Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Hrvatska na popisu od 48 zemalja koje je Rusija ocijenila neprijateljskim, BiH i Srbija nisu na popisu

Prema ovome, ruska Vlada je odobrila popis stranih država i teritorija koje “vrše neprijateljske akcije protiv Rusije”. Na ovom popisu je 48 država, uključujući SAD i EU koja uključuje svih 27 zemalja članica: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Mađarsku, Njemačku, Grčku, Dansku, Irsku, Španjolsku, Italiju, Cipar, Latviju, Litvaniju, Luxembourg, Maltu, Nizozemsku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Finsku, Francusku, Hrvatsku, Češku, Švedsku i Estoniju. Na ovom popisu ruskih “neprijateljskih zemalja” su i Australija, Velika Britanija, Island, Kanada, Lihtenštajn, Monako, Novi Zeland, Norveška, Koreja, Sjeverna Makedonija, San Marino, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajina, Crna Gra, Švicarska, Japan.

Komentirajući navode Kremlja da je ruski predsjednik Vladimir Putin naručio popis država koje su uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, premijer je rekao da “Hrvatska stoji iza svog djelovanja prema Moskvi”.

„Mi smo donijeli svoje odluke, dio smo Europske unije i NATO-a, dio onih zemalja koje poštuju međunarodno pravo i poredak i respektiraju granice drugih država. Stojimo iza svojih odluka, neovisno o tome kakav će popis biti“, zaključio je premijer.

Na popisu “neprijateljskih zemalja” s područja Europe nisu samo četiri države i to: BiH, Srbija, Turska i Moldavija.

Ova lista sastavljena je prema Ukazu predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je 5. ožujka zatražio popis zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. No, u ruski mediji pišu kako se radi o Putinovom ukazo ‘O privremenom postupku za ispunjavanje obveza prema određenim stranim povjeriteljima’.

Naime, kako prenose ruski mediji Putinovu izjavu, ruski građani i tvrtke, kao i sama država, njene regije i lokalne zajednice koje imaju devizne obveze prema stranim kreditorima s liste neprijateljskih zemalja moći će plaćati u rubljama. Da bi to učinile, dužnik može zatražiti od ruske banke otvaranje posebnog računa u rubljima na ime stranog kreditora te da mu prenese plaćanje u protuvrijednosti u rubljam po tečaju Središnje banke na dan plaćanja. Kako se navodi, nova privremena procedura odnosi se na uplate veće od 10 milijuna rubalja mjesečno (ili sličan iznos u stranoj valuti).

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x