Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

IZETBEGOVIĆ: Građansku političku opciju žele zbiti u bošnjačku kvotu

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, istaknuo da je neupitan utjecaj zemalja Jugoistočne Europe na budućnost Europske unije (EU), ali da je upitna forma u kojoj će sudjelovati u kreiranju te budućnosti.

– Mi želimo da doprinos damo kao punopravne članice – poručio je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda je naglasio da države aspirantice moraju provesti obimne političke i ekonomske reforme, te da je to vitalno važan proces. Podsjetio je da je europski put BiH trenutno u zastoju.

– Razlog za to su blokade i kriza koje su uzrokovale političke snage iz entiteta RS, samo zato što im je zakonski zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca. Građani BiH su trenutno taoci onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo negirati genocid i odlikovati presuđene ratne zločince – upozorio je Izetbegović.

Također je upozorio na primjere diskriminacije u entitetu RS, te da predvodnici takve politike ugrožavaju Dejtonski sporazum, a samim tim i mir i stabilnost.

– Posljedice takve antieuropske i anticivilizacijske politike ne snosimo samo mi u BiH, već ona može destabilizirati cijeli region, pa i EU – kazao je Izetbegović.

Pozvao je države članice EU na nultu stopu tolerancije prema kreatorima destruktivne politike, te na korištenje mehanizama kojima se može zaustaviti i spriječiti destabilizacija prilika.

– Sve što je potrebno da bi se mir i stabilnost sačuvali, te da bi BiH što prije nastavila svoj europski put, jeste striktno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava, važećih zakona i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda – istaknuo je Izetbegović.

U tom je kontekstu ukazao i na potrebu provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava i eliminiranje diskriminacije u izbornom procesu.

– BiH je država koju čine dva entiteta, tri naroda, ali i četiri političke grupacije – bošnjačka, srpska, hrvatska i građanska. Ova posljednja je barem dvostruko zastupljenija u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH od hrvatskih stranaka. Unatoč tome, ovu grupaciju žele da ‘zbiju’ u bošnjačku kvotu od 33 posto, iako bošnjačke i građanske stranke čine 60 posto glasačkog i parlamentarnog tijela – izjavio je predsjedavajući Doma naroda.

Izetbegović je ukazao na praksu zloupotreba ovlasti domova naroda, ali i na nezadovoljstvo stranaka s hrvatskim etničkim predznakom zbog načina izbora predstavnika u institucijama vlasti.

– Oba zahtjeva moguće je uskladiti izmjenama Ustava i Izbornog zakona, ali se to mora uraditi usporedo. U provedbi presuda Europskog suda moguće je povećati šanse hrvatskih stranaka u izboru članova Predsjedništva, ali se istovremeno moraju reducirati nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu precizno definiranih vitalnih nacionalnih interesa – pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da su uklanjanje veta u procesu donošenja odluka i reduciranje ovlasti domova naroda zahtjevi Europske komisije i Venecijanske komisije.

– Zbog toga od predstavnika EU očekujemo da, u skladu s vlastitim principima, aktivnim angažmanom pomognu u donošenju adekvatnog rješenja za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH – poručio je Izetbegović.

Konferenciji, koja je održana u organizaciji predsjednika Narodne skupštine Mađarske Laszla Kovera, su, pored predsjednika parlamenata, prisustvovali i premijer Mađarske Viktor Orban i Europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi. Sudionici Konferencije usvojili su zajedničku izjavu kojom se potvrđuje predanost europskim integracijama, te se pozivaju članice EU da ubrzaju proces proširenja, saopćeno je iz Iz Ureda predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića. | FENA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x