Kontaktirajte nas na:

xBox

Hrvati bosanske Posavine moraju dobro otvoriti oči

Odgovorni u Posavskoj županiji ne smiju nikada više dozvoliti da im se sudbina kroji na relaciji Mostar-Zagreb-Beograd.

Luka Marković

Online:

/ Datum objave:

Sinovi Posavine

Izgleda da se zadnjih dana u Hrvatskoj sve posložilo. Turistička sezona će, barem tako izvještavaju mediji, biti uspješna, ljevičari se oduševili Plenkovićevom pomirbom Srba i Hrvata, a predsjednik Milanović napravio ono što se nije usudio niti Franjo Tuđman; odlikovao je brigade HVO-a, otvarajući na tja način oči mnogima u Hrvatskoj kako bi se stvar oko Srpske Krajine završila puno drugačije da nije bilo HVO-a u Bosanskoj Posavini.

Istina nekima ta žrtva ne odgovara niti danas, kao što im ne odgovara i nastanak samostalne hrvatske države. Najradije bi ostali u onoj bivšoj, ali nemaju hrabrosti reći to otvoreno. Iako mediji izvještavaju o nekoj transformaciji srpske politike u Hrvatskoj, dobrim poznavaocima prilika na Balkanu je jasno da ništa ne ovisi o hrvatskim Srbima nego o onome što im sugeriraju ideolozi iz Beograda.

Doista treba biti preveliki optimista i politički naivan pa povjerovati da je Pupovac povukao samostalno potez šaljući Miloševića u Knin, da za to nije dobio zeleno svjetlo od Vučića. Na to upućuju i izjave srpskoga patrijarha Irineja, čovjeka koji do sada nije nikada birao riječi kad govori o Hrvatima, o potrebi sporazumijevanja između hrvatskoga i srpskoga naroda.

Nešto se iza brda valja. Nije tajna da se Vučić nalazi u velikim neprilikama. Zapad ga pritišće na priznavanje Kosova, Crnogorci ustrajali u svojim namjerama da ne budu Srbi, a u Hrvatskoj i onako nema što tražiti nakon što je propala velikosrpska suluda pomisao kako bi jednoga dana nakaradna tvorevina od Srpske Krajine mogla biti dio Velike Srbije.

Što je ostalo Vučiću? Republika Srpska. Vjerojatno je iz tih razloga i jadikovao zajedno s Dodikom nad sudbinom Srba iz Hrvatske na običnoj ćupriji. Iako su Dačić i Vulin osuli paljbu po Hrvatskoj, Vučićeva retorika je bila puno blaža nego prošle godine. Čak je u duhu onoga patetičnoga jadikovanja uspio reći i to kako Hrvati mogu slavit Oluju, ali da ne mogu tražiti od Srba da ne tuguju.

Kao da je to netko do sada tražio. Srbi su imali uvijek pravo, a imaju ga i danas, oplakivati vlastite poraze koji su nastali kao posljedica njihovih velikosrpskih zabluda da su stariji od ameba i da je Srbija tamo gdje živi jedna Srbin.

U Hrvatskoj se treba radovati svako pomirenju između Hrvata i Srba. Pa ipak teško ćemo doživjeti trenutak u kojem će Pupovac, beogradski kurir, biti sposoban izjaviti da je Beograd zadnjih desetljeća bio i ostao izvor svih zala na Balkanu. O tome bi danas trebali razmišljati oni u Hrvatskoj koji samodopadno pričaju o nekakvom silnom hrvatsko srpskom pomirenju.

Nažalost, njega neće biti dokle god oni koji su izazvali krvave ratove u bivšoj državi ne priznaju da snose odgovornost za tolika stradanja i preseljavanja.

Bio sam oduševljen saznanjem da će predsjednik Milanović odlikovati i orašku brigadu (Sinovi Posavine) koja je dobrim dijelom zaslužba da toliko hvaljena JNA i četnici nisu izbili na Savu, a time ugrozili Slavoniju. Jer da su uspjeli ovladati Savom od Bosanskoga Broda do Brčkoga, da su uspjeli zauzeti Orašje sudbina Hrvatske bi izgledala možda malo drugačije.

Hrabri momci u Posavini su branili vlastita ognjišta, ali time i Slavoniju i Zagorje i Istru i čitavu Hrvatsku.

Pupovac plače nad stradalima u Oluji. Ima pravo na to, jer svaka žrtva zaslužuje poštovanje. Ali bilo bi dobro znati da je u Bosanskoj Posavini, na vrlo malom prostoru, zbog navodnoga koridora stradalo puno više Hrvata od strane srpskih četničkih hordi nego Srba u Oluji.

U Hrvatskoj su za ubojstva Srba mnogi odgovarali, a za Hrvate Posavine nije još uvijek nitko izveden pred sud.

Jesu li stradali Srbi u Hrvatskoj, koji su digli pobunu protiv vlastite države, vrjedniji od civila i branitelja Posavine koji su branili vlastita ognjišta? Odlikovanje „Sinova Posavine“ je zasigurno mnogim Posavcima melem na ranu, ali to nije dovoljno. Srba je s prostora čitave Hrvatske otišlo dobrovoljno oko 150 tisuća, ukoliko se ne prihvate laži koje podsjećaju na one o milijun žrtava u Jasenovcu, a iz Bosanske Posavine, s malog prostora od kojih 1500 kvadratnih kilometara, je protjerano oko 100 tisuća Hrvata.

Dobro je to znati u vremenima velikih previranja na Balkanu. Srbi moraju ubrzo priznati Kosovo, inače će potonuti u bijedu balkanskoga blata iz kojega se nikada neće izvući. Hrvatska je na potezu. Nije dovoljno samo papirnato pomirenje Hrvata i Srba u Hrvatskoj. Uostalom Hrvatska je mogla i bez tog performansa normalno funkcionirati. Srbima je u Hrvatskoj daleko bolje nego Hrvatima u Srbiji. A ako Hrvatska ne bude poštivala vlastiti ustav i ne bude se ozbiljno zauzimala za Hrvate u BiH, a time i za svoje dobro, moglo bi puno toga krenuti naopako. Žrtve bi ponovno mogli biti Hrvati Posavine, ostaci ostataka.

