjenim Američkim Državama ima najviše zaraženih – 278.602, dok je smrtnih slučajeva 7170.

Lijek zasad nije pronađen, a zdravstveni radnici poslali su apel o tome da nema dovoljno zaštitne opreme koja bi ih osiguravala, s obzirom na to da je nekoliko liječnika i medicinskih sestara umrlo tokom liječenja pacijenata od covida-19.

Kissinger se osvrće na nedostatke.

“Medicinski materijal nije dovoljan u borbi protiv rastućeg broja novozaraženih. Jedinice intenzivne njege su na rubu i iza ruba prenapučenosti. Testiranje ne donosi rezultate o stupnju infekcije, a još manje o njenom širenju. Uspješno cjepivo možemo očekivati tek za 12 do 18 mjeseci”, piše Kissinger.

Izvor: TBT

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x