Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Hrvati neće tužiti Republiku Srpsku, jer to kaže HDZ BiH

Sama činjenica da se ne radi o svim Hrvatima koji su imali nekretnine u Republici Srpskoj nego se radi o ciljanoj skupini Hrvata već upućuje da tu nešto smrdi i da su namjere autora ove aktivnosti nečasne i nadasve sumnjive.

Objavljeno je kako kao zahtjeve mogu podnositi Hrvati iz sljedećih općina: Bosanski Brod, Pelagićevo, Bosanski Šamac, Doboj, Derventa, Modriča i Vukosavlje. Znači riječ je o Posavskom bazenu. Nisu uključene mnoge druge općine iz Republike Srpske gdje su Hrvati živjeli (ili žive i danas) i gdje su imali nekretnine koje su u ratu devastirane.

Zašto se selektiraju Hrvati u BiH

Zašto ovom aktivnošću nisu uključeni svi Hrvati, nego samo točno određeni? Zašto su u priču o naknadi štete u Republici Srpskoj uključeni samo Hrvati? Zašto nisu uključeni i Bošnjaci, kao i pripadnici velikog broja nacionalnih manjina koji su imali nekretnine na području današnjeg manjeg beha entiteta? Zašto u program nisu uključeni Hrvati s područja Federacije BiH? Znamo da je nemali broj Hrvata na području današnje FBiH pretrpio znatna razaranja i da te ljude treba jednako obeštetiti. Odnosno, zbog čega ovaj projekt favorizira Hrvate iz Bosanske Posavine, odnosno Hrvate iz dijela Posavine koji se sada nalazi u Republici Srpskoj?

Puno pitanja, a malo odgovora.

Tko je imalo imao u glavi brzo je prozreo da je ovo još jedna šuplja priča i da od obeštećenja imovine nema ništa. Barem tako naslućuju brojne objave na društvenim mrežama gdje se baš Hrvati iz Posavine nemilice izruguju ovom kvazi projektu.

Kuha li se u kuhinji “stožerne stranke”

Ipak, nisu svi prepoznali još jednu podvalu u nizu koja nam dolazi iz kuhinje HDZ BiH. Jer narod k’o narod, ne bi bio narod da se lako ne upeca na ponuđenu mu udicu. Mnogi su doslovno ozbiljno shvatili ovu vijest i još ozbiljnije su se naoštrili da tuže entitet Republiku Srpsku. Razumljivo, malo tko bi se odrekao svoje imovine i iskoristio bi svaku prigodu da si povrati ono što mu je oduzeto ili uništeno. Pa i sada, 25 godina nakon rata, kada je izvjesno da je izgubljeno otišlo u nepovrat i da im imovina nikad neće biti nadoknađena.

Narodu malo treba da povjeruje, da se zanese, da živne i da krene u akciju. To malo je signal od strane vlasti, kao što je i sada slučaj kada je bačena iskra nade da bi im se mogla nadoknaditi pričinjena šteta.

Odmah se može postaviti pitanje zašto narod do sada nije reagirao? Zašto se čekalo 25 godina da se postavi pitanje nadoknade opljačkanog, uništenog, spaljenog ili na bilo koji drugi način devastiranog? Šteta na nepokretnoj i pokretnoj imovini koju su Hrvati pretrpjeli nije produkt samovolje njih samih nego je produkt agresije srpske vojske i pomno organiziranog i smišljenog plana da se od Hrvata (i drugih nesrba) etnički očiste prostori koji omeđuju zamišljenu teritoriju u BiH rezerviranu samo za Srbe. Klasičan čin pljačke, otimačine i uništavanja imovine koji u pravnom smislu mora biti namiren i nadoknađen. Jer da je BiH pravna država, onoliko koliko nije, proces nadoknade štete trebao je biti proveden odmah nakon rata i nitko nije trebao čekati 25 godina da mu se namiri oteto i uništeno. A proteklih 25 godina pokazalo je da o Hrvatima u BiH niti misli država, niti Republika Srpska, gdje su brojni Hrvati mimo njihove volje završili, a pogotovo na Hrvate ne misli niti je mislilo vodstvo hrvatskog naroda u BiH.

Čekalo se 25 godina, jer nije postojala politička volja, prije svega hrvatskog čelništva koje se ogleda isključivo u stranci HDZ BiH. Nije postojala ni trunka inicijative od strane „stožerne“ stranke da se narodu pomogne i da se oštećeni obeštete.

Zato nije postojala ni inicijativa građana, jer građani trebaju vodstvo, a ovih 25 godina poraća pokazalo je da ih Hrvati u Republici Srpskoj nemaju. I da HDZ BiH nije ono za šta se izdaje, a slijed događaja će potvrditi ovu tezu u potpunosti.

Jedna sočna vijest o mogućnostima podnošenja zahtjeva za isplatu štete proširila se medijskim prostorom brže nego koronavirus Kinom. Mediji vole ovakve tekstove. Podižu čitanost i nije bilo bolje „bombe“ od ove „fake news“ o nadoknadi štete.

