Kontaktirajte nas na:

Politika

Iz Beograda ponovno dolazi Titova teza: Hrvati Katoličku crkvu trebaju odvojiti od Vatikana

Nakon skandalozne izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika SNSD-a  za beogradsku ‘Politiku’ da je “sve na Blaiburgu trebalo pobiti”, a ostale “koji su hodali pronaći i ubiti”, (dok istodobno na ovaj skandal nema nikakve službene reakcije iz Hrvatskog narodnog sabora) – stiže novo poniženje za Hrvate, točnije Katoličku crkvu. Za isti medij, politolog Miroljub Jevtić izašao je s nebuloznom tezom da “hrvatska” Katolička crkva “izgleda nije svjesna da je ona papi beznačajna”.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

papa Franjo i Dragan Čović

S obzirom na politička preslagivanja na balkanskoj regiji, političko-religijska previranja između dvije države, Srbije i Crne Gore, te velikom, a neriješenom, pitanju rješenja Kosova, ali i previranjima u BiH, jasno je da se priprema teren za konačan politički rasplet ove dugogodišnje priče.

Značajno inteziviranom kampanjom iz Srbije i laicima je jasno da se među Hrvate i Bošnjake u BiH želi unijeti što veća netrpeljivost, a što više probližiti Hrvate i Srbe, dok Katoličku crkvu, kao najutjecajniji stup Hrvata u BiH i Hrvatskoj (čak utjecajniji i od brojnih interesno-korumpiranih hrvatskih političara), poniziti i što više odvojiti od Vatikana, a sve pod maglom viših interesa suradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom. kao što je to svojedobno neuspješno želio predsjednik SFRJ Josip Broz Tito – odvojiti Katoličku crkvu u Hrvatskoj od Vatikana.

Ovu tezu, također u Beogradskoj politici, iznio je srbijanski politolog Miroljub Jevtić.

Što Jevtić zagovara: ‘Hrvatska crkva Vatikanu beznačajna, Srpska pravoslavna jedina dominira

“Hrvati čine samo tri posto ukupnog broja rimokatolika. Da svi nestanu za Rimokatoličku crkvu to ne bi značilo ništa. I, ako zbog potrebe suradnje s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom treba žrtvovati Hrvate, što mislite bi li papa oklijevao? Uostalom, osim većinske, postoji i filipinska rimokatolička `autokefalna` crkva odvojena od pape, pa može to biti i hrvatska”, napisao je politolog religije Miroljub Jevtić u beogradskoj Politici.

Naveo je kako rimokatoličko kršćanstvo iz Bosne isparava svaki dan s izvjesnošću da će sasvim nestati, ali da katolici, umjesto da budu najbliži s pravoslavcima, misom u ime Bleiburga podsjećaju sarajevske Srbe da je Rimokatolička crkva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj zdušno podržavala njihovo istrebljenje.

Srbijanski politolog rekao je da su odmah nakon toga uslijedila reagiranja Srpske pravoslavne crkve i moćnog Svjetskog židovskog kongresa i upitao misli li itko da te vijesti neće doći do rimokatoličkog poglavara pape Franje.

“I šta sad papa kaže? Da podržavamo zločince, koji su, mada kršteni, svojim životom i zločinima praktično sami sebe ekskomunicirali iz Rimokatoličke crkve i da li Hrvatska rimokatolička crkva vidi u kakvom je položaju rimokatolicizam? On u Europi, SAD, Kanadi i Australiji umire korakom od sedamdeset sedam milja”, naveo je Jevtić u tekstu za Politiku.

“Misli li vrh Crkve u Hrvatskoj da papi treba bijes Svjetskog židovskog kongresa i, što je još važnije, bijes Ruske pravoslavne crkve, bez koje, kako navodi, danas ne da nema pravoslavlja, nego nema ni kršćanstva. Jedina kršćanska denominacija koja je sada u poziciji u kojoj je bio Vatikan do rušenja Habzburga je Ruska pravoslavna crkva. Ruski patrijarh zbog simbioze vlasti Rusije s Crkvom figurativno rečeno drži ključ nuklearnog kovčežića zajedno s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom”, rekao je Jevtić, koji ima nevjerojatan zaključak da “hrvatska crkva izgleda nije svjesna da je ona papi beznačajna”.

Koliko je Katolička crkva u Hrvata “beznačajna kod pape Franje?

