Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Izbori nakon kojih bi Zapad mogao ostati bez Crne Gore

Đukanović ide na sve ili ništa

Predsjednički izbori u Crnoj Gori nazvani su odlučujućim ili kako se kod nas još voli reći povijesnim. O ishodu tih izbora može ovisiti uspjeh projekta crnogorske državnosti. A u najgorem slučaju, država koja je članica NATO-a i kandidat za ulazak u EU može se jednostavno pretvoriti u klasičnu  propalu državu – na veliku radost Kremlja i njegovih saveznika u Srbiji.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 16. ožujka donio je ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore čime je zaigrao na sve ili ništa

Izborni rezultati će najvjerojatnije odrediti put Crne Gore. Samo je pitanje hoće li ona ići ka Europi ili Ruskoj Federaciji

Svjetski mediji prenose kako pretjeranog razloga za paniku nema, ali se u Podgorici već razmišlja o iseljavanju u slučaju pobjede „četnika“ (srpskih nacionalističkih radikala).

Pobjednika će odlučiti drugi krug

Gotovo da je izvjesno da će izbori održati u dva kruga. A u drugom krugu koji je planiran za 2. travanj očekuje se da bi se mogli sučeliti aktualni predsjednik Milo Đukanović (DPS) i čelnik Nove srpske demokracije i čelnik pokreta Demokratski front Andrija Mandić.

Đukanović je u svom mandatu Crnoj Gori donio neovisnost, uveo je Crnu Goru u NATO i primakao ju je na korak do članstva u EU.

Mandić se pak pojavljuje u vrijeme “državni udar”, u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, kada se pripremala nasilna smjena vlasti uz sudjelovanje agenata ruskih specijalnih službi. Bez ikakve sumnje može se reći kako je Mandić naklonjen Beogradu i Moskvi. Žustri je protivnik neovisnosti Kosova. Protivi se članstvu Crne Gore u NATO-u. Također ne podržava uvođenje sankcija Rusiji pa čak je i protivnik neovisnosti Crne Gore.

Nedvojbeno je da će rezultati volje birača u Crnoj Gori imati presudne posljedice ne samo za budućnost same Crne Gore već i za samo regiju, za zapadni blok, a prvenstveno za NATO savez.

Koncept Đukanovićeve građanske crnogorske države nije predviđao stroge oblike zaštite nacionalnog identiteta. Pa kada je Srbija (uz podršku ruskog „starijeg brata“) nametnula moćan ideološki proizvod („zaštita svetinja“), on je, poput cunamija, naprosto uništio cjelokupni građanski crnogorski temelj.

“Crna Gora je Srbija”

Srbi vjeruju da Crna Gora nije niti dio “velike”, nego obične Srbije. I ponašaj se u skladu s tim.

Na parlamentarnim izborima u kolovozu 2020. pobijedio je projekt “Crna Gora kao druga srpska država”.

I premda je vlada formalno formirana uz sudjelovanje centrističkih stranaka, politički trend u Crnoj Gori promijenjen je sa procrnogorskog na prosrpski.

Ustoličenje novog mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori u rujnu 2021. bio je sljedeći pobjednički korak “srpskog svijeta”. Suprotno stavu svih procrnogorskih političkih snaga, proslava je simbolično održana u povijesnoj prijestolnici Crne Gore Cetinju.

Iako su crnogorske patriote održale žestok prosvjed on se smatra više lokalnim i nedovoljno jakim da zaustavi srbizaciju zemlje. Time je Beograd još jednom pokazao svoju moć.

Crnogorski patriotski pokret je ipak uspio stvoriti neke promjene. Rezultat njihovih aktivnosti su formiranje nove vlade u proljeće 2022. godine na čije čelo je došao Albanac Dritan Abazović. Iz vlade su izbačeni srpski radikali, ali crnogorske patriote ponovo ostaju izvan igre.

Ipak, tijekom 2022. došlo je do nekih promjena. Crna Gora se na kraju pridružila sankcijama Rusiji. Vlada je pružila pomoć, uključujući i vojnu, Ukrajini. Ali na lokalnoj razini Crn aGora i dalje ostaje pod jakim utjecajem “srpskog svijeta” uz uplitanje “ruke Kremlja”.

Drugi problem Crne Gore bio je taj što su međunarodne strukture, uključujući EU, NATO, nisu vidjeli ništa katastrofalno u tome što su većinu u vladi u Crnoj Gori činile stranke čije se čelnike sumnjiči za organiziranje pokušaja državnog udara.

Pukovnik il’ pokojnik

Đukanović sada taktizira. Dva dana prije predsjedničkih izbora raspustio je parlament. Time je spriječio formiranje nove vlade. Na ovim izborima očekuje pobjedu, što nije nemoguće. A to bi bio dobar temelje da nakon predsjedničke pobjede krene u nove parlamentarne izbore i na njima svojoj stranici donese pobjedu.

Međutim, ovaj korak može rezultirati i porazom. Ako ne uspije, osveta će biti još brža i potpunija kada će prosrpske i proruske vlasti preuzeti vodstvo u državi.

Dakle, uskoro ćemo dobiti odgovor, što donosi ovaj Đukanovićev plan. Je li riječ o dobro proračunatoj prozapadnoj strategiji ili Đukanović jednostavno vuče poteze očajnika.

Rezultati ovih izbora neće samo odrediti sudbinu Crne Gore već će odrediti i poziciju Rusije na Balkanu. A kako će Kremlj na to reagirati veliko je pitanje. Mnogi analitičari smatraju da Putin neće odustati od svojih ciljeva i da će Balkan pretvoriti u buktinju uključujući i EU.

herceg-bosna.com

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x