Kontaktirajte nas na:

Politika

IZETBEGOVIĆEVO PISMO ODJEKNULO U HRVATSKOJ: “Neutemeljene su tvrdnje HDZ-a o ugroženosti hrvatskog naroda u BiH”

Vodeći mediji u susjednoj Hrvatskoj opširno pišu kako je lider SDA Bakir Izetbegović optužio HDZ BiH da ucjenama i blokadama pokušava iznuditi izmjene izbornog zakona koje bi bile protivne brojnim presudama Evropskog suda za ljudska prava i kojima bi se samo nastavilo diskriminirati građane BiH po etničkoj osnovi.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Jutarnji list piše da je Izetbegović uputio posebno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, američkom i britanskom veleposlaniku u toj zemlji Ericu Nelsonu i Mathewu Fieldu, šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru i voditeljici misije OESS-a Kathleen Kavalec kojim je zapravo odgovorio na pismo što ga je na iste adrese 7. oktobra poslao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Jutarnji list navodi kako je Izetbegović tražio da se svi međunarodni zvaničnici koji su bili svjedoci i garanti sporazuma o novim izbornim pravilima za Mostar donesenog u junu sada angažiraju kako bi se taj dokument u cijelosti poštovao odnosno kako bi se do kraja godine postigao dogovor o izmjenama izbornog zakona.

Zagrebački dnevnik piše da je Izetbegović ustvrdio kako Čović i HDZ ucjenjuju odbijajući surađivati na uspostavi nove vlade Federacije BiH te obmanjuju javnost kada iznose svoje zahtjeve jer presudu Ustavog suda BiH koja se odnosi na način izbora zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta bez ikakvog pravnog osnova pokušavaju iskoristiti kako bi nametnuli nova pravila po kojima bi se birao hrvatski član Predsjedništva BiH.

“Problem je politika koju vodi HDZ BiH i njena želja da se izmjenama izbornog zakona protivno odlukama Europskog suda za ljudska prava još jednom potvrdi diskriminacija na koju je ovaj sud ukazao. Ukoliko bi se pristalo na izmjene koje zagovara HDZ zauvijek bi bila onemogućena provedba presude Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić-Finci i po nizu srodnih apelacija, obesmislila bi se volja većine u Zastupničkom domu parlamenta FBiH pa i samo postojanje lijevo i građanski orijentiranih stranaka, jer sve bi bilo zakovano voljom ‘legitimnih predstavnika’ u Domu naroda parlamenta FBiH”, napisao je Izetbegović, prenosi Jutarnji list.

Izetbević je ocijenio i kako su neutemeljene tvrdnje HDZ-a o ugroženosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini dodajući kako one “provociraju građane i birače jer vrijeđaju zdrav razum” s obzirom na činjenicu da su Hrvati zastupljeni na svim razinama vlasti uključujući najviše zvaničnike u državi i Federaciji.

List piše kako je Izetbegović na kraju poručio da će njegova stranka pristati samo na one izmjene izbornog zakona koje će uvažiti interese svih strana u BiH uključujući tu ne samo bošnjačku nego i “građanski orijentiranu opciju”.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x