Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ISTAKNUTI AMERIČKI VIROLOG ŠOKIRAO SVIJET: “Korona je stigla iz kineskog laboratorija”

“Još uvijek mislim da je najvjerojatnija mogućnost da je ovaj patogen u Wuhanu bio iz laboratorija. Znate, pobjegao je”, kazao je Redfield, koji je bio na čelu CDC-a u Trumpovoj administraciji.

“Nije neobično da respiratorni patogeni na kojima se radi u laboratoriju zaraze laboratorijskog radnika”, dodao je.

Pompeo: Postoji hrpa dokaza da je virus došao iz laboratorija

Redfield misli da nije vjerovatno da bolest koja potječe od šišmiša, kako vjeruju brojni stručnjaci, tako brzo postane jedan od najzaraznijih virusa koji poznajemo u povijesti čovječanstva i prenosi se s čovjeka na čovjeka. Dodao je da nije rekao da je virus namjerno pušten.

Njegovo mišljenje podudara se s drugim zvaničnicima Trumpove administracije, poput bivšeg državnog sekretara Mikea Pompea koji je nedavno rekao da postoji značajna količina dokaza da je virus potekao iz laboratorija, ali nije naveo nikakve dokaze.

Fauci: Većina ljekara ne vjeruje u tu teoriju

Šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci, koji je služio u Trumpovoj administraciji, a sad i u Bidenovoj, rekao je da se većina javnozdravstvenih zvaničnika ne slaže s teorijom kineskog laboratorija kada su ga na brifingu u Bijeloj kući tražili da komentira Redfieldove izjave.

“Većina vjeruje da je virus cirkulirao mjesec dana ili više prije nego što je otkriven u Kini te da se za to vrijeme mogao prilagoditi učinkovitijem prijenosu s čovjeka na čovjeka”, kazao je Fauci.

Uskoro se očekuje izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o istrazi porijekla koronavirusa. Šef tima stručnjaka WHO-a rekao je u veljači da šišmiši ostaju vjerojatan izvor virusa te je odbacio teoriju da je virus procurio iz laboratorija. | SB

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x