Kontaktirajte nas na:

Politika

Izetbegović mora prestati zalagati državu kao miraz u dodvoravanju Erdoganu

SDP BiH ostaje pri antiratnom stavu i osudi turske invazije, koja za posljedicu može imati i dodatni priliv migranata u BiH u narednom periodu

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Godišnjica neformiranja vlasti i potpuna degradacija države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, bila je jedna od tema današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH.

SDP smatra da prije narednog isceniranog sukoba na relaciji tri vječita nacionalna partnera SDA, HDZ i SNSD-a, treba podhitno formirati vlast na svim nivoima i prestati baviti rušenjem vlada Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Nedopustivo je da vladajuća garnitura drži BiH u talačkoj krizi, jer ne mogu ostvariti svoju koalicijsku matematiku efikasnošću kojom su pokrali izbore, pa ni danas ne žele uvesti transparentnije glasanje i nadzor na izborima. Nije novost da nacionalističke stranke neće da rade za građane, ali je ovo prvi put da nisu sposobni pomoći ni sami sebi.

Članovi Predsjedništva odbacuju retrogradne izjave članova SNSD-a o nelegitimnosti Srba iz SDP-a da predstavljaju srpski narod u Federaciji BiH, odnosno u Domu naroda FBiH. Ovakve izjave spadaju u niz šovinističkih eskapada kojima pribjegavaju oni koji Srbe drže za taoce u Federaciji BiH već godinu dana zarad jeftine koalicione matematike sa SDA i HDZ-om.

Upravo je SDP BiH partija koja želi da Srbi budu legitimno zastupljeni sa uspostavljenim klubom u Domu naroda, pri čemu će, u skladu sa postulatima SDP BiH, ravnopravno participirati u vlasti, za šta se SDP bori na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

SDP BiH osuđuje vazalsku izjavu Bakira Izetbegovića prema Erdoganovoj invaziji na teritoriju druge suverene države. Izetbegović bi morao prestati zalagati državu BiH kao miraz u svom udvoričkom ponašanju prema Erdoganu, pri čemu izlaže državu BiH licemjernom stavu da selektivno osuđuje ili podržava vojne akcije koje zadiru u suverenitet druge države bez prethodnog odobrenja UN-a.

SDP BiH ostaje pri antiratnom stavu i osudi turske invazije, koja za posljedicu može imati i dodatni priliv migranata u BiH u narednom periodu, s čim se institucije sistema već ne mogu nositi. Sramotno je da bilo koji zvaničnik zanemaruje golgote posljednjeg rata i opravdava proljevanje krvi nevinih sirijskih civila.

Na sjednici je zaključeno kako je SDP pod konstantnim medijskim pritiscima, što govori da SDA metode ne djeluju u cilju destabilizacije stuba multietičnosti i jedinog garanta nepodijeljene Bosne i Hercegovine temeljene na ZAVNOBiH-ovskim konceptima. Posljednji dokaz ovoga su laži SDA medija o tome kako će SDP doživjeti bankrot i kako će ostati bez svoje imovine, što su notorne laži, koje će svoj epilog imati na nadležnim sudovima.

SDP će nastaviti svoj put bez nacionalističkog tutorstva i bez uticaja zelene ljevice, ka Bosni i Hercegovini svih njenih građana, a protiv etnointeresnih reona u kandžama nacionalističkih lidera. Nacionalističkim megafonima odgovorit ćemo uskoro još konkretnijim programom za bolju BiH.

Izvor: TBT

Politika

Dešavaju se stvari koje više nisu podnošljive. Sve je više podrške za Bonska ovlaštenja!

Visoki predstavnik je dao naslutiti da bi nešto mogao učiniti u segmentu vladavine prava, odnosno da bi međunarodna zajednica mogla uticati na promjene u pravosuđu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

„Dešavaju se neke stvari koje nisu više podnošljive. Klima se u PIC-u mijenja i sve više država smatra da bi trebalo opet koristiti „Bonska ovlaštenja“. Ja nikad nisam imao podrške za Bonska ovlaštenja kao sada“, govori u intervjuu „Jedan“ visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko.