Dok iz Beograda nastavljaju s uvjerenjima da će se Vatikan lako odreći svoje crkve kod Hrvata, podsjetimo samo na jednu “sitnicu”, kada je krajem ožujka ove godine vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata Tomo Vukšić prvi svoj boravak u Rimu nakon imenovanja započeo susretom s papom Franjom na Čistu srijedu. Susreli su se na završetku opće audijencije, na kojoj su sudjelovala još četiri biskupa: po jedan iz Brazila i Australije te dvojica iz Italije.

Ova audijencija, radi izbjegavanja opasnosti od koronavirusa za hodočasnike, održana je na Trgu Sv. Petra, umjesto u zatvorenom prostoru dvorane Pavla VI., u kojoj se u ovo doba godine redovito održavaju opće audijencije.

Papa je nadbiskupa Vukšića pozdravio riječima: „Drago mi je što se ponovno vidimo!“ A nakon što mu je nadbiskup Tomo zahvalio za iskazano povjerenje u povodu dvostrukog imenovanja u mjesecu siječnju, Papa mu je čestitao na novoj službi i izrekao riječi podrške u biskupskom poslanju i evangelizacijskom djelovanju. I preporučio mu je, da “nastavi proučavati i pomagati nastojanja oko poštivanja prava ljudi, Crkve i hrvatskoga naroda u BiH”.

„Kod vas nije lako stanje za Crkvu“, kazao je Papa, „i činite sve što je moguće, da se zaustavi odlazak Hrvata“, a time i proces dekristijanizacije zemlje.

Percepcija islama po Jevtiću

Ovaj politolog prije nekoliko godina za srbijanske medije govorio je i o svojoj percepciji islama i “uzroku” terorističkih napada radikalnih islamista u Europi.

“Vi možete čitavog života biti najverniji musliman, poštovati sve verske norme i da nikada ne učinite takav akt. Da živite potpuno miroljubivo. A da netko tko živi protivno islamskim pravilima konstantno ima grižnju savjesti zbog toga. On zna i odmalena je odgajan da musliman ne smije jesti svinjetinu, piti alkohol, drogirati se, živjeti promiskuitetno, ali njegova vjera nije toliko jaka i on stalno krši islamske propise. U njegovoj glavi je konstantna grižnja savjesti koja se postupno gomila. On je počinio toliko grehova da ne postoji ništa osim radikalnog dokaza privrženosti vjeri kojiga mogu oprati i spasiti paklenih muka. I na kraju to bude izazov. Opasnije su stotine tisuća onih koji žive po zapadnim pravilima 30 godina u Njemačkoj ili Francuskoj nego oni koji svaki dan idu u džamiju. Ovaj koji je čitavog života molio, čitavog života postio, nema potrebe uraditi jedan takav akt. On se svojim životom dokazao. Zato se to ne može kontrolirati.

Njemački povjesničar Klasu Baushenau: SPS treba prvo počistiti ispred svoga praga

Za podsjetiti je na izjavu njemačkog povjesničara i stručnjaka za vjere i vjerska pitanja na Balkanu Klausa Buchenaua za Deutsche Welle. On je, odgovarajući na pitanje-konstataciju da je mitropolit Srpske pravoslavne crkve Hrizostom Jević izjavio da je misom u Bleiburgu kardinal Puljić zatvorio vrata suradnje (a što nije tema, ali je kontekst), rekao: “Srpskoj pravoslavnoj crkvi bi bilo dobro da prvo počisti pred vlastitim pragom. I oni drže komemoracije svojim herojima i žrtvama. Mitropolit Hrizostom bi mogao krenuti drugim putem i reći – OK, ako i vi pristanete na to, onda bismo i mi mogli iz naših sjećanja na žrtve izbaciti političke konotacije. To bi bio korak u pravcu istinske ekumene”.

Njemački povjesničar je istaknuo da je velika razlika, ako se kaže: tamo su ubijani ljudi bez sudskih procesa. “Stoga ih mi, na osnovu naših uvjerenja o ljudskim pravima, isprava smatramo nedužnima i stoga se smijemo na njih sjećati, iako se oni ne mogu uspoređivati sa žrtvama ubijenim u koncentracijskim logorima. A drugačije je kada se kaže da su to bili junaci ustaške države, da je to bio sjajan projekt, a da su ratovi 1990-tih bili produžetak tog junaštva na koje se sada podsjeća’”, zaključio je Buchenau-

Tako je govorio Tito: Vatikan stvara probleme

Utjecajan i moćan Vatikan bio je konstantan problem Josipu Brozu Titu. Središnja obavještajna agencija (CIA) u veljači 1999. godine skinula je oznaku tajnosti s prijepisa razgovora američkog izaslanstva i doživotnog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, a koji otkriva maršalove stavove o vjerskim zajednicama. Izaslanstvo predvođeno dr. J. Huntleyem Dupreom, Tito je ugostio na Brijunima 29. srpnja 1953. godine.

