Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

KAKO SE RANIJE NISMO SJETILI: Ako svi ne postanemo Bošnjaci ili Bosanci ništa od BiH

Ima novu teoriju. Prema “znanstveniku” Hadžidediću, svi bi morali postati Bošnjaci ili Bosanci kako bi država BiH opstala.

– Da bismo se uklopili u norme kapitalističkog režima, da bismo opstali kao jedna država, moramo biti nacionalna država, rekao je prof. dr. Zlatko Hadžidedić iz Centra za proučavanje nacionalizma, koji je bio glavni govornik na jučerašnjoj sjednici bošnjačke udruge Krug 99, piše Hrvatski medijski servis.

Rečeno je da je pitanje jednog ili tri naroda povijesno ključno za građane Bosne i Hercegovine, za mir i stabilnost, demokratski preporod na konceptu građanskog političkog poretka.

“Ovdje smo naišli na pitanja o tome šta su nacije, može li BiH biti normalna država, građanska država itd. Ukratko, nacija u ostatku svijeta ne znači ono što znači u BiH. U BiH smo jednostavno preveli vjerske identitete u nacije. Zvali smo ih nacijama i mislili smo da nema posljedica. Kako su se zvali stanovnici BiH prije vala nacionalnih pokreta u 19. stoljeću ”, rekao je Hadžidedić govoreći na temu“ Jedan ili tri naroda? ”, Ne otkrivajući koji smo“ mi ”preveli“ vjerske identitete u nacije ”. kada se točno i kako dogodilo. Za Bošnjake se zna kada su, kako i ko proglasili vjerski identitet – muslimani, bošnjačka nacija, 1993. Međutim, za proces stvaranja višestoljetne hrvatske i srpske nacije, Hadžidedić bi se ipak morao konsultirati sa znanstvenom literaturom.

Kako je rekao, nacije su stvorene u 19. stoljeću uglavnom za potrebe velikih sila, prvenstveno Velike Britanije i Francuske, te su tako uništile druga carstva.

„Bošnjaci su ime koje pripada svim stanovnicima BiH, a ono je, da tako kažem, oteto 1993. godine na takozvanom Bošnjačkom parlamentu i dodijeljeno samo muslimanima. Sada smo u situaciji koja ovaj projekt privodi kraju. Sada vidimo da se govori o otcjepljenju Republike Srpske, vidimo i stupanj agresivnosti Hrvatske. Svi oni smatraju da se ti projekti sada dovršavaju i primaju takve signale od Europske unije, prije svega. Ovo je situacija koju bih sada nazvao “biti ili ne biti”. Pitanje jednog ili tri naroda za nas je pitanje biti ili ne biti. Da bismo se uklopili u norme kapitalističkog režima, da bismo opstali kao jedna država, moramo biti nacionalna država, moramo biti država svih Bosanaca ”, rekao je Hadžidedić, koji očito ne zna da postoje višenacionalne države u Europi poput Belgije i Švicarske. savezne države unatoč tome što nisu monoetničke.

Hadžidedić smatra da “pitanje biti ili ne biti zahtijeva odgovore na takvo pitanje”.

„Takvo pitanje je pitanje na koje se može odgovoriti samo na referendumu. Ideja da postoje konstitutivni narodi, ideja koju narodi sami odlučuju je izopačena ideja koja ne postoji nigdje u svijetu ”, rekao je neupućeni sarajevski politolog.

“Ovdje postoje tri oligarhije koje se delegiraju zastupati te takozvane narode i oni se dogovore. Za one koji ostaju u ovoj zemlji postoji samo jedan izlaz, a to je da ovu zemlju učinimo ravnopravnom s ostalim europskim zemljama , učiniti nacionalnom državom. način na koji se većina stanovništva može izraziti je referendum ”, rekao je Hadzidedić, koji ima genijalnu ideju o ukidanju srpskog i hrvatskog naroda na referendumu i preimenovanju Hrvata i Srba Bošnjaci ili Bosanci.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x