Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Islamska zajednica razmatrala političku situaciju, usvojila rezoluciju o suverenosti i cjelovitosti BiH

Na sjednici je potvrđena odluka reisu-l-uleme o imenovanju muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića na novi petogodišnji mandat.

U nastavku sjednice Sabor je razmatrao i usvojio plan rada organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, proračun organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu te je donesena odluka o izvršenju proračuna za 2022. godinu.

Također, razmatran je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru reisu-l-uleme, kao i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o organiziranju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u dijaspori.

“Imali smo opširniju raspravu o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru reisu-l-uleme. Usvojeno, na neki način, sužava broj mogućih kandidata za reisu-l-ulemu, svakog budućeg kandidata veže za aktivan rad u Islamskoj zajednici. Naime, predviđeno je da onaj tko bude kandidat za reisu-l-ulemu, u trenutku kandidature, mora iza sebe imati 15 godina na funkciji istaknutog alima unutar Islamske zajednice”, izjavio je poslije sjednice predsjednik Sabora Safet Softić.

Sabor Islamske zajednice na današnjoj sjednici usvojio je Rezoluciju o neophodnosti očuvanja mira u Bosni i Hercegovini i državne suverenosti i cjelovitosti.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je zaista složena, sabornici su opravdano zabrinuti, stoga je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu s reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, predložio tekst Rezolucije, koji je bio na plodonosnoj raspravi unutar Sabora Islamske zajednice. Na kraju smo definirali tekst koji je jednoglasno usvojen i koji upućuje određene poruke u ime Sabora Islamske zajednice, ali i općenito Islamske zajednice, u odnosu na stanje i vrijeme u kojem živimo. To je izraz zabrinutosti za stanje u kojem jesmo i poziv svim odgovornim koji treba da djeluju u ovom vremenu, kako bismo spriječili ono najgore, a kako to Rezolucija i kaže: da se ugrozi mir u zemlji”, naglasio je predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić.

Sjednica je završila pitanjima i inicijativama sabornika. | HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x