Beograd je zbog koridora do Banja Luke učinio grozne zločine nad Hrvatima Posavine. Za očekivati je da se to neće ponoviti, ako se hrvatsko-srpsko sporazumijevanje bude i ovaj puta lomilo preko Posavine.

Ima indicija da su Hrvati Posavine bili žrtve određenih sporazuma iz prošloga rata. Očekivati je da se to ovaj put neće dogoditi. Odlikovanje brigade „Sinovi Posavine“ od strane predsjednika Milanovića može biti pozitivan signal. Pa ipak odgovorni u Posavskoj županiji moraju s oba oka budno pratiti ono što se možda iza brda valja.

Ne smiju nikada više dozvoliti da im se sudbina kroji na relaciji Mostar-Zagreb-Beograd. Od Zagreba do Orašja se preko Županje stiže autocestom za dva sata vožnje.

Tuđman je u Orašje zavirio nakon rata kako bi se mogao diviti tomu da je ta mala enklava uspjela tri i pol godine prkositi Beogradu. Mogao je doći i ranije. Plenković i Milanović ne bi smjeli tako dugo čekati, ukoliko se doista radi o nekim novim dogovorima i pomirenjima. A oni su nužni na Balkanu, a pogotovo u Bosni i Hercegovini, kako ne bi svi iselili u bogatije zemlje Europe. Samo ti dogovori ne smiju danas biti više na štetu Hrvata Bosanske Posavine. A ne smiju biti niti na štetu Bošnjaka, iako se neki od njih previše oslanjaju na povampirenoga Erdogana.

Autor: Dr. fra Luka Marković

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

xBox

MARIO RADIĆ O MILANOVIĆU I PLENKOVIĆU: “Jedan zna sve, a drugi ne zna ništa!”

Slučaj JANAF pokazao nam je kako funkcionira duboka država, a u ponašanju aktualne vlasti ima elemenata nacionalne izdaje – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji, politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Mario Radić

“Jedan zna sve, a drugi ne zna ništa,“ ironično je Radić komentirao najnovije prepucavanje Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, uz napomenu, kako ga sve, zapravo, podsjeća na legendarnu epizodu nadrealista: “Tup Borg, tup Meklafen!“

ČUVAJU DUBOKU DRŽAVU SVIM SREDSTVIMA!

Smatram da nije normalno da premijer, kao što Milanović govori, zna baš sve. Ima nešto, što premijer ne treba i nema potrebe znati. Ali i ovaj drugi način da se ništa ne zna, poražavajući je – kaže Radić i nastavlja: – JANAF je jedna od okosnica energetike u Hrvatskoj i ne znati o tome ništa, reći da te to ne zanima, to je katastrofa!

Milanović ima razbarušen stil vladanja – konstatirao je Radić, no, nije štedio ni Plenkovića: – Duboka država kada se čuva, čuva se svim sredstvima… Zbog kriminala svojih dužnosnika, Plenković mora snositi političku odgovornost! On je taj koji postavlja, a Kovačevića je na mjesto čelnog čovjeka JANAF-a, postavio čak dva puta.

“U ovom trenutku pedesetak dužnosnika HDZ-a je pod istragama, u pritvorima i pod raznim sumnjama,” napominje Radić: “Ako birate ljude, morate za njih i odgovarati. Kada netko radi loše, kriv je onaj koji ga je postavio. I ne znam što tu nije jasno?!”

HRVATI NE TREBAJU TRAŽITI MILOSTINJU PO EUROPI!

Razotkrio je i “velikodušnost” Bruxellesa: – Hrvati ne trebaju tražiti milostinju po Europi, a priče o milijardama pomoći, obične su bajke! Nama nitko neće pomoći, ako si sami ne pomognemo. Hrvati ne trebaju biti zarobljenici tog sirotinjskog mentaliteta i moliti za milost, mi nismo takav narod.Hrvatska uopće nema Ministarstvo vanjskih poslova, to je Ministarstvo europskih poslova, a aktualna Vlada je tek neka vrsta briselskog poštanskog ureda u Zagrebu – nastavio je: – To je taj njihov “novi suverenizam” ili “novo normalno”…

“Posao vanjskih poslova mora biti zaštita hrvatskog naroda i države, onda ponovo hrvatskog naroda i države… Tek tamo negdje, na nekom mjestu, može biti nešto drugo,” rezolutan je Radić: “Kod nas je jedino važno što će reći europski birokrati, a kako će to utjecati na naš narod i državu, to nije briga nikoga!”

Posebno se osvrnuo na aljkavost hrvatske politike prema Crnoj Gori: – Došlo je do toga da je Velika Srbija praktički ušla u Crnu Goru i na vratima je Dubrovnika, ali to kod nas nije vijest, to je za ovu vlast – potpuno nebitno.

RADIĆ: “SDS JE STRANKA KOLJAČA S VELEPROMETA, A SDSS NASTAVAK!”

Plenkovićevim “novim suverenizmom” nazvao je i dolazak Milorada Dodika u Zagreb, a nije štedio ni Pupovčev SDSS: – To je Hadžićeva stranka, to je Stanimirovićeva stranka, to je stranka koljača s Veleprometa – SDS. A SDSS je nastavak te stranke!

Dragovoljac Domovinskog rata i član ugledne vukovarske stradalničke obitelji, u Bujici je otkrio kako je “Andrej Plenković SDSS-u obećao hrpu državnih tajnika i mjesta u javnim poduzećima.”

Bujica je, po prvi puta u televizijskom eteru, emitirala video snimku strateškog Plenkovićevog PR savjetnika Krešimira Macana, koji je u jeku predsjedničke kampanje vrlo ružno govorio o HDZ-ovoj kandidatkinji, ali mu je bilo svejedno hoće li pobijediti Kolinda Grabar-Kitarović ili Zoran Milanović… “Važno je samo da ne dobije Škoro jer će biti mir! Desnica će mirovati,“ ustvrdio je Macan.

Duboka država ne želi niti da priđemo vlasti – jasan je politički tajnik Domovinskog pokreta: – Mi smo ti koji ne surađuju s dubokom državom, mi smo, svi skupa, sirotinjska djeca, nitko od naših očeva nikada nije radio ni za jednu službu bivše države, nije bio dio tog sustava.

