Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Hoće li unutarbošnjački verbalni sukobi eskalirati u nešto opasnije?

Kolumna Dr. fra Luke Markovića

Unutarbošnjačka politička prepiranja zbog pokušaja „Osmorke“ da formira vladu Federacije s Hrvatima ukazuju na velike razlike među Bošnjacima glede uređenja BiH.

Upravo se danas pokazuje na djelu ono što sam u mnogim kolumnama tvrdio, da je jedinstvena bošnjačka priča o građanskom uređenju BiH samo floskula iza koje se kriju dvije sasvim suprotne političke ideologije.

Dok većina u „Osmorci“ doista priželjkuje građansku državu, jedan čovjek jedan glas, kako bi s vremenom u svoje redove uspjela pridobiti i sve one Hrvate, Srbe i Bošnjake, koji se zbog trenutnih interesa prodaju kao veliki nacionalisti, i uspostaviti onu vrstu građanske vlasti – dominacije privilegirane kaste kakva je postojala u propaloj Jugoslaviji, SDA pokazuje da je njihov koncept građanske BiH samo providna igra koja uključuje, dalekosežno gledano, dominaciju islama.

Velika urota?

Uostalom, to i ne bi trebalo biti neko veliko iznenađenje kad se zna da je o tome sanjao i sam Alija Izetbegović. Da je za SDA politiku važan utjecaj islama, pokazuje se i u sve jačoj podršci koju dobiva od strane muslimanskih poglavara. Čitajući te izjave i one pojedinih zapovjednika Armije BiH, stječe se dojam da će Bošnjaci ako dođe do nove koalicije prestati biti važan čimbenik u BiH.

Pristalice SDA govore danas na sav glas kako se radi o velikoj uroti međunarodne zajednice protiv bošnjačkoga naroda. Oni politički manje inteligentni idu korak dalje, možda čak i uvjereni u to, kako se radi o islamofobiji zapadne politike. Neki od njih pozivaju na zbijanje redova i obranu BiH.

Neupućeni promatrač bi mogao steći dojam da se i u „Osmorci“ nalaze samo Hrvati. Kako drugačije shvatiti to da su dojučerašnji, navodni, saveznici SDA, a to su bili gotovo svi iz „Osmorke“, prestali biti pravi Bošnjaci.

Zanimljivo je da isti oni koji su puhali u istu tikvu s velikim brojem članova „Osmorke“, tražeći na sav glas građansku državu – čime bi Hrvati bili stjerani u kut političke beznačajnosti – kukaju danas nad sudbinom bošnjačkoga naroda. Kako je moguće da imaju tako malo povjerenja u dojučerašnje uvjerene Bošnjake i „Bosance“ u „Osmorci“? Digli su toliku dreku protiv moguće nove vlade u Federaciji kao da u nju ne ulaze Bošnjaci. Neupućeni bi mogao steći dojam da će u vladi sjediti samo Hrvati.

Najedanput dojučerašnji „istomišljenici“ nisu njihovi, nisu pravi Bošnjaci, i neće moći obraniti interese bošnjačkoga naroda. Kako je to moguće? Odakle takav obrat? Bilo bi puno poštenije da kritičari iz redova SDA progovore napokon iskreno i poruče svjetskoj javnosti da nisu nikada željeli građansku BiH, nego državu u kojoj bi dominirali muslimani Bošnjaci a ne Bošnjaci ateisti. S obzirom na takva razmišljanja nameće se samo po sebi pitanje: Kako je moguće da Željko Komšić veći Bošnjak, bolje rečeno „Bosanac“, od onih u „Osmorci“? Znaju oni da to nije baš tako. Šute i hvale Komšića, jer navodi vodu na njihov mlin, kao što su to činili i pojedinci u „Osrmorci“. Da su današnji kritičari pravednijega Izbornoga zakona u Federaciji, kao i nove koalicije, bili promućurniji davno bi shvatili da će im se jednoga dana priča o građanskoj državi, ali i podržavanje Željka Komšića, razbiti o glavu. Danas kad su dobili ispostavljeni račun za svoju dvoličnu igru, obrušili su se svim silama na dojučerašnje pristalice građanske države, nazivajući ih čak i izdajnicima. Čega? BiH ili islama? Islama zasigurno ne, jer većina od njih je imala s islamom onoliko koliko i bivši hrvatski komunisti unutar HDZ-a u Hrvatskoj i BiH s katoličanstvom. Ljudi su se prilagodili vremenu iz osobnih interesa.

Hoće li prihvatiti mirni put?

Ono što su „obraćenici“ uspjeli u Hrvatskoj i djelomično u HDZ-u BiH, infiltrirati se u sve pore društvenoga života i zadržati vlast u svojim rukama, pokušavaju danas poneki u Osmorki“ u BiH. Hoće li uspjeti? Sumnjam. Sve ako Schmidt i nametne vladu Federacije BiH nekim novim pravilima igre, ona neće potrati dugo vremena. To isto važi i za onu na razini države Bosne i Hercegovine.

Istina, tako nešto se ne može isključiti u potpunosti. U Turskoj su ubrzo izbori. Ako Erdogan izgubi vlast, doći će do političkih promjena, što će uključivati i odnos prema BiH. Partneri Turcima bi u tom slučaju, doista, mogli biti oni iz „Osmorke“. Hoće li Bošnjaci muslimani to mirnim putem prihvatiti? Kad bi se radilo doista o želji da BiH konačno postane stabilna, pravedno uređena država, prihvatili bi.

Nažalost, u igri je puno toga, od religije do stečenih ekonomskih privilegija. Sve da i Bošnjaci, lijeve i desne orijentacije, prihvate pravedno uređenje Federacije koje bi omogućilo Hrvatima da biraju svoje predstavnike, ostaje ideološki jaz među njima. Možda se čak u čitavoj toj političkoj igri oko Izbornoga zakona i ne radi o bošnjačkoj želji za dominacijom nad Hrvatima koliko o ideološkom ovladavanju onim prostorom na kojem su Bošnjaci većina.

Pa sve da i tu dođe do određenoga pomaka, ostaje problem galamdžije iz Banja Luke. Tko će njemu stati na kraj, poslati ga u političku prošlost? Međunarodna zajednica? Teško povjerovati s obzirom na to koliko se dodvaraju Vučiću i Srbiji. Tko bi mu mogao stati na kraj? Bošnjaci ukoliko među njima dođe do kompromisa i oslobode se fikcije kako su im Hrvati neprijatelji. Zadovoljni Hrvati bi im mogli u tome biti velika politička potpora. Tada bi vjerojatno i međunarodna zajednica pjevala drugačiju pjesmu.

Autor: Dr. fra Luka Marković

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x