Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Inflacija u BiH 4,7 posto, hrana i režije značajno skuplji u odnosu na prošlu godinu

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u kolovozu je zabilježen rast cijena proizvoda i usluga za osobnu potrošnju za 4,7 posto što je više za 0,7 u odnosu na izvješće iz srpnja.

Prema izvješću za kolovoz navodi se da su u odnosu na srpanj poskupjeli prijevoz za 3,7 posto te stanovanje i režije za 1,4 posto. Hrana i bezalkoholni napici su skuplji za tek 0,6 posto, kao i cijene namještaja i kućanskih uređaja, restorana i smještaja. Rekreacija i kultura je u porastu od 1,2 posto, a restorani i hoteli za 0,6 posto.

Cijene su u kolovozu, prema izvješću, veće u odnosu na mjesec ranije, ali i u odnosu na kolovoz prošle godine, a porast inflacije predstavlja prvo značajno poskupljenje nakon devet mjeseci.

Najviše su u odnosu na kolovoz prošle godine porasle cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, kućanskih uređaja i higijene za otprilike osam posto, te cijene ostalih dobara i usluga za 9,2 posto. Alkoholna pića i duhan su skuplji za 4,5 posto, a režijski troškovi čak 7,3 posto. Visok postotak imaju i restorani i hoteli (7,3 posto), redovito održavanje kuće (8,1 posto)

Ono što je jeftinije u odnosu na kolovoz prošle godine je odjeća i obuća za 5,8 posto te prijevoz za 6,4 posto. | HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x