“Imamo nekoliko religija; katoličku, najbrojniju pravoslavnu, muslimansku, protestansku i druge. Moram reći da imamo najviše problema s katoličkom vjerom, drugim riječima, s višim svećenicima. Niže svećenstvo, koje čini najveći dio katoličke vjere, sklono je surađivati s državom i prilagođava se okolnostima i trenutnim uvjetima. S druge strane, više svećenstvo, potaknuto Vatikanom, stvara nam probleme. To se vidi i u inozemstvu”, odgovorio je doživotni jugoslavenski predsjednik Josip Broz.

Titov Dekret o zabrani pokrivanja muslimanki

Član američkog izaslanstva kojem je cenzurirano ime postavio je pitanje o odnosima s muslimanskom zajednicom koja se opirala nekim Titovim mjerama.

“To je iza nas. Morali smo donijeti dekret o zabrani pokrivanja lica i bilo je nešto otpora oko toga. Nisu se bunili poglavari muslimanske zajednice, već neki pojedinci i niže svećenstvo. Ali to smo lako riješili i sada više nema problema. Moram priznati da s muslimanskom religijom i predstavnicima muslimanske vjerske zajednice imamo najbolje odnose”, pohvalio se tada Broz.

Hrvati, kao najmalobrojniji narod u BiH, bez zaštite Vatikana u nadolazećem preslagivanju na balkanskoj regiji dodatno će oslabjeti i skoro nestati pritisnuti stalnim iseljavanjem i posljedicama “bijele kuge”.

S tim u svezi za razumjeti je i sve žustriju kampanju iz Srbije gdje se želi pridobiti Hrvate, narod tradicionalno okrenut Zapadu, te tako priskrbiti dodatne poene u trgovini sa Europskom unijom.

Hoće li Hrvati pristati biti “sitnišem za potkusurivanje”, živjeti od vrlo upitnih obećanja u kojima bi i “Hrvati dobili svoje” u nadolazećem rješavanju problema na Balkanu ili uistinu će baštiniti europske vrijednosti? Na koncu, potpuno je nevažno što bilo tko od srbijanskih poklonika ovakvih teza misle o Katoličkoj crkvi, Vatikanu i “hrvatskoj katoličkoj crkvi” – puno je važnije što o Srpskoj pravoslavnoj crkvi kaže crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Izvor: republikainfo.com/V.S./R.B.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar

Dodajte novi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Politika

Penava priznao da je podcijenio nešto jako bitno: Je li mu žao što je izišao iz HDZ-a?

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da će ovaj put, drugi put što je osvojio mjesto u Saboru, u Sabor i otići, a gradonačelnik će nastaviti biti kao volonter. Objasnio je zašto.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ivan Penava

On je telefonski rekao za N1 da je nemoguće u punoj se mjeri posvetiti i vođenju grada, posebno složenog poput Vukovara, i baviti se nečim drugim. Rekao je, usto, da su za 10 mjeseci lokalni izbori u Vukovaru.

“Nemam pravo već drugi put osvojiti saborski mandat, a ne otići u Sabor. Mislim da bi to bila vrlo loša poruka građanima”, objasnio je Penava.

Potom je odgovorio na pitanje je li mu sada žao što je otišao iz HDZ-a, jer Domovinski pokret se očito nije našao u poziciji na koju je računao, da HDZ ne može ići do saborske većine ovako lako kao sada.

“Većina vaših gledatelja zna moje poglede, nazore što sam mislio da ih dijelim s HDZ-om”, rekao je i zaključio, s obzirom na “sadašnje koalicijske partnere HDZ-a”, da bi, da nije to učinio već ranije: “… bio u poziciji koja bi me prisilila s aspekta vrijednosti koje živim i zastupam, da sada izađem iz HDZ-a.”

Rekao je da ne može razumjeti da jedna “demokršćanska stranka koalira s HNS-om, Reformistima, SDSS-om…”:

“Razumio bih da je riječ o stisnutoj situaciji, ali ne kad je ovako komotno.”

SDSS je nazvao “duboko i daleko lijevom strankom”.

Priznao je da je očekivao bitno bolje rezultate Domovinskog pokreta u Vukovaru:

“Očekivao sam nešto više. U najgorem slučaju da će HDZ dobaciti do 30 posto, a mi na 20 posto. Ljudi po navici glasaju za HDZ, za stranku Franje Tuđmana. Ja sam taj moment podcijenio”, rekao je.

