Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

I Vučić i Orban proglasili pobjede na parlamentarnim izborima

Orban: “Mađarska ljevica je bila najgora investicija”

Orban je pobjedu proglasio nakon što je izgledno da će Fidesz dobiti više od 50 posto glasova, dok ujedinjena ideološki šarolika opozicija ima skoro 34 posto glasova. Parlament Mađarske ima 199 mjesta, a za većinu je potrebno imati minimalno 100 mandata.

Orban je u obraćanju pristalicama optužio međunarodne organizacije da su bile protiv njegove stranke te da je njihova investicija u ljevicu bila najgora investicija.

“Imamo strast koja se zove Mađarska. Postoje međunarodne organizacije koje su protiv nas i koje su trošile novac. Mađarska ljevica je bila najgora investicija. Ova pobjeda će se pamtiti do kraja života, jer se zaista moramo boriti protiv ljevice. Bilo je bespotrebno trošiti sav taj novac. To je bilo samo bacanje novca”, kazao je.

Prema njegovim riječima, nisu dopustili da se vrate sjenke prošlosti te da su štitili mir, stabilnost, djecu i obitelj. Poručio je da Mađarska ima prijatelje u Amerikancima, Francuzima, Austrijancima, Poljacima i Srbima.

“Ovo nije samo naša pobjeda, ovo je i njihova pobjeda”, dodaje.

Orban se osvrnuo i na ideologiju Fidesza i njemu ideološki sličnih stranaka.

“Samo su kršćansko-demokratske, nacionalističke politike pobjedničke. One nisu prošlost, one su budućnost. Mađarska uvijek na prvom mjestu”, zaključio je Orban.

Vučić: “Nakon Nikole Pašića, ja ću biti netko tko je najduže na vlasti”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u obrćanju u svom izbornom stožeru kazao je da je Srbija na ovim izborima otišla značajno “u desno”.

Prema rezultatima iz njegove stranke, lista SNS-a “Zajedno možemo sve” je osvojila 124 ili 125 ruku u Parlamentu Srbije.

“Zdravko Ponoš dobio 17,7 posto glasova, Miloš Jovanović 5,5 glasova… Ja sam dobio 59,9 do 60,1”, nabrojao je Vučić i ustvrdio da je “SNS imala najčistiju i najljepšu kampanju u povijesti Srbije”, nakon čega je dobio veliki pljesak.

Vučić je kazao kako je samo njemu u Srbiji pošlo za rukom dva puta pobijediti na predsjedničkim izborima u prvom krugu. “Nakon Nikole Pašića, ja ću biti netko tko je najduže na vlasti”, dodao je predsjednik Srbije.

Prema rezultatima Ipsosa i CESID-a, na uzorku od 55,6 posto obrađenih podataka, na prvom mjestu je upravo Aleksandar Vučić sa 59,8 posto glasova. Na drugom mjestu je Zdravko Ponoš sa 17 posto glasova, a na trećem Miloš Jovanović sa 5,8 posto.

To znači da nema potrebe za drugim krugom glasanja s obzirom na to da je prvi kandidat prešao potrebnih 50 posto.Kada je riječ o parlamentarnim izborima lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, osvojila je najviše glasova, odnosno 43,6 posto.

Izvor: republikainfo.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x