Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

HRVATSKA: Nota ministrice Bisere Turković ne može se prihvatiti kao legitimna i službena

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković intervenirala je zbog najave proglašenja isključivog ekonomskog pojasa, uz tvrdnju kako se time ugrožavaju prava Bosne i Hercegovine, odnosno njeno pravo izlaska na otvoreno more.

Hrvatsko Ministarstvo je u svom odgovoru Sarajevu navelo kako ne vidi razlog za takvu reakciju, jer u ovom slučaju nema kršenja međunarodnog prava, s čim su saglasni i visoki bh. zvaničnici, poput aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

O svim planovima za proglašenje navedenog pojasa hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izravno je u prosincu prošle godine obavijestio ministricu Turković, hrvatski veleposlanik u Bosni i Herceglovini Ivan Sabolić o tome je informirao predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a i Dodik je naknadno kazao kako proglašenje pojasa ne dovodi u pitanje prava Bosne i Hercegovine.

Kako Dodik kaže

“Treba imati u vidu da nisu povrijeđena prava Bosne i Hercegovine u postupku proglašenja isključivog ekonomskog pojasa od Hrvatske i da se ta zemlja u tom pogledu ponaša korektno. Da bi se iz Bosne i Hercegovine doplovilo do otvorenog mora, odnosno međunarodnih voda i obrnuto, mora se proći kroz teritorijalne vode Hrvatske, i to je jasno svakome ko pogleda kartu osim Turković“, kazao je Dodik komentirajući ranije notu upućenu iz Sarajeva u Zagreb 27. siječnja.

Polazeći od tih činjenica, hrvatsko Ministarstvo je javilo bh. Ministarstvu kako njihovu notu ne može prihvatiti kao legitimne i službene stavove Bosne i Hercegovine o ovom pitanju.

Proglašenje isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske stupa na snagu 13. februara, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova ističu kako to neće izazvati nikakve posljedice po Bosnu i Hercegovinu, jer se u odnosu na tu zemlju još od 2003. godine primjenjuje pravni režim zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske (ZERP), koji sada postaje isključivi ekonomski pojas.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća kako je, u skladu sa svojim obavezama koje proističu iz Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Hrvatska omogućavala nesmetan pristup prema i od obala Bosne i Hercegovine do ZERP-a.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x