Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

IZETBEGOVIĆ: Čović je sam proizveo “slučaj Komšić”

Urednik emisije ustvrdio je da su odnosi u Predsjedništvu BiH zasnovani na odnosu 2 naprema 1 gdje su Džaferović i Komšić na jednoj a Dodik na drugoj strani, dok je u državi također odnos 2 naprema jedan gdje su HDZ BiH i SNSD na jednoj, a SDA na drugoj strani. Izetbegović tvrdi da se ne slaže s tom tvrdnjom jer HDZ BiH radi na očuvanju stabilnosti.

-HDZ će otprilike raditi na tome da očuva stabilnost. Glasovat će za i neće se pridružiti ovoj blokadi.Predložili su Zakon o Ustavnom sudu, a pri tome su prihvatili presudu tog suda. Hrvati iz Ustavnog suda glasovali su za ovu presudu štiteći poljoprivredno zemljište koje je i hrvatsko u RS-u, rekao je predsjednik SDA.

Hrvatska politika će lavirati

Vodeći bošnjački političar pak smatra da bi predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, volio „dobiti“ trojicu sudaca u Ustavnom sudu BiH.

„Naravno da bi Čović volio dobiti trojicu sudaca Hrvata, kroz Dom naroda. To nije sada tako i njemu bi odgovaralo da to bude tri, tri, tri i da ima trojicu sudaca Hrvata koji onda mogu ili s jednom ili s drugom stranom. Neka politička kontrola kroz Dom naroda bi se ostvarila tako da ja njega razumijem“, rekao je Izetbegović dodavši:

-Od presude uzme što mu odgovara, tada je s nama. Želi stabilizirati prilike u BiH jer mu Hrvati odlaze. On će biti na strani onih koji rade na stabilnosti i neće se pridružiti onima koji izazivaju političku krizu. S Dodikom će ponekad biti jer mu to odgovara za Hrvate. Gdje treba zajedno s Dodikom napraviti neki politički pritisak na nas ne bi li dobio neki Izborni zakon koji je po njegovoj volji. Lavirat će ta hrvatska politika, kao što je uvijek i radila, rekao je Izetbegović.

Za neformiranje Vlade FBiH optužio HDZ 

Upitan zašto još uvijek nije formirana vlast u Federaciji BiH Izetbegović kaže da je to tako jer je tu HDZ koji, kako kaže, se zasada može tako ponašati.

„Ima takvu poziciju da može kazati da bez mene to ne može. Morate imati novoga predsjednika Federacije, a bez mene ga ne možete dobiti. To mora proći kroz Dom naroda, ne možete to bez mene. Ja to ne dam dok mi ne date Izborni zakon kako to meni odgovara. Oni se mogu se ponašati na takav način“, tvrdi Izetbegović i dodaje:

-Još jednu stvar su uradili. Čavara je stavio imenovanje ustavnih sudaca u ladicu i bez obrazloženja ih tamo drži već 2-3 mjeseca, rekao je Izetbegović.

HDZ i Čović provociraju “probosansku većinu”

Lider SDA kaže da HDZ BiH može raditi takve stvari samo je pitanje kako će probošnjačke stranke odgovoriti na to.

„Kako će se probosanski blok, koji čini 80 posto u Federaciji, organizirati ako mu se tako bude pokazivalo da se ne poštuje ni Ustav ni zakon, i ako treba ujedinit će se s Dodikom u krizama i slično“, rekao je Izetbegović zaprijetivši Hrvatima bošnjačkom brojnošću:

-Nadam se da HDZ i dr. Čović neće ići u tom smjeru da dalje faktički provociraju tu većinu u Federaciji. Ja sam mu rekao ti Čoviću očekuješ da ti mi izvadimo med iz košnice, da ti cijelo vrijeme udaraš štapom po košnici i nervozne su te bosanske pčele, znate, rekao je Izetbegović.

Čović sam proizveo “slučaj Komšić”

Prvi Čovjek SDA ponovno je potvrdio kako je bošnjačka većina izabrala Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

-Ljudi moraju povjerovati da mogu dopustiti da u Predsjedništvu sjede Dodik i Čović te da nećemo imati ozbiljan problem. Sada to ovih 60 posto probosanskih snaga ne mogu vjerovati jer ih je Čović uvjerio da ne trebaju vjerovati. Ponudio je suverenitet BiH i da se međunarodni odnosi vode iz Beograda, a ne iz Sarajeva. Uradio je neke stvari, nije dao Islamskoj zajednici ugovor koji imaju Katolička i Pravoslavna crkva. Tako da je Čović sam proizveo ‘slučaj Komšić’ i čitav taj odnos gdje je Komšić samo vrh ledenog brijega, kaže Izetbegović.

“Što HDZ može s 15, oni ne mogu s 30 ruku”

Komentirajući činjenicu da je Komšić glasovima Bošnjaka izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Izetbegović kaže da to Čović tako tumači jer mu tako odgovara.

„Može on to tako tumačiti jer mu odgovara. Izabrali su ga ljevičari. Vi u BiH otprilike imate 2,5 posto tzv. Ostalih, dakle onih koji nisu ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati. Ali, 10 puta više, 25 posto, imate ljevičarskih i građanskih stranaka. Imate nešto i Hrvata i Srba, ali su to pretežno Bošnjaci. Oni se neće na takav način organizirati, da im je prvo neko bošnjaštvo ili srpstvo. Oni žele da budu građanske ili ljevičarske stranke“, rekao je Izetbegović ponovno se poigravši s matematikom, brojnošću i ustavnom strukturom BiH:

-Njih je 25 posto i njih je 50 do 100 posto više nego HDZ-ovaca i oni su obespravljeni kroz te definicije konstitutivnih naroda. Dakle, ono što HDZ može s 15 ruku oni ne mogu sa 30 uraditi. To treba imati u vidu i izbalansirati. Tu formulu nije lako izbalansirati, u kojoj postoje 4 komponente; srpska, bošnjačka, hrvatska i ova, dakle građanska koja se ne svrstava na takav način u politici. Ona ima svoja prava u politici i morat će ih se poštovati, rekao je Izetbegović. | HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x