POLITIČKI TAJNIK DOMOVINSKOG POKRETA: NITKO OD NAŠIH OČEVA NIJE RADIO NI ZA JEDNU SLUŽBU BIVŠE DRŽAVE!

U emisiji je otvoreno problematizirano pitanje mita od gotovo dva milijuna kuna, u slučaju JANAF, ali i činjenica da je u famoznom ‘klubu’ Dragana Kovačevića, na Martinje 2019. godine, bio i tadašnji prvi gospodin, Jakov Kitarović, što pobuđuje sumnju da je novac bio namijenjen za kampanju bivše predsjednice. Isto tako – i Milanović je priznao da je dolazio u Kovačevićev ‘klub’ – što neke navodi na zaključak kako je šef JANAF-a, koji se, kako je navedeno u emisiji, u Savez komunista uključio već sa 16 godina, “pokrio” sve – osim Škore.

“Tadašnja kandidatkinja HDZ-a rekla je da će objaviti svoj program 11.11. u 11 sati i 11 minuta. Ta njeina zaljubljenost u broj 11 je pomalo okultna,” komentirao je Radić: “Mi smo to htjeli malo ismijati i napravili svoju proslavu Martinja, uz opuštenu atmosferu s dvjestotinjak gostiju, prijatelja… Mi smo na svoje Martinje pozvali i novinare, sve se odvijalo pred kamerama, a njihovo Martinje je bio zatvoreni krug ljudi, gdje se ni dan, danas, ne zna tko je sve bio tamo.

Na konkretno pitanje – jesu li novci koji se spominju kao mito, možda otišli za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, Radić je odgovorio: ”Zanimljivo je da netko naručuje novce, mito ili kako oni kažu – proviziju za obavljeni posao, u trenutku kada je Martinje i kada je prvi gospodin tamo… U svakom slučaju, ta je koincidencija, u najmanju ruku, zanimljiva…”

DA JE JAKOV KITAROVIĆ BIO UHAPŠEN U ‘KLUBU’…

“Ja nikad nisam bio u ‘kubu’ u Slovenskoj,” ogdovorio je Mario Radić, kada ga je voditelj pitao je li ikad išao kod Dragana Kovačevića i dodao: ”Samo su dvojicu ministara do sada pitali jesu li bili tamo, jedan je odgovorio potvrdno, a drugi je odgovorio da nije bio. Ipak, tih ministara ima malo više, ima i državnih tajnika, a na kraju bi moglo ispasti da ih je većina odlazila u ‘klub’…”

Da je Jakov Kitarović tada bio uhapšen, sigurno bi značajno na izborima umanjio šanse njegove gospođe, to je sigurno – uvjeren je Radić: – U tom trenutku nije bilo neke baražne vatre između HDZ-a i SDP, između Milanovića i Kolinde… Sva baražna vatra bila je usmjerena na nas, kako na predsjedničkim, tako i kasnije, na parlamentarnim izborima. U jednom trenutku se čak činilo da je sukus svih problema koji postoje u Hrvatskoj – Domovinski pokret! Kada gledate medije, ispada da smo mi krivi za svo zlo koje je u Hrvatskoj napravljeno, iako nikada nismo bili na vlasti, što je, zapravo, smiješno.

Mario Radić je u Bujici na Z1 prokomentirao i poslove koje je JANAF u vrijeme Dragana Kovačevića, dodjeljivao tvrtci KING ICT, na štetu ‘Đure Đakovića’: – HDZ na državni proračun i prihode javnih kompanija gleda kao na ratni plijen! Njima je sve ovo pod “normalno” i uopće ne shvaćaju što se događa.

“Još par mjeseci i ‘Đuro Đaković’ neće imati za plaće, ne bude li se nešto drastično promijenilo. Ali – da citiram premijera – on ništa ne zna, niti ga zanima,” jasno je upoorio gost Bujice.

DRŽAVA NE MOŽE FUNKCIONIRATI PO PRINCIPU ZRINJEVAČKIH SPLETKI!

Država naprosto ne može funkcionirati na način kako funkcionira Ministarstvo vanjskih poslova – smatra Radić: – To je onaj zrinjevački način spletkarenja, ogovaranja, tračeva, odugovlačenja… To možda, može proći u Ministarstvu vanjskih poslova, ali u ovakvim stvarima, kada je Hrvatska u problemima i puna tvrki koje će propasti, to tako ne može!

Najvećim problemom Hrvatske smatra nefunkcioniranje pravosuđa, s posebnim naglaskom na DORH: – DORH je glavni problem! Smatram da treba promijeniti način izbora prvog čovjeka te institucije. Glavni državni odvjetnik ne mora odgovarati politici… Jedno od rješenja su opći izbori za Glavnog državnog odvjetnika, a postoji i mogućnost da ga izabere struka, a Sabor potvrdi. Ne znam jesu li to najbolja rješenja, ali mi nije jasno zašto se o tome napokon ne bi povela javna rasprava, posebno, ako vidimo da u sustavu nešto nevalja. Legitimno je pokušati mijenjati stvari.

Radić se na kraju gostovanja zaštitnički ponio prema Karolini Vidović Krišto, koju je Gordan Jandroković u četvrtak udaljio sa saborske sjednice, a objavio je i da Domovinski pokret svakodnevno osniva brojne ogranke diljem Hrvatske i da će u konačnici biti moćna politička organizacija: – U svega desetak dana, osnovali smo pedesetak ogranaka, a u sljedećem period, još ćemo najmanje stotinu… Napravit ćemo jednu moću organizaciju i to što mi sada radimo, radio je HDZ devedesetih, dok je SDP nasiljedio strukturu Saveza komunista, a SDSS strukturu SDS-a.

BUJICA

Nastavi čitati

xBox

STANKO PRIMORAC – ĆANE U BUJICI: Dok je HOS-a neće biti ‘Velike Srbije’!

Ratni zapovjednik HOS-a Hercegovine: “Tri puta sam ranjen, imam mirovinu 3 tisuće kuna, troje djece mi je u Irskoj, a Milanović i Plenković u Zagrebu primaju Dodika, čiji ljudi pišaju po spomenicima naših heroja!”

