Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

IZETBEGOVIĆ: Mi se ne sjećamo našeg dolaska, dok su Mađari došli s Urala

Na pitanje kako komentira posljednje izjave koji dolaze iz Mađarske, a gdje je navodno Viktor Orban, premijer ove zemlje, rekao da će “problem biti integracija dva milijuna muslimana iz BiH u EU”, Izetbegović je poručio da ne vjeruje da glasnogovornik Vlade Mađarske može izreći takve stvari, a da nije ovlašten ili u najmanju ruku da nije prisustvovao prilikama gdje su se etablirali takvi stavovi u vezi s muslimanima.

“Dakle, mi muslimani vjerujemo da svi potičemo od jednog para i da smo, ustvari, svi braća i rođaci. Znamo za Kur’anski ajet koji kaže da nema prednost Arap nad nearapom, te da Bog ljude dijeli po bogobojaznosti i koliko se bore za one vrijednosti koje nam je Bog propisao. Za nas muslimane je svaki nacionalizam, naročito rasizam, jedna strana stvar i ne možemo je razumjeti. Za nas je nejasan taj sustav vrijednosti koje Orban zagovara, taj neki europski nacionalizam. Bošnjaci su europski narod. Kako reče jedan seljak – mi smo stojnici od vajkada, mi se, ustvari, ne sjećamo našeg dolaska, mi smo tu, jedan od starijih naroda. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Europi, dok su Mađari došli s Urala, iz Azije. Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi. Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da europske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su unijeli muslimani. U svemu, u znanosti, kulturi, renesansi, astronomiji, medicini”, rekao je Izetbegović.

Komentarišući navodnu zabilješku Delegacije EU u BiH, prema kojoj je usvajanje zaključaka kojima se podriva Ustav BiH i kojom se ostavlja prostor od šest mjeseci do usvajanja neustavnih zakona prethodno dogovoreno između Milorada Dodika i europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyja, Izetbegović je naveo da očekuje demant ili pojašnjenje toga svega, i od samog veleposlanika Sattlera, kao i od samog Varhelyja.

“Uvjerljivo mi je to, jer diplomate funkcioniraju na takav način. Jedino čime se može zaustaviti ova Dodikova politika jesu sankcije”, dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na najavu Narodne skupštine RS i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona oko povrata nadležnosti s razine BiH, na razinu RS.

“To je antidejtonska djelatnost. OHR mora reagirati ili ne treba postojati. Mogu komotno spakirati kofere ako na to ne bude reakcije. Tužiteljstvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA također moraju reagirati. Tužiteljstvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, onda moraju djelovati Oružane snage BiH i NATO”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da vjeruje u odlučnost međunarodne zajednice da spriječi Dodika u, kako je kazao, rušenju države, s tim da je BiH bila ispod radara.

“Međunarodna zajednica i zapadne zemlje su imali niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od BiH. I hvala Bogu što nismo bili u fokusu i nadam se da nećemo ni biti da se, dakle, neće morati ovdje doći u situaciju da se intervenira. Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Amerike. Islamski svijet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba bit će i oni tu za nas”, uvjeren je Izetbegović. | Fena

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x