Sve za Republiku Srpsku

Međutim, došlo je do pogrešnih koraka, a to je izrodilo jedan novi problem. Problem koji je Republiku Srpsku digao na zadnje noge. Jer što bi Republika Srpska ako bi 25.000 vlasnika (slobodna procjena autora) nekretnina uistinu podnijelo zahtjeve ili još gore tužilo Republiku Srpsku za nadoknadu devastirane imovine? To bi vjerojatni značilo financijski slom tog manjeg beha entiteta, jer u slučaju ovršnog postupka i isplate štete po sili zakona RS bi konačno izdahnula. Ionako joj malo treba.

Da vrag ne bi odnio šalu odmah su alarmirani agenti za kroćenje Hrvata da stvar odmah sasijeku u korijenu kako sve ne bi izmaklo kontroli.

Pogađate, u tu svrhu angažiran je čovjek od povjerenja, ni manje ni više nego potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković. Čovjek instaliran od strane Dragana Čovića da u institucijama Republike Srpske pazi da Hrvati ne bi slučajno nanijeli kakvu štetu njegovom političkom subratu Miloradu Dodiku i da ne bi ugrozili srpsku stvar za koju se zajednički bore dugih 30 godina.

Jerković je dobio zadatak da demantira novinske natpise kako će Hrvati utužiti svoju imovinu od Republike Srpske. Dobio je zadatak da relaksira mogućost ozbiljnih zahtjeva za obeštećenjem privatne imovine Hrvata te za Oslobođenje kaže: – Hoću prije svega demantirati neke naslove u kojima je stajalo da “Hrvati žele tužiti Republiku Srpsku”. Hrvati ne žele nikoga tužiti…

Dakako, demantije objavljene u Oslobođenju, valjda po zadatku, prenio je Večernji list. S tim da „Večernjak“ za razliku od Oslobođenja poruku o tome da Hrvati neće tužiti Republiku Srpsku ističe još u naslovu objave. Tek toliko da se zna što je ključno u Jerkovićevom obraćanju narodu.

Prvo HDZ pa tek onda papa

Odmah se može postaviti pitanje tko je Josip Jerković da govori u ime svih Hrvata? Otkud mu pravo da javno priopćavati što će narod učiniti, a što neće? Tko mu je dao mandat da u ime privatne uništene imovine drugih on određuje pravilo kako Hrvati neće tužiti Republiku Srpsku? Jerković to može u svoje ime. Čak bi on sam, privatno, imao debeo razlog da se distancira od eventualne tužbe. Prije svega što je njemu u Republici Srpskoj sve obnovljeno. Pa čak i više od toga. Jerković je na poziciji HDZ-ovog potrčka za držanje Hrvata iz RS-a pod kontrolom, u svojih nekoliko mandata ili bolje je reći u cjeloživotnom mandatu, stekao više nekretnina. Navodno, ima ih i u Republici Hrvatskoj. Bilo bi zanimljivo pogledati u njegovu imovinsku karticu, pa utvrditi činjenično stanje. Ali ne u karticu kakvu popunjavaju političari sa ovih prostora, nego u pravu imovinsku karticu. Nažalost takva kartica ne postoji i Jerković može biti bezbrižan.

Kao eksponent politike HDZ BiH Jerković ima obavezu, a privatno čak i osobne interese, da javo iznosi ono što će Hrvati činiti ili što neće činiti. Taj luksuz sebi ne dozvoljava ni Sveti Otac papa. Ali eto stranka, narodna vodilja, sebi uzima i takve ovlasti za pravo.

Umjesto da stimulira narod, kojeg tobože predstavlja, i da mu s pozicije visoke političke funkcije pomaže u ostvarivanju temeljnih prava, prava na imovinu, on se cinički suprotstavlja interesima naroda i na sva zvona alarmira kako Hrvati ne bi trebali tužiti onoga tko mu je oteo ili uništio imovinu.

Da bi cijelu priču umotao u celofan Jerković medijskim prostorom širi nebuloze kako Hrvati ipak trebaju dobiti naknadu za uništenu imovinu. Ali nikao da do te imovine dođu na način tako što će tužiti uzurpatora i počinitelja zlodjela koji su imovinu i uništili.

Eto po Jerkoviću Hrvatima treba netko drugi nadoknaditi imovinu, samo ne Republika Srpska. Malo bi pomuzao EU i pretpristupne fondove. Svugdje bi novac tražio samo da se ne dira Republika Srpska. A kako ih traži i kako realizira projekte vidjelo se u ovih 25 godina.

Jerković kritizira vlast i upinje prstom u vlast pitajući se zašto za Hrvate do sada nije više učinjeno?! Istovremeno, Jerković zaboravlja da je on sam sudionik vlasti cijelo ovo vrijeme. Dijelom kao funkcionar Vlade Županije Posavske zadužen za Hrvate u Republici Srpskoj i zadnjih desetak godina kao pripadnik zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Srpskoj kao persona koja ima primarnu zadaću brinuti o hrvatskim interesima u tom manjem beha entitetu.

