Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ILIJA CVITANOVIĆ: “Ustav omogućava povezivanje i ujedinjavanje županija i općina, otpočet ćemo proces…

“Mi u HDZ-u 1990 nećemo se odmaknuti od Ustava i zakona BiH. Ustav kaže dva entiteta, tri konstitutivna naroda i deset županija. Ali omogućava povezivanje i ujedinjavanje županija i općina. Mislim da ćemo na tom tragu na sljedećoj sjednici otpočeti proces zbližavanja županija”, rekao je Cvitanović.

Na opasku da će ipak biti potrebne izmjene Ustava FBiH ako se želi ići na jasno ujedinjavanje kantona, Cvitanović ističe da su u HNS-u toga svjesni.

“Imamo zastupnike na razini Federacije pa ćemo pokrenuti sve procedure koje bude trebalo pokrenuti ako dođe do daljnje uzurpacije hrvatskih pozicija, odnosno ako netko uzme sebi za pravo da bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kroz nametnutu trećinu u Domu naroda Federacije, pokuša konstituirati vlast na razini FBiH i BiH, odnosno ako sebi netko uzme za pravo da Dom naroda BiH pokuša na silu oteti Hrvatima”, ističe Cvitanović.

Predsjednik HDZ-a 1990 govorio je i o radu Hrvatskog narodnog sabora. Nije zadovoljan ni načinom na koji HDZ BiH i Dragan Čović vode politiku i pravcem kojim vode Hrvate u BiH.

“Nisam zadovoljan ni načinom na koji brine o BiH i svom narodu. Ali kada imate ovakvu poziciju, kada imate pokušaj dijela stranaka iz Sarajeva i većine iz Banje Luke da nasrću na ustavnu poziciju Hrvata, jednostavno ste osuđeni na suradnju s HDZ-om BiH. Najsretniji bih bio da HNS ne postoji, da završimo priču o izmjenama Izbornog zakona i Ustava. Tada više neće biti ni smisla da postoji HNS”, kaže predsjednik HDZ-a 1990.

Kada je u pitanju podrška koju službeni Zagreb daje političkim predstavnicima Hrvata u BiH, Cvitanović ističe da bez nje pitanja za koja su Hrvati zainteresirani u BiH ne bi ni bila na stolu. Ipak, zamjera HDZ-u Hrvatske to što se u predizborno vrijeme miješa i daje podršku bilo kome u BiH.

“Nadam se da u sljedećem izbornom procesu neće praviti razliku i podržavati jedne, druge ili treće. Već da će brinuti o svim građanima, naročito Hrvatima u BiH. I HDZ 1990 i ja smo dokazali da nitko u nama neće imati partnera za trgovinu hrvatskim nacionalnim pozicijama”, kaže Cvitanović.

Nije siguran da će u zakonskoj proceduri biti osigurana sredstva za predstojeće izbore jer ne očekuje da će do tada proračun BiH biti usvojen. Ne smatra ni to da HDZ preko svojih ministara u Vijeću ministara BiH blokira usvajanje proračuna ili iznalaženje novaca za izbore. Osvrnuo se i na najavu Željka Komšića da će ponovno biti kandidat za člana Predsjedništva.

“Kaže da mora. Mora rušiti BiH. Mora usložnjavati odnose Bošnjaka i Hrvata. Mora biti onaj koji će ovu državu držati zarobljenu. Mora biti onaj koji udara zadnji čavao u BiH. Ako to sve mora, onda neka mu to sve služi na čast. On ne predstavlja Hrvate, niti je legitiman niti legalan. Za četiri godine nije došao ni u jednu općinu gdje Hrvati žive u većini”, rekao je Cvitanović.

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x