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Stanko Primorac - Ćane

Dok ima živih HOS-ovaca nećemo dati ‘ZDS’ i neće biti tzv. Velike Srbije, ma koliko Dodik, Pupovac i Vučić radili na tome – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji Stanko Primorac – Ćane, predsjednik HSP-a BiH i ratni zapovjednik HOS-a za Hercegovinu: – Vučić iz ’95. iz Gline i Vučić danas, za mene je uvijek i bit će – isti Vučić. To je Vučić iz Gline, koji najavljuje uništavanje Hrvatske države, govori da će to biti “srpska država” itd. Milorad Dodik iz ’95. s porukom da je trebalo tući Zagreb, ali se s time ne treba hvaliti, je za mene Milorad Dodik danas i sutra… Isti je takav i Milorad Pupovac…

“To je isti onaj Milorad Dodik, koji je prije par mjeseci, na godišnjicu Bleiburga, rekao da nas je trebalo pobiti sve, misleći na sve naše zarobljenike, civile i djecu u Bleiburgu,” podsjetio je Stanko Primorac: “Taj isti Dodik svake godine, po stotinjak tisuća, povećava broj srpskih žrtava u Jasenovcu. S petsto tisuća on i Pupovac otišli su na sedamsto tisuća pa na osamsto, a za par godina će to biti milijun!”

TO JE ISTI DODIK KOJI JE VRIJEĐAO BISKUPA KOMARICU!

Ćane je nastavio opisivati koga su, zapravo, Milanović i Plenković primili u Zagrebu: – To je isti Dodik koji je prije godinu dana izvrijeđao biskupa Komaricu! To je isti Dodik koji nije vratio imovinu Crkvi biskupa Komarice. To je isti Dodik koji se ne obazire na nevjerojatnu činjenicu da je iz tzv. Republike Srpske, tijekom velikosrpske agresije, protjerano 166 tisuća Hrvata, iako će njihovi izvori kazati da je riječ o 144 tisuće, što nije točno.

“Zanimljivo je da na HRT-u, kod Stankovića, mogu gostovati Dodik, Pupovac i svi ti silni likovi, ali ne mogu HOS-ovci i kolege iz HVO-a,” rekao je omdah na početku Bujice Ćane Primorac te usput, pohvalio Milanovića zato što je na Dan pobjede odlikovao pripadnike HVO-a, no, jednu mu stvar nikada neće oprostiti: “Njegov otresit i drzak stav o ploči HOS-a, koji mene strašno vrijeđa i boli svakog našeg pripadnika. Da ne govorim o obiteljima koje su izgubile svoje najmilije… Predsjednik države, bez obzira na njegovo svjetonazorsko uvjerenje, ne smije prelaziti preko činjenice da je pod ratnom oznakom HOS-a, na kojoj je bio utkan pozdrav ‘ZDS’ poginuo veliki broj naših bojovnika.”

Na pitanje kome je danas u interesu dijeliti hrvatske branitelje, bez obzira na njihovu pripadnost HOS-u, HVO-u ili HV-u, Stanko Primorac odgovara: – Svima onima koji Hrvatsku nikada nisu prihvatili kao činjenicu, koji je nisu željeli i aktivno su radili protiv nje. Protiv Hrvatske i danas radi Pupovac, radi i Dodik, koji pohvaljuje hrvatskog predsjednika zato što ocrnjuje HOS!

ĆANE: “SVE NAM MOGU UKINUTI, ALI HOS SE SVOJE OZNAKE ODREĆI NEĆE, SPREMNI SMO I NA ROBIJU!”

Svima onima koji diraju u HOS, ratni zapovjednik iz Hercegovine poručuje: – Oni se s HOS-om i našim oznakama sigurno neće uspjeti obračunati, barem dok smo živi mi, koji smo bili sudionici rata. Sve smo spremni učiniti pa makar morali ići na robiju i u zatvor! Sve ćemo prihvatiti, osim ukidanja ratne oznake HOS-a. Ona je činjenica i u ime velikog broja HOS-ovaca, mogu reći da nam mogu ukinuti mirovine, invalidnine – da nam mogu ukinuti status. Sve nam mogu ukinuti, ali pozdrav ‘ZDS’ neće!

Bobotko nije volio HOS – tvrdi Ćane, ali ih je cijenio: – Nije nas mogao vidjeti nacrtane, bili smo dosljedni i odbili smo njegovu zapovijed da skinemo oznaku HOS-a! On nam je ukinuo status hrvatskih vojnika, ostali smo bez plaće, bez ičega… Da bi nakon mjesec dana, kontaktirao našeg zapovjednika brigade Antu Urlića, sada generala u mirovini,  naredio mu je da nas nađe i vrati u postrojbu! Sve je to opisao na 272. stranici knjige ‘Sve moje bitke’…

Primorac je u Bujici opisao jednu akciju u Općini Ravno, u Dubrovačkom zaleđu, gdje je upravo HOS sudjelovao u osvajanju jedne važne kote i izvlačenju poginulih pripadnika elitnih postrojbi HV-a. Ima poruku i za generala Medveda, kojeg izuzetno cijeni k’o ratnika, ali u Grubore ne bi nikada otišao: – Ja ga stvarno poštujem i od puno njegovih suboraca sam čuo o njemu sve najbolje, od vas sam čuo sve najbolje o njrmu, mislim da je bio dosta puta kod vas u emisiji… Izgubio je brata u ratu i to sve skupa treba cijeniti i poštivati. Mislim da je pokazao veliko srce u ratu, ali se bojim da je on žrtva bolesnih ambicija njegovog šefa, premijera Plenkovića! Natjerati osobu poput ministra branitelja, koja je prošla sve to skupa, u Grubore i stavljati to u kontekst Oluje, ljudi to doživljavaju kao izjednačavanje žrtve i agresora.

ZAŠTO PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ NISU DODIKA PITALI KAKO JE USPIO VRATITI GRAHOVO, GLAMOČ I DRVAR?!

U Bujici su prikazane fotografije porušenih spomenika poginulih hrvatskih vojnika u dubrovačkom zaleđu, koje je pod kontorolom vlasti Milorada Dodika: – To je mjesto Slivnica. Par stotina metara od mjesta o kojem sam pričao i koje Bobetko spominje u svojoj knjizi… Prvi spomenik je srušen prije tri godine. Drugi su srušili prošle godine. Obnovili smo ga za 04. srpnja i srušili su ga po treći puta! Tu je palo šest pripadnika 156. brigade HV-a.