Incko naglašava da, iako ima sve više podrške za korištenje Bonskih ovlaštenja, za sada nema konkretne odluke nakon koje bi se takva ovlaštenja mogla provoditi. Ipak, samu činjenicu da se sve više govori o tim ovlaštenjima, Valentin Incko smatra velikim signalom frustriranosti međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik je dao naslutiti da bi nešto mogao učiniti u segmentu vladavine prava, odnosno da bi međunarodna zajednica mogla uticati na promjene u pravosuđu.

„U novoj godini se može nešto očekivati u tom smjeru. Za međunarodnu zajednicu je važno da smo mi jedinstveni, a oko toga jesmo jedinstveni i po pitanju implementacije i po pitanju hitnosti. Moraju se neke stvari desiti hitno, a pogotovo kod pravosuđa“, kaže Incko.

Dodaje da sedamdeset i pet posto građana u BiH nije zadovoljno stanjem u pravosuđu, te da zbog toga, između ostalog, ljudi odlaze iz zemlje.

Kompletan intervju ‘Jedan’ gledajte u nastavku:

 

Nastavi čitati

Politika

KARDINAL PULJIĆ PROZVAO INZKA: “OHR mora spriječiti otimanje crkvene imovine u RS-u”!

Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je za N1 komentirao, kako je kazao, legalizirano otimanje zemlje u Republici Srpskoj. Naime, kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru iz 2012. godine uzurpirano je zemljište Katoličke crkve u Katastarskoj općini Mahovljani i zvanično je uknjiženo na ovaj entitet.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Navedenim zakonom dovedana je u pitanje privatna imovina Katoličke crkve, ali i imovina Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj. Kardinal Puljić apelirao je na vlasti i međunarodnu zajednicu da reguje da se ovaj proces zaustavi.

“Imam informaciju da je pojedina naša imovina prepisana na četvrtom, petom i kada sam tražio da se nama da rješenje kažu ‘tužite’. Nemam sredstava da se godinama sudski gonim. Na žalost, sad se donosi zakon kojim se htjelo ozakoniti otimačina”, kazao je kardinal i dodao:

“Treba u prvom redu reagovati ured visokog predstavnika koji je blokirao povrat imovine. Drugo, kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje. Jesmo li ljude potjerali, sad želimo i njihovu imovinu oteti. Ne radi se samo o Katoličkoj crkvi niti o vjerskim zajednicama nego o svim ljudima koji žive i imaju svoju imovinu”.

Poglavar Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je podsjetio kako je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije.

“U demokraciji je, barem u temeljima zakona, poštivanje privatne imovine. I zato smatram da je veoma čudno da ne reaguju svjetski moćnici na takav perfidan način otimačine”, naglasio je kardinal Vinko Puljić.

Podsjećamo, Komisija Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH, uputilla je javnosti prije nekoliko dana svoju izjavu u kojoj se najoštrije osuđuje pokušaj oduzimanja cekvene zemlje u RS.

“Komisija sa zabrinutošću konstatira da se Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske (Sl. glasnik RS, br. 6/12; 110/16; 22/18 i odluka US 62/18) u praksi pokazuje kao perfidan. Tim se Zakonom uvodi novi sistem evidentiranja nekretnina i prava na nekretnine, ali se ujedno omogućuje „pravo“ na otuđenje imovine zakonitim vlasnicima. To iskustvo, uz poznavanje brojnih pojedinačnih slučajeva, Katolička Crkva ima i kroz najnoviji primjer Banjolučke biskupije, kojoj je u Katastarskoj općini Mahovljani (općina Laktaši) nedavno uzurpirano zemljište te uknjiženo na entitet Republika Srpska” navedeno je između ostalog u zaključcima Komisije. | SB

Nastavi čitati

Politika

Za izbor predsjednika Hrvatske u BiH će biti otvorena 44 biračka mjesta

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske moći će glasovati na ukupno 44 biračka mjesta, potvrdilo je u četvrtak hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

U obavijesti dostavljenoj Hini stoji kako će sva biračka mjesta biti otvorena u mjestima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Najviše biračkih mjesta odnosno njih 19 bit će otvoreno u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Po brojnosti slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno 6 biračkih mjesta.

Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Glasovati na području BiH mogu oni hrvatski državljani koji tamo imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u BiH na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje.

No i oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će gpasovati na predsjedničkim izborima 22. prosinca uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

U BiH će moći glaaovati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko se na dan izbora zateknu u susjednoj zemlji, no oni za to moraju imati potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Nastavi čitati

Popularno