Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Jakov Milatović je novi predsjednik Crne Gore

Milo Đukanović pretrpio težak poraz

Nakon prebrojanih 100% glasova objavljeni su konačni rezultati predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Prema svim prognozama pobijedio je Jakov Milatović, predsjednički kandidat za kojeg se smatra da je izrazito prosrpski orjentiran. Tomu u prilog ide i potpora koju je javno dobio od Vojislava Šešelja.  No, birači u Crnoj Gori su odlučili tako i njihova volja se mora prihvatiti. Izborni poraz korektno je prihvatio Đukanović i čestitao je svom protukandidatu i novom pedsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

Izbori su zatvoreni u 20 sati i prema DIK-u (državno izborno povjerenstvo) na izbore je izašlo 69,33% građana Crne gore upisanih u birački spisak. Biračko pravo je imalo 542.154 građana

Kandidat Jakov Milatović je osvojio 58,90 % glasova dok je njegov protukandidat i praktično i doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osvojio 41,10 % glasova.

Jakov Milatović je novi predsjednik Crne Gore.

Tko je Jakov Milatović

Jakov Milatović, zamjenik predsjednika Pokreta Europa sad, rođen je 1986. godine u Podgorici. Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gdje je bio student generacije. Magistarske studije u oblasti ekonomije je završio na Oxfordu i bio je stipendist britanske vlade, piše N1.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici, zatim je radio u Deutsche banci u Frankfurtu. Od 2014. godine radio je u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za regiju jugoistočne Europe, a nakon unaprjeđenja na poziciju ekonomista, pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz ureda u Podgorici.

Godine 2018. unaprijeđen je i postao je glavni ekonomist, sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumunjsku, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz ureda u Bukureštu.

Druga iskustva i usavršavanja stjecao je u okviru njemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Sveučilišta u Pekingu, Liderske akademije Sveučilišta Stanford i drugih, prema biografiji koju je objavio pokret „Europa sad“.

Autor je više stručnih radova i koautor dvije knjige. Oženjen je suprugom Milenom i otac troje djece.

U Vladi Crne Gore, koju je predvodio Zdravko Krivokapić, Milatović je obavljao funkciju ministra ekonomskog razvoja, na kojoj se nalazio od 4. prosinca 2020. do 28. travnja 2022. godine.

Nakon pada Krivokapićeve vlade, s Milojkom Spajićem (ministrom financija u toj vladi) je osnovao Pokret „Evropa sad“, koji je dobio naziv po ekonomskom programu koji je usvojila Krivokapićeva vlada tijekom svog jednogodišnjeg mandata.

Za predsjednika Crne Gore se kandidirao „slučajno“, odnosno nakon što je Državna izborna komisija odbila kandidaturu Milojka Spajića zbog spora oko dvojnog državljanstva.

herceg-bosna.com

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x