Na kraju je rekao nekoliko rečenica i o sadašnjoj poziciji Domovinskog pokreta:

“Ostavljen je jedan veliki prostor slabljenjem ljevice. Domovinski pokret i Most skupa imaju u Saboru 24 zastupnika, što je duplo više nego HSP u najsnažnijem razdoblju.”

Nastavi čitati

Politika

ŠKORO: ‘S Plenkovićem se nisam čuo nikad u životu! Nemam namjeru odustajati od svoje retorike’

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” kako su mu se slegli dojmovi nakon izborne noći. Govoreći o osvojenim mandatima izjavio je kako vjeruje da će “oni ostati monolitni”.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Miroslav Škoro

– Gospodin Plenković je već najavio u kampanji da će formirati vlast sa svjetonazorski sličnim političkim strankama i da će to biti kontinuitet koji je HDZ vodio protekle četiri godine. Ništa neočekivano. U vladi su predstavnici manjine, jedan iz reformista i jedan iz HNS-a. To je svjetonazorski HDZ-u blisko. Malo me čudi što je gospodin Milorad Pupovac kao čovjek, čije novine prikazuju Franju Tuđmana kao dojilju, svjetonazor gospodina Andreja Plenkovića. Ali to će on morati objasniti svome članstvu i danas-sutra svojim biračima, rekao je.

“Nova-stara vlada  neće biti u stanju provoditi strukturalne reforme”

Istaknuo je da se Domovinski pokret zalagao za reforme i promjene, a da “nova-stara vlada neće biti u stanju provoditi nikakve strukturalne reforme”, a ponajmanje reformu izbornog zakona.

– Postigli smo vrlo visoke standarde kada je riječ o zaštiti nacionalnih manjina. Njih ne treba dirati, ali bi trebalo razgovarati da vidimo kako je to uređeno u nekim drugim demokracijama, odnosno trebaju li baš manjine biti te koje će odlučivati o sastavu vlade tako da njihov glas bude presudan i trebaju li sudjelovati kada se izglasava proračun. Međutim, to je stvar promjena i reformi koje neće biti u slijedeće četiri godine ili će pak biti, vidjet ćemo, dodaje.

Naglašava da je strategija Domovinskog pokreta da inzistira na onim stvarima koje će donijeti radikalne promjene u društvu.

Škoro: Ne mislim mijenjati svoju retoriku

Rekao je i da se s Andrejem Plenkovićem nikada nije u životu čuo i da on nema namjeru mijenjati svoju retoriku.

– Naša retorika, svjetonazor i program su donijeli 16 mandata u Hrvatskom saboru. HDZ i gospodin Plenković su procijenili, i to dobro, da je ovo vrijeme idealno da ostvare rezultat koji su ostvarili, ali ja nemam namjeru odustajati od svoje retorike. Dapače, ona je na tragu onoga što mislim da bi bilo dobro za ovu zemlju, istaknuo je.

Odgovarajući na  pitanje je li mu žao zbog izjava za vrijeme kampanje “kako Plenković više neće biti premijer kada završe parlamentarni izbori” Škoro je rekao da mu nije žao i da se nije radilo o ucjeni.

– To je jednostavno moj stav i stav Domovinskog pokreta. Koalicija oko Domovinskog pokreta je stava da gospodin Plenković nije rješenje problema. On je ustvari dobrim dijelom problem. To će vrijeme pokazati. Osim toga, bitno je pogledati genezu jer je Plenković još u svibnju rekao da može naprijed ići samo s onima koji žele ići naprijed. A onda je rekao da to nije Miroslav Škoro. Ja sam se prepoznao u imenu i prezimenu, prema tome, nisam taj koji je prvi započeo takvu vrstu retorike, istaknuo je Škoro.

Potom je nastavio i kazao da “Miroslav Škoro i Domovinski pokret znače počinjanje rješavanje problema. Kada budemo sudjelovali ili organizirali vlast, onda će se problemi rješavati. Neće se gurati pod tepih”.

“Zašto više od 50% ljudi nije zainteresirano za politiku u Hrvatskoj?”

Komentirao je i postotak odaziva na izbore te kazao kako mu nije jasno “zašto više od 50% ljudi nije zainteresirano za politiku u Hrvatskoj”.

– Možda već imaju spakirane kofere. A s druge strane, HDZ će imati stabilnu većinu, sa samo 17% osvojenih od ukupne količine glasova. To je ipak indikativno, kaže Škoro.

Naglasio je da će u Hrvatskom saboru poduprijeti sve ono što ide na dobrobit hrvatskih građana.

