Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

IZETBEGOVIĆEVO PISMO ODJEKNULO U HRVATSKOJ: “Neutemeljene su tvrdnje HDZ-a o ugroženosti hrvatskog naroda u BiH”

Jutarnji list piše da je Izetbegović uputio posebno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, američkom i britanskom veleposlaniku u toj zemlji Ericu Nelsonu i Mathewu Fieldu, šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru i voditeljici misije OESS-a Kathleen Kavalec kojim je zapravo odgovorio na pismo što ga je na iste adrese 7. oktobra poslao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Jutarnji list navodi kako je Izetbegović tražio da se svi međunarodni zvaničnici koji su bili svjedoci i garanti sporazuma o novim izbornim pravilima za Mostar donesenog u junu sada angažiraju kako bi se taj dokument u cijelosti poštovao odnosno kako bi se do kraja godine postigao dogovor o izmjenama izbornog zakona.

Zagrebački dnevnik piše da je Izetbegović ustvrdio kako Čović i HDZ ucjenjuju odbijajući surađivati na uspostavi nove vlade Federacije BiH te obmanjuju javnost kada iznose svoje zahtjeve jer presudu Ustavog suda BiH koja se odnosi na način izbora zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta bez ikakvog pravnog osnova pokušavaju iskoristiti kako bi nametnuli nova pravila po kojima bi se birao hrvatski član Predsjedništva BiH.

“Problem je politika koju vodi HDZ BiH i njena želja da se izmjenama izbornog zakona protivno odlukama Europskog suda za ljudska prava još jednom potvrdi diskriminacija na koju je ovaj sud ukazao. Ukoliko bi se pristalo na izmjene koje zagovara HDZ zauvijek bi bila onemogućena provedba presude Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić-Finci i po nizu srodnih apelacija, obesmislila bi se volja većine u Zastupničkom domu parlamenta FBiH pa i samo postojanje lijevo i građanski orijentiranih stranaka, jer sve bi bilo zakovano voljom ‘legitimnih predstavnika’ u Domu naroda parlamenta FBiH”, napisao je Izetbegović, prenosi Jutarnji list.

Izetbević je ocijenio i kako su neutemeljene tvrdnje HDZ-a o ugroženosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini dodajući kako one “provociraju građane i birače jer vrijeđaju zdrav razum” s obzirom na činjenicu da su Hrvati zastupljeni na svim razinama vlasti uključujući najviše zvaničnike u državi i Federaciji.

List piše kako je Izetbegović na kraju poručio da će njegova stranka pristati samo na one izmjene izbornog zakona koje će uvažiti interese svih strana u BiH uključujući tu ne samo bošnjačku nego i “građanski orijentiranu opciju”.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x