Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

JEDNI ZA, DRUGI PROTIV: U Njemačkoj otkriven kip Angele Merkel koja jaši konja.

Autor kipa svoje djelo naziva “ambivalentnom skulpturom”. Javnost u Njemačkoj se pita je li to riječ o uvažavanju Merkelice ili je pak ironija u pitanju.

Odgovor se može naći na Internetu. Neki su ismijavali ovu umjetničku instalaciju, dok su drugi bili oduševljeni njome.

Inače, kip s još uvijek aktualnom kancelarkom koja jaši konja u petak je otkriven u Oberpfalzu nedaleko od Nürnberga.

Skulptura je u prirodnoj veličini. Instalacija je visoka 2,70 metra i izrađena je od lakog betona i plastike pomoću 3D pisača.

Ideja je potekla od umjetnika Wilhelma Kocha, koji već desetljećima realizira neobične projekte poput skulptura izrađenim od napuhanih gumenih cijevi.

Photo: welt.de

Kip konjanika prikazuje političarku CDU -a i kancelarku na odlasku Angelu Merkel koja sjedi na kobili, kako prenosi njemački welt.de

Odjevena je u hlačama što je tipičan način odijevanja Angele Merkel, a ruke su joj oblikovane u dijamant, objasnio je Koch. Spomenik s namjerom nije postavljen na postolje što bi bila paralela njenom oblikovanju politike, zaključio je autor.

Angela Merkel je predstavljena kao jahačica. Kip je postavljen na komad travnjaka i okrenut je, ne slučajno, prema istoku. Kancelarka na odlasku čvrsto sjedi „u sedlu“. Ima siguran stav i održava se sigurno na konju koji čak nema ni sedla ni uzda. Aludira se na američkog konja.

Što Angela Merkel misli o svojoj skulpturi na konju još nije poznato, ističe njemački welt.de.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x