– Porez na dohodak nije stvarna promjena. To nije neka značajna stavka. Ono što je ključno je izborni zakon koji moramo promijeniti. Moramo vidjeti što ćemo učiniti s referendumom. Ljudi su željni participacije. Ova silna apstinencija nije dobra. Naše iseljeništvo nije uključeno onoliko koliko bi trebalo. I dalje nam ostaje gomila parafiskalnih nameta, a gospodarstvo ne funkcionira i ne diše. To su te promjene koje hrvatskom narodu trebaju. Ako se oni budu usudili ići na te strukturalne promjene, onda će dobiti našu potporu, izjavio je Škoro.

Govoreći o zastupnicima koji su s Domovinskim pokretom ušli u Hrvatski sabor spomenuo je i Ružu Tomašić za koju je rekao da će ona odraditi mandat u EP-u do svibnja iduće godine, a  onda će ga prepustiti gospodinu Ilčiću.

Kampanja je završila, trebali bismo politički surađivati”

Kampanja je za izbore završila, rekao je i dodao da “bi trebali prestati silni napadi i pokušaji prikazivanja Domovinskog pokreta kao nečega što je totalno nepoželjno u političkom prostoru”.

– Trebali bi politički surađivati i raditi nadobrobit građana, a ne dalje voditi takvu kampanju jer neće razbiti Domovinski pokret, izjavio je.

Odgovarajući na pitanje  što će biti s  njegovom glazbenom karijerom, Škoro je rekao da zbog koronakrize kreativne industrije miruju već neko vrijeme. Kazao je da je građanima dužan dva koncerta u KD Vatroslav Lisinski, da je napisao jednu pjesmu, poželio ju je i otpjevati, ali je odustao jer u blizini nije bilo glazbenih instrumenata.

Izvor: dnevno.hr

Nastavi čitati

Politika

IZETBEGOVIĆ: “U ovoj zemlji ne bi trebalo da bude hrvatskih pošta, hrvatskih šuma, a kamoli UIO-a”

“A zašto su 42 zastupnika čekala da se dvojac dogovori? Nisu trebali da čekaju, trebali su to da riješe. Ali, nemojte da je kriv dvojac, jer je nešto riješio. Mi smo, ipak, na kraju nešto riješili”, odgovorio je.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Nakon sastanka ambasadora Kvinte i EU s rukovodstvima oba doma Parlamenta BiH, sastanak je prokomentarisao dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, kao i druge aktuelne teme. On je kazao da strani ambasadori požuruju vlasti u vezi sa Mišljenjem Evropske komisije i 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH.

“Požuruju nas, naravno. Ono što ja očekujem kada je u pitanju 14 prioriteta jeste konačno aktivniji pristup Vijeća ministara, jer je Dom naroda na kraju tog proceduralnog puta. Očekujem da Vijeće ministara i Predstavnički dom ubrzanije rade, da se sustiže zastoj koji traje već skoro dvije godine”, kazao je.

Na pitanje kako komentariše nesmotrenu izjavu Nebojše Radmanovića koji je sinoć kazao da ne želi namjerno zakazati sjednicu, Izetbegović je odgovorio da treba pitati Radmanovića, ali da se, vjerovatno, radilo o nekoj šali.

Što se tiče izbora direktora OSA-e, Izetbegović smatra da je Osman Mehmedagić bio dobar direktor i da je OSA imala jako dobar rezultat u njegovom mandatu.

“Treba imati jak razlog da mijenjamo čovjeka. Očekujem da se stvar oko diplome raščisti i da on nastavi raditi dobar posao”, dodao je.

Liderima SDA, SNSD-a i HDZ-a se zamjera što su njihov dogovor čekali državni parlamentarci kako bi nastavili s radom i donošenjem odluka, jer se postavlja pitanje kakva je, onda, uloga Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“A zašto su 42 zastupnika čekala da se dvojac dogovori? Nisu trebali da čekaju, trebali su to da riješe. Ali, nemojte da je kriv dvojac, jer je nešto riješio. Mi smo, ipak, na kraju nešto riješili”, odgovorio je.

Izetbegović je izjavu Dragana Čovića da je “Uprava za indirektno oporezivanje BiH hrvatska i da će takva ostati”, prokomentarisao sljedećim riječima:

“Mislim da je u nekoj emociji dao izjavu, možda nije dobro da ja komentiram kolege. Po meni je to nespretna izjava, jer u ovoj zemlji ne bi trebalo da bude hrvatskih pošta, hrvatskih šuma, a kamoli UIO-a. Ali, to vidite s gospodinom Čovićem”, poručio je.

Izvor: Slobodna Bosna

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najčitanije objave

Popularno