Na pitanje što je s povratkom naših ljudi na prostor tzv. Republike Srpske, u hrvatsku Posavinu, Banjaluku, Prijedor, Derventu, Kotorvaroš, Ćane je odgovorio: – Volio bih da su Plenković i Milanović Dodika pitali kako je svojom politikom uspio vratiti Glamoč, Grahovo i Drvar?! Srbe, koji tamo žive, je u postotku vratio gotovo na prijeratno stanje i oni sada ne da su uspjeli vratiti sva svoja prijeratna prava – nego rade ogromne probleme našim doseljenicima iz nekih drugih dijelova BiH, odakle su Hrvati protjerani…

“Srpska politika je u Bosni i Hercegovini nakon toliko stoljeća, ostvarila nešto što nikada do sada nije,” konstatirao je Ćane: ”Podjelom BiH njima je pripalo 49 posto teritorija i oni to žele pod svaku cijenu legalizirati i zaštititi. U tom su nastajanju spremni na sve!”

PREDSTAVNICI HRVATSKOG NARODA U BiH – DODIKOVI POMAGAČI!

“Predstavnici hrvatskog naroda u BiH ne rade ništa na povratku naših ljudi,” tvrdi Primorac: “Svi oni šute kada Dodik vrijeđa biskupa, kada vrijeđa bleiburške žrtve, kada zabranjuje razno-razne hrvatske manifestacije u tri općine koje se nalaze u Herceg-bosanskoj županiji. Oni ne reagiraju i šute. I zato su definitivno Dodikovi pomagači!”

Komentirao je i mokrenje po grobu hrvatskog viteza Ludviga Pavlovića, od strane jednog ‘Delije’, Dodikovog simpatizera: – Počinitelja tog nedjela identificirale su navijačke skupine, a što se tiče institucija, nitko nije mrdnuo malim prstom! Ovako nešto je u stanju sutra napraviti i Milorad Dodik ili bilo tko od njih!

Ćane je u Bujici otvoreno rekao da je Bosanaka Posavina prodana: – Grubo zvuči izdaja, ali kada saberete dva i dva, onda to i nije ništa drugo nego – izdaja! Ne treba uljepšavati stvari, već ih treba nazivati pravim imenom. Nije dovoljno učinjeno da se hrvatska Posavina obrani. Nisam mogao doći k’ sebi kada sam prvi puta pročitao u medijima da je potpisan Daytonski sporazum i kad je rečeno da hrvatskim prostorima pripadaju Drvar, Glamoč i Grahovo, a tamo je živjelo manje Hrvata nego u jednom šoru koji pripada Bosanskom Brodu ili Derventi! Nisam mogao doći sebi, kao ni stotine drugih normalnih ljudi, šta će nama Drvar, Glamoč i Grahovo, a uzeli su nam plodnu Posavinu, uzeli nam Derventu i sela kraj Banja Luke, uzeli nam Kotorvaroš, Hrvatsku Tišinu, Bosanski Bord, Derventu, gdje su Srbi od kada postoje – manjina. Netko je napravio nešto, što je nenormalno i neprirodno! Ili je to bilo obećano prije… Meni ta činjenica samo potvrđuje da Posavina nije slučajno pala! Tamo su bile određene snage Hrvatske vojske, kao što su bile u dolini Neretve, kao što su bile i u zaleđu Dubrovnika, što je također teritorij BiH. Nije bilo nenormalno da se 10-15 kilometara od granice, unutar BiH, nalazi Hrvatska vojska. Na koncu, imali smo i Splitski sporazum, gdje je bilo potpisano da se mogu organizirati zajedničke akcije obrane Armije BiH, HVO-a i HV-a…

MILJAVCA PROZVAO ZA PAD POSAVINE: “SVE JE BILO JASNIJE KADA SU REKLI DA JE BIVŠI OFICIR JNA…”

Za pad Bosanske Posavine, Stanko Primorac – Ćane izravno optužuje aktualnog šefa Generalskog zbora, Pavu Miljavca: – Ono što sam ja upečatljivo zapamtio i što je bio moj prvi šok tada, je raspad sustava, sijanje panike, nepoduzimanje ničega da se spriječi padanje crte… General Miljavac, koji danas predstavlja Generalski zbor, koji malo, malo, tumači strategije, bio je opterećen time kako će izgledati, hoće li mu odijelo dobro stajati, je li obrijan, a ne hoće li crta obrane puknuti! On se tada ponio vrlo nevojnički, a sve mi je bilo jasnije kada su mi rekli da je to bivši oficir, bivše vojske!

“Bio sam šokiran zbog načina kako nije uspio zaustaviti svoju vojsku, pa da nam se ne dogodi nekontrolirano ponašanje,” nastavio je Primorac: “Ništa gore vam se u ratu ne može dogoditi nego da krene panika među ljude, ako krene nekontrolirano povlačenje… Tu bude mrtvih između sebe, tu bude svega i svačega, a neprijatelj samo ušeta u vaš prostor…”

Nezaobilazno je i pitanje ratne odštete Hrvatima za uništenu imovinu, mučenja u logorima i velike ljudske gubitke od strane tzv. RS. Naime, sud u New Yorku potvrdio je presudu za ratnu odštetu srpskim žrtvama, pa Dodikovoj tvorevini prijeti bankrot, a pravo je pitanje – zašto Hrvati neće dobiti ništa: “Dodik je rekao da nema odštete i ja sam šokiran! Milanovića i Plenkovića to ne zanima… Naravno da ga nisu ništa pitali. Naravno da ga nisu pitali kad je bilo vrijeme za to i ništa nisu poduzeli u smislu ratne odštete za Hrvate iz BiH.”

