Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

KACZYNSKI: Nijemci su pristrani prema Moskvi, žele njemačku dominaciju rame uz rame s Rusijom

Potpredsjednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski optužio je Njemačku i Francusku da su u bliskim odnosima s Rusijom. “Njemačka vlada godinama nije htjela primijetiti što Rusija radi pod Putinom, a danas vidimo rezultate”, rekao je on u intervjuu za njemačke novine Welt.

Valja naglasiti da je Poljska, barem privremeno, ugostila 2.3 miliona izbjeglica iz Ukrajine, pa stoga rat u susjednoj zemlji utiče snažno na Poljsku. Osim toga, u Poljskoj je primjetan antiruski sentiment zbog brojnih sukoba kroz povijest. Uz to, iz redova stranke na vlasti, Pravo i pravda, demonstrirani su nacionalistički, antiruski, antinjemački i euroskeptični stavovi.

“Njemačka, kao i Francuska, pokazuje jaku pristranost u korist Moskve”, rekao je u intervjuu čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). Prema njegovim riječima, Berlin pokušava “oživjeti ono što je učinio kancelar Bismarck”, odnosno: “njemačku dominaciju rame uz rame s Rusijom”. Kaczynski, čelnik poljske vladajuće stranke, optužio je Njemačku da ne isporučuje dovoljno oružja Ukrajini i odbija uvesti embargo na uvoz ruske nafte. Prema njegovim riječima, Rusija zarađuje pet puta više od izvoza nafte nego od prodaje prirodnog plina.

Tri europske zemlje već su najavile da će prestati uvoziti ruski plin. Nakon što je Latvija jučer objavila da obustavlja uvoz ruskog plina za domaću potrošnju i da postaje prva zemlja u EU koja je neovisna o ruskim opskrbama, AFP je jutros izvijestio da su i druge dvije baltičke republike – Litva i Estonija – prestale kupovati i koristiti ruskog plina u svojim zemljama. Agencija je citirala Uldisa Barissa, izvršnog direktora baltičke tvrtke za prijenos plina Conexus Baltic Grid, koji je rekao da će tri baltičke države prestati koristiti ruski plin od 1. travnja.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x