Kontaktirajte nas na:

Politika

IVO KOMŠIĆ OBRUKAO DODIKA ZA SVA VREMENA: “Ma šta on može uraditi, on ima nekakva lovačka udruženja…”

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, gostovao je u programu televizije N1 gdje je izjavio da se građani Bosne i Hercegovine ne trebaju sa strahom prihvatati najave Milorada Dodika o raspadu naše države ističući da on nema svoju vojsku i da nije spreman za rat.

Online:

/ Datum objave:

Osvrćući se na uznemirujuću retoriku Milorada Dodika da će Republika Srpska postati samostalna te da će ovaj entitet povući sve saglasnosti državnim institucijama, Komšić je kazao da je u svakoj ovakvoj situaciji najzabrinutiji čovjek bio Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik.

“Vjerovatno je ta njegova briga proizilazila iz njegovog saznanja kako stvari stoje kod nas. Sada je on otišao i mnogi su to jedva čekali, pogotovo Dodik. Sada je došao novi visoki predstavnik koji se još ne izjašnjava iako je u svom inauguralnom govoru mnogo toga rekao. Mislim da je Aleksandar Vučić dobro informisan čovjek i ako je on rekao da Srbe u cijeloj regiji čeka veliko iskušenje onda vjerujem da je to tačno jer on zna šta govori. Sva srpska politika se kreira iz Srbije, Beograda, a ne u Mitrovici i Banjaluci i to traje od Slobodana Miloševića do danas”, kazao je Komšić.

Mišljenja je da u trenutnoj situaciji treba osluškivati više ono što govori Dodikova opozicija.

“Bez obzira na to kakav oni odnos imaju prema RS, ali oni upozoravaju isto to da je moguća međunarodna intervencija i uvođenje vanrednog stanja u ovom entitetu. Oni uporno govore da ovo Dodik radi da bi zaštitio svoju imovinu. Oni kažu za njega i da je šizofrenik, citiram ih, ne govorim ja, ali ga oni valjda bolje znaju od mene. Mislim da stvari tako treba i promatrati. Ne treba isključiti zabrinutost, treba biti oprezan u povlačenju političkih poteza. Svima nama kojima je stalo do BiH trebamo uzimati u obzir ovo ozbiljno, ali ne sa strahom, jer Dodik nema vojsku i ne može je imati nije ovo 1991. i 1992. godina”, naveo je.

Dalje je istakao da ovakvo trenutno stanje nikako ne može podsjećati na 1992. godinu iako mnogi misle suprotno.

“Nas je tada JNA već bila opkolila. Oko Sarajeva su 1991. godine bili ukopani topovi, raketni bacači su postavljeni. Radovan Karadžić je izašao pred zastupnika Republičke Skupštine i kazao ‘krenete li u osamostaljenje BiH, uvest ćete je u pakao, a jedan narod u nestanak. Muslimani se ne mogu braniti ako ne dođe do rata’. Nije on to govorio napamet, već je znao da su napravljene pripreme za rat. Ma šta Dodik može uraditi, on ima nekakva lovačka udruženja, neke zaštitare koje je naoružao. NATO pakt je ovdje i čuvaju interese međunarodne zajednice, prije svega američke. Kao da će oni dozvoliti grupi avanturista da se ruše njihovi sporazumi”, rekao je Komšić.

Kaže da ga ne čudi što Amerikanci prijete sankcijama.

“Predsjednik Biden neće lako promijeniti mišljenje jer je on duboko uvučen u stanje na Balkanu i BiH”, ističe Komšić i poručuje: “Sve ovo što Dodik najavljuje prema Dejtonskom sporazumu ne može uraditi, a da ne dobije sankcije”.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

PALMER U ZAGREBU OTVORENO: “Zabrinuti smo zbog postupaka i retorike Milorada Dodika…”

Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uvjeta.

Online:

/ Datum objave:

Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija, poručio je.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH, govorio je za RTL danas o situaciji u Bosni i Hercegovini i onome što SAD planira učiniti kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

Na pitanje da li će podržati hrvatski zathjev za izmjenom izbornog zakona u BiH, Palmer je rekao:

Ono što mi pokušavamo je raditi sa svim sudionicima ovog procesa u BiH. Razgovarali smo o tome s predstavnicima bosanskohercegovačke, hrvatske vlade, s SDA, razgovarali smo o tome sa strankama opozicije, s vladom Republike Srpske, s Miloradom Dodikom. Vjerujem da postoji put koji vodi k dogovoru”

Palmer se dotakao i člana Predsjedništva BiH te lideras SNSD Milorada Dodika i politike koju provodi.

“Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uuslova. Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija”, poručio je.

Na pitanje koji je glavni zadatak u BiH koji je stavljen pred njega i kolegicu iz EU Angelinu Eichhorst, Palmer kaže:

“Sjedinjene Američke Države jako blisko surađuju s EU kako bismo postigli dogovor oko izbornih i konstituirajućih reformi u Bosni i Hercegovini. Naš cilj je pomoći strankama da ostvare zajedništvo, utvrde svoje različitosti, namjere, da postignu kompromis i sporazum koji bi, na kraju krajeva, pomogao BiH na njezinom evropskom putu”, rekao je i to.

Palmer je govorio i o mogućnosti promjene Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da možemo sagledati neke promjene oko ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva. Uz to, omogućile bi novi okvirni zakon u BiH, koji bi podržavao želje bosanskohercegovačke i hrvatske zajednice, ali bi i pošteno zastupao predstavnike svih insititucija”.

Izvor: RTL.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

POZIRAJU KAO MAČORI NA KROVU: Vučić ugostio Čovića, osmijeh od uha do uha govori sve!

Vijest da su se sastali, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obojica su podijelili na društvenim mrežama.

Online:

/ Datum objave:

“S Vučićem sam razgovarao o napretku Zapadnog Balkana. Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornog zakona/ograničene konstitucionalne promjene ne mogu ugroziti temelje BiH – konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštivati, a diskriminacija mora biti eliminirana”, napisao je Čović na Twitteru.

O sastanku se oglasio i predsjednik Srbije koji je napisao:

“Sretan što mogu ugostiti Dragana Čovića, predstavnika hrvatskog naroda u BiH, s kojim razgovaram o svim važnim regionalnim pitanjima, razumije se, kao i o svim pitanjima od interesa za naše narode. Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti. Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan – dogovor tri naroda!”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

ČOVIĆ: Iskustvo nam govori da niti jedan problem u BiH nije riješen sankcijama

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas da je rješenje za sve u Bosni i Hercegovini u unutarnjem dogovoru, a ne uvođenju stranih sankcija bilo kome, piše Fena.

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Nakon sastanka u Usori sa županijskim premijerima, gradonačelnicima i načelnicima iz HDZ-a BiH, Čović je ustvrdio da poslijeratno iskustvo u BiH govori da niti jedan problem nije riješen sankcijama.

-Protiv sam sankcija bilo kome, a uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine, kazao je Čović.

Odbacio je optužbe na račun HDZ-a zbog blokada vezanih uz izbornu reformu. Poručio je da HDZ nastoji doprinijeti uvođenju reda u državi i funkcioniranju svih razina vlasti.

-Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti, dodao je Čović.

On je još jednom pozvao na razgovor o konkretnim problemima u BiH dodajući kako je ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH osnova funkcionalnosti države.

-Poštujmo Ustav, to je danas Aneks 4 Daytonskog sporazuma. Onaj tko se tako ponaša ne krši osnovne elemente BiH, zaključio je Dragan Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x