PRIMORAC: “NISAM JEDINI KOJEMU SE UNUČAD RAĐA U IRSKOJ…”

Ćane se boji da će Hrvati iz BiH nestati, ako im je “spas” Milorad Dodik, kao što nestaju iz Vojvodine i Crne Gore: –  Dolje je trenutno užasan egzodus mladih, pogotovo onih koji se ne mogu ni na koji način svrstati na jednu stranu, onih koji su se odijelili od politike, nisu bili u HDZ-u, ti su definitivno kažnjeni i njihove su obitelji obilježene. Vrlo teško je da se netko iz takvih obitelji može zaposliti putem javnog natječaja ili u nekoj državnoj instituciji. I to je jedan vid korupcije i nepotizma… Zbog negativne atmosfere nisam jedini kojemu se unučad rađa u Irskoj i Njemačkoj, diljem EU.

Primorac je tri puta ranjavan, samo deset dana nakon oporavka od teškog ranjavanja, s duborvačkog bojišta dragovoljno je otišao u Bosansku Posavinu, bio je u Domovinskom ratu cijelo vrijeme, a na pitanje kolika mu je mirovina, s nelagodom je odgovorio: – Moja mirovina je sramotno mala i ja ću prvi puta to sada javno kazati. Zatražio sam umirovljenje 2017. godine i dobio mirovinu, koja zajedno s invalidninom, iznosi 3 tisuće i koju kunu…

“Jučer su u Vojvodini Hrvati postali izrazita manjina, a do jučer su bili konstitutivan narod,” upozorio je Primorac, uz napomenu: “Dok kažem jučer, mislim na razdoblje pred Drugi svjetski rat.”

Nastavio je: – U Crnoj Gori su Hrvati bili puno bolje zastupljeni u brojnom i svakom drugom smislu, a danas su svedeni na jednu šaku. Prije ili kasnije, ako ovako nastavi vanjska politika Zagreba, desit će se isto i u Bosni i Hercegovini. Ako BiH ostane bez Hrvata, to će biti veliki problem za Republiku Hrvatsku. Ne može predsjedniku i premijeru RH biti svejedno tko je na vlasti u Crnoj Gori, tko u Srbiji… Isto kao što im ne smije biti svejedno u kakvoj je poziciji Hrvatski narod u BIH, s time da Hrvati u BiH moraju biti na prvom mjestu u vanjskopolitičkim interesima Zagreba.

BUJICA

Nastavi čitati

xBox

DEMISTIFIKACIJA JEDNE POLITIKE: Hrvatsko dodvoravanje Dodiku

Ne može i ne smije hrvatska politika biti zadovoljna time što bi par hercegovačkih općina pripojila Republici Hrvatskoj. Tko Čoviću i Zagrebu daje pravo da se odreknu pola milijuna Hrvata iz Bosne?

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dodik u Zagrebu

Dodik u Zagreb, Dodik iz Zagreba. Bezvezna posjeta i još bezvezniji rezultati putešestvija Mileta Ronhila na Pantovčak i u Banske dvore. Zbog čega je Dodik pozivan u Zagreb javnost ne zna. Službena priopćenja smo čuli, ali onaj tko se imalo razumije u politiku zna da je Dodik pozvan u Zagreb zbog drugih stvari. A kojih, teško ćemo saznati. Nevažno! Kao što je već i rečeno, nevažna posjeta koja je više zagolicala maštu i probudila strasti mnogima u cijelom regionu.

Jesu li trebale iznenaditi reakcije i propinjanje na zadnje noge bošnjačkih političara? Kao Mile će u Zagrebu nešto važno dogovoriti s Hrvatima. Po pravili nešto što će biti protiv Bošnjaka. Kod nas to tako obično ide. Kada se sastanu dvoji uvijek onaj treći misli da se njemu radi o glavi. Doduše ima i toga. Nije rijedak slučaj da dvojica rado teferiče protiv onog trećeg. Nevažno koja su dvojica. Važno je da se nađu i da smišljaju kako će trećem zavući.

Osim osude Bošnjaka Dodikov posjet je zagolicao maštu brojnih političara, novinara, analitičara, komentatora pa i obične raje. Narod se raspisao na društvenim mrežama. Naravno, narod nema informaciju zašto je Dodik putovao Plenkoviću i Milanoviću nego su uhvatio standardne spike o odnosima Hrvata i Srba. Tu i tamo spomenu se i Bošnjaci. A kada su Srbi u pitanju onda se ne može proći bez Albanaca i Crnogoraca.

Raja ko raja, uvijek ima svoje. Jedni nešto i znaju pa napišu koju pametnu, ali budala je uvijek bilo najviše što se iz mnoštva komentara na društvenim mrežama i portalima da zaključiti.

Međutim, obični smrtnici nisu važni, tj. nije važno što misli tamo neki anonimac. Iako treba cijeniti i uvažavati svačije mišljenje. Puno je važnije što misle politički zvaničnici. Što se kaže na javnoj televiziji, jer javna televizija ima ogroman utjecaj na javno mnijenje. Što nije bilo na HRT-u to se nije ni desilo.

Za uvod dosta, idemo delati.

Krenut ćemo od HRT-a. Očekivano, zbog Dodikovog posjeta Hrvatskoj javna televizija je u svojim političkim magazinima nametnula teme o položaju Hrvata u BiH i hrvatsko-srpskim odnosima unutar BiH.

Budući da HRT nije javni servis u službi građana nego je politbirovska institucija koja je javni razglas jedne politike, koja je ponajmanje hrvatska, očekivano gosti u studiju su bili pomno birani. Iako se gledateljima podmeće politička raznovrsnost sugovornika to je samo privid, jer svi gosti u studiju možda misle različito, ali su jednog te istog svjetonazora i imaju jedan te isti ideološko-politički diskurs. Režimska potrčka koji svi do jednog imaju komunistički pedigre (zna biti izuzetaka, ali oni uvijek predstavljaju manjinu i bivaju nadglasani). Ljudi koji su u Jugoslaviji bili na istaknutim pozicijama ili su pak bili angažirani u Služni državne sigurnosti, KOS-u ili su na drugi način bili involvirani u tijelima komunističkog režima. Svi drugi prostorije HRT mogu vidjeti samo preko TV ekrana. Osim ponekad. Tek toliko da se opovrgne pravilo.

Javna je tajna da je UDBA stvorila ovu Hrvatsku. Argumentirati i dokazivati ovu tvrdnju nadilazi okvire jedne novinske kolumne, pa ćemo o tome nekom drugom prilikom.

