Kontaktirajte nas na:

Politika

KAKO SE RANIJE NISMO SJETILI: Ako svi ne postanemo Bošnjaci ili Bosanci ništa od BiH

Sarajevski politolog dr. Zlatko Hadžidedić, koji je široj javnosti poznat po svom nedavnom pojavljivanju na probosanskoj FTV kada je optužio američke i EU dužnosnike da žele izazvati kaos i oružani sukob, rekao je da je 99 posto onoga što dolazi iz EU zlonamjerno, da je EU je “ksenofobičan, rasistički i antiislamski”.

Online:

/ Datum objave:

Ima novu teoriju. Prema “znanstveniku” Hadžidediću, svi bi morali postati Bošnjaci ili Bosanci kako bi država BiH opstala.

– Da bismo se uklopili u norme kapitalističkog režima, da bismo opstali kao jedna država, moramo biti nacionalna država, rekao je prof. dr. Zlatko Hadžidedić iz Centra za proučavanje nacionalizma, koji je bio glavni govornik na jučerašnjoj sjednici bošnjačke udruge Krug 99, piše Hrvatski medijski servis.

Rečeno je da je pitanje jednog ili tri naroda povijesno ključno za građane Bosne i Hercegovine, za mir i stabilnost, demokratski preporod na konceptu građanskog političkog poretka.

“Ovdje smo naišli na pitanja o tome šta su nacije, može li BiH biti normalna država, građanska država itd. Ukratko, nacija u ostatku svijeta ne znači ono što znači u BiH. U BiH smo jednostavno preveli vjerske identitete u nacije. Zvali smo ih nacijama i mislili smo da nema posljedica. Kako su se zvali stanovnici BiH prije vala nacionalnih pokreta u 19. stoljeću ”, rekao je Hadžidedić govoreći na temu“ Jedan ili tri naroda? ”, Ne otkrivajući koji smo“ mi ”preveli“ vjerske identitete u nacije ”. kada se točno i kako dogodilo. Za Bošnjake se zna kada su, kako i ko proglasili vjerski identitet – muslimani, bošnjačka nacija, 1993. Međutim, za proces stvaranja višestoljetne hrvatske i srpske nacije, Hadžidedić bi se ipak morao konsultirati sa znanstvenom literaturom.

Kako je rekao, nacije su stvorene u 19. stoljeću uglavnom za potrebe velikih sila, prvenstveno Velike Britanije i Francuske, te su tako uništile druga carstva.

„Bošnjaci su ime koje pripada svim stanovnicima BiH, a ono je, da tako kažem, oteto 1993. godine na takozvanom Bošnjačkom parlamentu i dodijeljeno samo muslimanima. Sada smo u situaciji koja ovaj projekt privodi kraju. Sada vidimo da se govori o otcjepljenju Republike Srpske, vidimo i stupanj agresivnosti Hrvatske. Svi oni smatraju da se ti projekti sada dovršavaju i primaju takve signale od Europske unije, prije svega. Ovo je situacija koju bih sada nazvao “biti ili ne biti”. Pitanje jednog ili tri naroda za nas je pitanje biti ili ne biti. Da bismo se uklopili u norme kapitalističkog režima, da bismo opstali kao jedna država, moramo biti nacionalna država, moramo biti država svih Bosanaca ”, rekao je Hadžidedić, koji očito ne zna da postoje višenacionalne države u Europi poput Belgije i Švicarske. savezne države unatoč tome što nisu monoetničke.

Hadžidedić smatra da “pitanje biti ili ne biti zahtijeva odgovore na takvo pitanje”.

„Takvo pitanje je pitanje na koje se može odgovoriti samo na referendumu. Ideja da postoje konstitutivni narodi, ideja koju narodi sami odlučuju je izopačena ideja koja ne postoji nigdje u svijetu ”, rekao je neupućeni sarajevski politolog.

