Kontaktirajte nas na:

Politika

KINEZI PREVARILI DODIKA: Izvukli milione za fantomsku investiciju pa pobjegli…

MHE “Bistrica”, projekat koji postoji samo na papiru i u pričama vodećih kleptokrata Režima, “pojeo” je 18,1 milion maraka, a da ni temelj ove MHE nije zakopan.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milorad Dodik

Kineska kompanija “AVIC”, prema mojim saznanjima, odustala je od finansiranja izgradnje MHE “Bistrica”, što je “Elektroprivredu RS” koštalo dva miliona eura, koliko su platili za izradu dijela dokumentacije.

Sada je jasno da je to bio odličan način da se novac izvuče iz ERS.

Ranije je preko ovog fantomskog projekta, kroz nekoliko dobro organizovanih kriminalnih akcija, oprano 14,2 miliona KM, pa je ukupna šteta na nevidljivim MHE 18,1 milion KM.

Predstavnici kineske kompanije, prema mojim izvorima, obavijestili su vrh Režima da je izgradnja MHE neisplativa, da neće dati novac, a vrhunac kineskog humora je natuknica da su “spremni učestvovati u projektu ukoliko ERS nađe pare”.

Naravno da ERS ne može da nađe novac, tako da je u privatne džepove otišlo 18,1 milion KM, a niko za tu ogromnu štetu, po dobrom starom običaju, neće odgovarati.

Da podsjetim, ERS je za izgradnju “HE Bistrica” potpisala sporazum sa kineskom kompanijom “AVIC” krajem 2019. godine.

Sporazum je potpisao premijer Radovan Višković u Pekingu, 04.12.2019. godine.

Sa njim su bili Ministar energetike Petar Đokić i Luka Petrović, direktor ERS.

Procijenjena vrijednost izgradnje bila je 170 miliona KM; Uz to je još “dogovoreno” da ukupna kineska “ulaganja” u energetski sektor RS budu 140-170 miliona eura.

Bila je to vrlo loša šala, a na papiriću iz kineskog kolačića sudbine, Višković, Đokić i Petrović su izvukli duplo golo.

Da podsjetim, “Bistrica” je projekat preko kojeg su opljačkani milioni maraka “poslovima” sa firmom “Kaldera” čiji je vlasnik Milenko Čičić, jedan od tajkuna Milorada Dodika.

Vlasnici HE “Bistrica” (koja nikada nije izgrađena) sada su “Elektroprivreda RS” (ERS) i “Hidroelektrane na Drini” (HED), a na ovom poslu RS je oštećena za 14,2 miliona KM.

“ERS” i “HED” za “Bistricu” su platili 21 milion KM, 12.11.2019. godine, dok je

“Kaldera” 2008. godine “HE Bistricu” kupila za 6,8 miliona KM, tako da je “ERS” na ovom poslu izgubila 14,2 miliona KM. Pljačka bez presedana.

Sa novih bačenih dva miliona eura, odnosno 3,9 miliona KM, ukupno je MHE “Bistrica” oprala 18,1 milion KM, a da ni temelj nije zakopan. | SB

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x