Za razumijevanje ovog teksta važno je napomenuti da se zna s kim se danas u Hrvatskoj ima posla. Tko vlada i tko vedri i oblači.  Udba je vrlo vješto prevarila hrvatske nacionaliste i domoljube. Prodala im je priču o nekakvoj pomirbi između ustaša i partizana. Naravno, o nikakvoj pomirbi nije bilo riječ. Od neovisnosti Republike Hrvatske, počevši od neprikosnovenog predsjednika Franje Tuđmana, pa preko ključnih figura vlasti do gotovo zadnjeg kotača u sustavu vlasti svi od reda su bili komunistički dužnosnici. I to mnogi od njih vrlo istaknuti. Na najviše pozicije vlasti Tuđman je postavljao provjeren udbaški kadar. Ljude za koje se ne negira da su kao pripadnici OZN-e i UDB-e činili brojne zločine nad građanima Hrvatske.

Isti proudbaški establišment ostao je i do danas i oni praktično upravljaju državom. Tu i tamo pokojem HDZ-ovcu, rodoljubu i domoljubu, koji živi u uvjerenu da je HDZ nekakva prohrvatska stranka daju nekakve mrvice na način da ga uključe u neko tijelo stranke ili ga postave za predsjednika mjesne zajednice. Tek toliko da se zamaskira narav HDZ-a.

Komunisti u SDP se razlikuju od ovih iz HDZ-a samo po tomu što se nisu prebacili na vrijeme i što su odlučili zadržati svoje crvene dresove. Ako ništa makar je to poštenije. Inače o brojnim pitanjima i HDZ i SDP imaju isto stajalište i kada treba isukati sablje onda su svi ko jedan.

A HRT upravo takve poziva u svoj emisije. Da takvi narodu objasne što je hrvatski interes i što znači zaljubiti se u Dodika. Oni koji su istinski ideološki suprotni ovim orjunašima i kvazi veliko Hrvatima nemaju mjesta na HRT-u i oni ne mogu javnosti predočiti svoj stav i svoje mišljenje.

Tako se između ostalog na HRT komentira kako je Dodik jedini član Predsjedništva BiH koji nije ratovao protiv Hrvata.

Da je budala ovo izjavila uvrijedilo bi konja. Ovaj kvazi argument kojim se Dodik kvalificira kao pozitivna osoba za Hrvate je toliko kretenski da je prosto nevjerojatno kako autor takvih misli uopće može doći pred kamere javne televizije, a kamo li da obnaša nekakve visoke državne dužnosti.

Svi jako dobro znamo da je Dodik eksponent velikosrpske politike. Ono što četnik Vučić misli to Dodik radi.

Nebrojene su njegove izjave o negiranju Bosne i Hercegovine. O veličanju ratnih zločinaca, o stalnim prijetnjama kako će Republiku Srpsku pridružiti Srbiji.

O posjeti Dodika Zagrebu bivša premijerka RH Jadranka Kosor na svom Twitter profilu je napisala: “Što, ali što točno, koji to problem mogu riješiti čelnici države EU s dotičnim koji veliča ratne zločince, odlikuje ih ne priznajući odluke Suda u Haagu, snažno upregnut na projektu komadanja BiH i velike Srbije. Ponižavanje kao nekoć s Vučićem i nestalima.”

Slično Kosorici svoje stavove dijele i mnogi drugi. Međutim, oni mogu samo pisati po društvenim mrežama ili se njihovi stavovi mogu čuti samo na nekoj lokalnoj ili neovisnoj televiziji. Državna televizija politbirovski bira sugovornike i cenzurira mišljenje cjelokupne javnosti.

Izdvojit ćemo jedno mišljenje, objavljeno na jednom Internet portalu, koje možda najbolje oslikava karakter hrvatske politike prema BiH.

Riječ je o stavu Andrije Hebranga. Hebrang je priznao da je dolazak Dodika na poziv predsjednika države i premijera izazvao čitav niz kontroverzi jer nije jasno zbog čega se poziva čovjek “s kojim Hrvatska ima neriješena pitanja iz nedavne povijesti, prije svega je riječ o protjerivanju velikog broja Hrvata iz područja koje obuhvaća Republika Srpska“.

Ali isto tako kaže da opravdava Dodikov posjet jer “Hrvati bez suradnje s Dodikom imaju puno manje šanse”.

Uz to, pitan od novinara je li to ”igranje s vatrom” kada se ide u savez s takvim političarem koji ne krije da mu je krajnji cilj razbijanje BiH, odnosno odcijepljene Republike Srpske (a koja je nastala na etničkom čišćenju), Hebrang odgovara da nije, jer je Dodik jasno tijekom posjeta izjavio da nije za razbijanje Bosne i Hercegovine, nego za kvalitativan status sva tri konstruktivna naroda?!

Hebrang kao i cijelo hrvatsko vodstvo kao da žive na Marsu. Rekao bi čovjek da ne poznaju situaciju u BiH pa iz neznanja daju ovakve izjave. Naprotiv, Hebrang jako dobro poznaje političku situaciju u BiH, jednako kao što ju znaju Plenković i Milanović. U tomu se krije licemjerstvo hrvatske politike spram Bosne i Hercegovine. Što ujedno znači da se politika Hrvatske spram Bosne i Hercegovine nije pomakla s mrtve tačke od 1992. godine. Zaključiti je da Republika Hrvatska igra kukavičku igru. Deklarativno podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine, a od konca 1992. godine pa reklo bi se do današnjeg dana vodi jednu sasvim perfidnu politiku prema Bosni i Hercegovini koja čini se ne razlikuje se puno od srpske.

Ne treba takav stav politike Republike Hrvatske prema BiH iznenaditi. Jer i u BiH među Hrvatima (jednako kao i među Bošnjacima) od osamostaljenja države caruje kadar Saveza komunista gdje glavnu riječ imaju osobe sa debelim dosjeom u UDBI, odnosno u SDB-u.

Taj kadar je umrežen i pokriva sve pozicije Hrvata u BiH. A u sprezi su sa istomišljenicima iz Republike Hrvatske.

Njihovi ratni ciljevi, ali i poratni su razbijanje Bosne i Hercegovine. Interes je da se područje Zapadne Hercegovine pripoji Hrvatskoj i tu se sva priča završava. Ceh toj politici plaćali su i platit će pola milijuna bosanskih Hrvata. Hrvati Bosne nisu u nikakvim kombinacijama osim kada su potrebni kao moneta za potkusurivanje i potvrđivanje legitimnosti cjelovitoj hrvatskoj politici.