“Ovdje postoje tri oligarhije koje se delegiraju zastupati te takozvane narode i oni se dogovore. Za one koji ostaju u ovoj zemlji postoji samo jedan izlaz, a to je da ovu zemlju učinimo ravnopravnom s ostalim europskim zemljama , učiniti nacionalnom državom. način na koji se većina stanovništva može izraziti je referendum ”, rekao je Hadzidedić, koji ima genijalnu ideju o ukidanju srpskog i hrvatskog naroda na referendumu i preimenovanju Hrvata i Srba Bošnjaci ili Bosanci.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

PALMER U ZAGREBU OTVORENO: “Zabrinuti smo zbog postupaka i retorike Milorada Dodika…”

Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uvjeta.

Online:

/ Datum objave:

Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija, poručio je.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH, govorio je za RTL danas o situaciji u Bosni i Hercegovini i onome što SAD planira učiniti kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

Na pitanje da li će podržati hrvatski zathjev za izmjenom izbornog zakona u BiH, Palmer je rekao:

Ono što mi pokušavamo je raditi sa svim sudionicima ovog procesa u BiH. Razgovarali smo o tome s predstavnicima bosanskohercegovačke, hrvatske vlade, s SDA, razgovarali smo o tome sa strankama opozicije, s vladom Republike Srpske, s Miloradom Dodikom. Vjerujem da postoji put koji vodi k dogovoru”

Palmer se dotakao i člana Predsjedništva BiH te lideras SNSD Milorada Dodika i politike koju provodi.

“Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uuslova. Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija”, poručio je.

Na pitanje koji je glavni zadatak u BiH koji je stavljen pred njega i kolegicu iz EU Angelinu Eichhorst, Palmer kaže:

“Sjedinjene Američke Države jako blisko surađuju s EU kako bismo postigli dogovor oko izbornih i konstituirajućih reformi u Bosni i Hercegovini. Naš cilj je pomoći strankama da ostvare zajedništvo, utvrde svoje različitosti, namjere, da postignu kompromis i sporazum koji bi, na kraju krajeva, pomogao BiH na njezinom evropskom putu”, rekao je i to.

Palmer je govorio i o mogućnosti promjene Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da možemo sagledati neke promjene oko ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva. Uz to, omogućile bi novi okvirni zakon u BiH, koji bi podržavao želje bosanskohercegovačke i hrvatske zajednice, ali bi i pošteno zastupao predstavnike svih insititucija”.

Izvor: RTL.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

POZIRAJU KAO MAČORI NA KROVU: Vučić ugostio Čovića, osmijeh od uha do uha govori sve!

Vijest da su se sastali, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obojica su podijelili na društvenim mrežama.

Online:

/ Datum objave:

“S Vučićem sam razgovarao o napretku Zapadnog Balkana. Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornog zakona/ograničene konstitucionalne promjene ne mogu ugroziti temelje BiH – konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštivati, a diskriminacija mora biti eliminirana”, napisao je Čović na Twitteru.

O sastanku se oglasio i predsjednik Srbije koji je napisao:

“Sretan što mogu ugostiti Dragana Čovića, predstavnika hrvatskog naroda u BiH, s kojim razgovaram o svim važnim regionalnim pitanjima, razumije se, kao i o svim pitanjima od interesa za naše narode. Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti. Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan – dogovor tri naroda!”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

ČOVIĆ: Iskustvo nam govori da niti jedan problem u BiH nije riješen sankcijama

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas da je rješenje za sve u Bosni i Hercegovini u unutarnjem dogovoru, a ne uvođenju stranih sankcija bilo kome, piše Fena.

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Nakon sastanka u Usori sa županijskim premijerima, gradonačelnicima i načelnicima iz HDZ-a BiH, Čović je ustvrdio da poslijeratno iskustvo u BiH govori da niti jedan problem nije riješen sankcijama.

-Protiv sam sankcija bilo kome, a uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine, kazao je Čović.

Odbacio je optužbe na račun HDZ-a zbog blokada vezanih uz izbornu reformu. Poručio je da HDZ nastoji doprinijeti uvođenju reda u državi i funkcioniranju svih razina vlasti.

-Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti, dodao je Čović.

On je još jednom pozvao na razgovor o konkretnim problemima u BiH dodajući kako je ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH osnova funkcionalnosti države.

-Poštujmo Ustav, to je danas Aneks 4 Daytonskog sporazuma. Onaj tko se tako ponaša ne krši osnovne elemente BiH, zaključio je Dragan Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x