Međutim, u ovoj cijeloj priči Jerković je sporedna stvar. Ako bi se tekst bavio njime pretvorio bi se u ništavilo kao mnogi drugi tekstovi koji su ovih dana obradili ovu temu.

U kojem grmu leži zec

Mi idemo korak dalje i razobličujemo pozadinu ove podvale skuhane u kuhinji HDZ BiH.

Naravno, da ne možemo tvrditi i argumentirano podastrijeti dokaze te se odričemo svake odgovornosti ako su naše pretpostavke i informacije koje smo dobili sa terena pogrešne. Ali imamo pravo iznijeti sumnju na nečasne radnje i podvale koje se Hrvatima u Posavini podmeću u kontinuitetu dugih 30 godina.

O čemu se radi i što je po srijedi?

Navodno, predstojeći izbori su u pozadini svega. Ovaj igrokaz s pričom o isplati odštete za uništenu imovinu je u službi predstojećih izbora koji će se održati u BiH.

Priča kako je HDZ poduzeo korake da se Hrvatima nadoknadi šteta za uništenu imovinu može i imat će reperkusije na lakovjerne. Dobar dio Hrvata će se upecati na taj predizborni trik i vjerojatno će zbog toga podržati liste HDZ-a u svim općinama koje su i navedene na početku ovog teksta. Međutim, taj trik je sekundarna korisnost za HDZ. Primarna korisnost leži u drugom grmu.

Bez obzira što nismo uspjeli provjeriti informaciju ona društvenim mrežama kruži, a glasi da će vlasnici uništene imovine prigodom podnošenja zahtjeva trebati dostaviti i kopiju bosanske osobne iskaznice?!

100.000 prognanih Hrvata iz posavskog bazena u svom vlasništvu imalo je cca 25.000 stambenih jedinica i drugih objekata. Tko od njih ne bi poželio da mu se imovina obešteti? Logično je da bi poveći broj njih i krenuo u ovu aktivnost i da bi negdje između 10.000 i 15.000 (ponovo slobodna procjena autora) njih podnijelo zahtjeve za isplatu odštete. To bi značilo do 15.000 kopija osobnih iskaznica Hrvata s pravom glasa.

15.000 kopija iskaznica koje bi završile u poštanskom sandučiću CIK-a sa zahtjevima da se za predstojeće izbore na imaginarne adrese pošalju glasački listići kako bi osobe sa osobnih iskaznica glasovale putem pošte.

Zvuči čudno i suludo. A zašto ne bi trebalo tako biti? Pa zato što je javna tajna da takva šema već dugo postoji. Većina stranaka bavi se tom matematikom, a posebno oni najveći.

Treba samo pogledati zadnje izborne rezultate i vidjeti koliko je glasova došlo putem pošte. Treba vidjeti koji se broj odnosi na Bosansku Posavinu. U Županiji Posavskoj dopisni glasovi su izravno utjecali na izbor velikog broj mandata. Ostatak Posavine, odnosno područja u Republici Srpskoj koja su mahom bila naseljena Hrvatima, još su plodnije tlo za manipulaciju te vrste. Ogroman broj Posavaca sada živi negdje na Zapadu. Do njih je teško doći i teško ih je animirati da glasaju u BiH. A po važećem Izbornom zakonu svi oni imaju pravo glasa u BiH i po istom Zakonu imaju mogućnost glasovati putem pošte.

Što treba uraditi kao bi i njihove glasove dodali na svoj konto. Pa jednostavno, treba se domoći njihovih osobnih iskaznica, a sve ostalo je uigrana rutina koju CIK ionako amenuje, jer to tijelo nije ništa drugo nego poslušna ekipa instalirana od strane svojih stranačkih baza.

Isproban recept koji funkcionira besprijekorno. Jer sve ovo je već viđeno. Posebice u Posavini kroz više izbornih ciklusa, a posebice u zadnjem izbornom ciklusu kada je bila pomama za kopijama osobnih iskaznica i to uglavnom Hrvata koji su negdje vani i kojima je do izbora u BiH stalo kao do lanjskog snijega.

Sve će se znati do konca godine

Kako bi voljeli da griješimo. A da li griješimo saznat ćemo krajem godine. U isto vrijeme ćemo svjedočiti broju odziva birača na izbornim mjestima, odnosno, saznat ćemo za koliko je uvećan broj dopisnih glasova, kao što ćemo saznati i broj obeštećenih Hrvata koji bi trebali dobiti naknadu za svoju uništenu imovinu. Jer po Jerkoviću ti se termini poklapaju.

Ili će možda čitav projekt stožerne stranke otići toliko daleko u krivom smjeru da će i sama prekinuti ovaj izgledni i nemoralni cirkus kako se ne bi više blamirala. No, kako poznajemo naše stožernike ništa nas ne bi trebalo iznenaditi.

Dragan Radić | herceg-bosna.com

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x