Takva politika je u sinergiji sa politikom Dodika, odnosno u suglasju je sa velikosrpskom politikom.

Konačno razgraničenje između Hrvata i Srba lomilo bi se preko leđa Bosne i Hercegovine.

Poraznost takve politike, kada su Hrvati u pitanju, leži u tomu što bi Hrvati dobili mrvice. S mrvicama bi bili zadovoljni Hercegovci, koji ionako dominiraju hrvatskom politikom u BiH (a i šire) pa im se može. Politikom koja je na sceni dobrih 30 godina.

Gubitak prava na ogroman dio Bosne i Hercegovine njima ne znači ništa. Ne znači im ništa ni što je od predratnih 750.000 Hrvata iz BiH njih 500.000 živjelo u Bosni. Oni su žrtve neprincipijelne i neodgovorne hrvatske politike.

Hrvatska politika prema BiH nije iskrena. No, budimo iskreni, nije ovdje riječ o nedodirljivosti Bosne i Hercegovine. Svaka država na svijetu ne može opstati ako građani te države ne mogu zajedno. Nije Bosna i Hercegovina nikakvo Sveto pismo. Ako Hrvati, Bošnjaci i Srbi ne mogu zajedno onda je najbolje razdružiti se. Međutim, razdruživanje ne može ići onako kao bi želio Dodik i evo vidimo kako bi želio Čović uz potporu Zagreba. To tako ne ide. Da ne ide dokaz je 111 godina haške presude Hrvatima, eksponentima takve politike. A da se o godinama presuđenim Srbima i ne govori.

Ne mogu Srbi genocidnim djelima sebi prepisati pola Bosne i Hercegovine i tu polovinu pripojiti Srbiji. Okupacijska RS u svom sastavu drži velike dijelove koji pripadaju Hrvatima i Bošnjacima.

Ne može i ne smije hrvatska politika biti zadovoljna time što bi par hercegovačkih općina pripojila Republici Hrvatskoj. Tko Čoviću i Zagrebu daje pravo da se odreknu pola milijuna Hrvata iz Bosne?

Tko i Srbima i Hrvatima daje pravo da praktično većinsko bošnjačko stanovništvo svede na 20% teritorija BiH?

Srbi su zadovoljni sa pola BiH. Hercegovci su zadovoljni sa Hercegovinom. Bosanske Hrvate nitko ništa ne pita. To što ih se ne pita može samo značiti njihovu izdaju i ništa drugo.

Bošnjaci nisu i ne mogu biti zadovoljni takvim dealom između Hrvata i Srba. I normalno je da reagiraju kako reagiraju. Otuda su proistekli i hrvatsko-bošnjački sukobi. I to zbog istih stvari zbog kojih je Dodik bio ovih dana u Zagrebu.

Nisu Bošnjaci cvjećke i nije namjera braniti ih. Ali ih treba staviti u kontekst ove priče. Majoriziranje Hrvata i dominacija Bošnjaka u FBiH je prije svega plod politike Dragana Čovića. Drug Dragan se spišao s Dodikom i zajedno vode politiku koja isključivo ima prosrpski interes (je li to i prohrvatska politika – ne hvala). I što je Čović s takvom politikom mogao očekivati od Bošnjaka? Da je hrvatska politika u BiH bila vjerodostojna onoj iz vremena referenduma o neovisnosti BiH gotovo sigurno da bi odnosi između Hrvata i Bošnjaka bili drukčiji i da ne bi bilo ovoliko animoziteta između ova dva naroda.

Ako je hrvatski interes disolucija BiH onda hrvatska politika to mora jasno artikulirati, a ne kurvanjski ispod žita pričati jedno, a raditi drugo.

Hrvati kao narod imaju pravo iznijeti svoje legitimne stavove i imaju pravo inzistirati na njima.

Bošnjaci ne mogu spriječiti raspad BiH ako taj raspad žele Srbi i Hrvati.

Ali ako će se BiH krčmiti onda to ne mogu raditi dvojica protiv trećeg.

No, pitanje podjele Bosne i Hercegovine ionako nije u domeni ni Hrvata, ni Srba, ni Bošnjaka. O tomu se pita netko puno veći i moćniji.

A taj moćniji je rekao da BiH mora biti cjelovita. I ona je cjelovita pa makar to izgledalo ovako izvještačeno, ali je tako.

Ako taj „veliki“ promjeni svoju politiku i odluči prihvatiti argumente onih koji su za podjelu BiH onda će do te podjele i doći. S tim da Hrvati o tomu ne trebaju razgovarati sa Dodikom. Vožd iz Laktaša nije na listi prioriteta. Osim što ga treba pitati za povratak otetog Hrvatima u Posavini.

Inače svaki razgovor u ime Hrvata s Dodikom ravan je izdaji i predstavlja nepromišljenu i diletantsku politiku, jer s Dodikom se ne može riješiti ništa, a da nije na štetu Hrvata. Velikosrpska politika nije i ne smije biti Hrvatima uzor. Zagreb debelo griješi što daje potporu Čoviću, jer to nije potpora Hrvatima, to je potpora 1/3 Hrvata. Svidjelo se to komu ili ne taj odnos je čista činjenica i zbog takve politike mnogi su završili na robiji. Što znači da takvu politiku treba mijenjati, a ne ostati dosljedan joj. A kako vidimo sinergija između Zagreba i Hercegovine i dalje postoji. Veze uspostavljene još iz vremena SKJ kada je UDBA čvrsto vladala stoje i izgleda neraskidive su. Kakvu će sudbinu beha Hrvati, predani u ruke ovakvim kadrovima, doživjeti lako je naslutiti. Dijelom su platili ceh u ratu, a dijelom ga trenutno plaćaju sada kada se masovno iseljavaju iz Bosne i Hercegovine. Hoće li Zagreb i dalje kumovati toj politici saznat ćemo u budućem vremenu kada vidimo hoće li Dodik i slični i dalje dobivati pozivnice na Markov trg i Pantovčak.

herceg-bosna.com

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x