Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Hoće li politički lideri u 2022. godini proizvesti još veći kaos?

Sudeći po političkim liderima nacionalnih stranaka takvo stanje im u potpunosti odgovara pa će se i dalje pričati o secesiji Republike Srpske, izbornom zakonu, majorizaciji, minorizaciji, unitarizmu, separatizmu i mogućem ratu.

Izlaz se ne vidi

Na izmaku 2021. godine ne vidi se izlaz koji bi takav scenarij mogao prekinuti ili okrenuti u nekom drugom smjeru, osim ako se uistinu ne dogodi ozbiljan i odlučan angažman međunarodne zajednice.
Pitanje blokade institucija BiH, donošenja spornih zaključaka koji se žele pretočiti u zakone na razini Republike Srpske o oduzimanju nadležnosti državi i izmjene Izbornog zakona u skladu s međunarodnim i domaćim presudama postalo je neodvojivo međusobno pitanje. Ili će se riješiti sve u paketu ili neće biti riješeno ništa. Ukoliko ne bude riješeno ništa, moguć je i bojkot ili blokada izbora što će BiH dovesti u još težu situaciju od ove u kojoj se nalazi trenutno.
Po svim najavama, vremena za međunarodnu zajednicu i domaće vječne kočničare svih europskih procesa nema previše.
Odmah nakon novogodišnjeg slavlja morat će ponovo sjesti za stol i pokušati dogovoriti način izlaska iz trenutne nemoguće situacije. To bi se moralo dogoditi do proljeća 2022. godine.

Ukoliko se to ne dogodi, vrlo je izvjesno da će uslijediti razne sankcije koje neće pogoditi, kako se mnogi nadaju, samo Milorada Dodika i vlast u Republici Srpskoj, već i druge domaće lidere. Na kraju, najveću cijenu će platiti svi građani BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost, a velika većina mladih i radno sposobnih nastavit će masovno iseljavanje koje više nitko neće moći zaustaviti.

Vrijeme curi

Velikoj većini građana u BiH uopće nije bitno na koji način će nacionalni lideri međusobne probleme koje su sami stvorili biti riješeni.
Mnogi građani priželjkuju čak da ih međunarodna zajednica po uzoru na ‘Dayton’ zatvori u četiri zida i ne dopusti njihv izlazak iz zaključane prostorije dok ne izađu sa dogovorenim rješenjima. Drugi se nadaju da će svi zajedno biti uhvaćeni s „prstima u pekmezu“  te biti zatvoreni i na takav način maknuti s političke scene u BiH. Treći se nadaju da bi se preokret mogao dogoditi na listopadskim izborima, ali i da lideri upravo od straha od izbora prijete i njihovim neodržavanjem.
Vremena za stabilizaciju političkih prilika u BiH gotovo više da i nema, a u idućim mjesecima međunarodna zajednica će morati poduzeti odlučne korake kako bi se izašlo iz gordijskog čvora.
Potpuno je jasno da domaće nacionalne ‘poglavice’ to ne žele, neće i ne mogu jer gotovo dvadeset godina iste teme su na stolu, a nijedno nije riješeno. Svih tih dvadeset godina ključni politički akteri su isti kao danas.

Da su htjeli do sada bi svi problemi bili riješeni. Nisu jer im od izbora do izbora upravo jahanje na istim temama dosnosi opstanak na vlasti u kojoj ispod stola odlično funkcioniraju kada je u pitanju ‘namještanje’ tendera, dijeljenje novca i uhljebljivanje stranačkih poslušnika.

U tom smislu oni nemaju nikakvog razloga da sadašnje stanje uopće mijenjaju. Ukoliko bi ga stvarno promijenili, figurativno govoreći sami sebe bi poslali iza zatvorskih rešetaka. Jer, prvi ključni problem u BiH je korupcija. Raskrinkavanje tog i takvog ‘podzemlja’ ne pada napamet onima koji su takvo stanje i prouzročili.

Prijeti još veći kaos

Zbog toga, potpuno je jasno da građanima BiH nisu potrebne nikakve ratne igrice i predstave već obračun s nositeljima korupcije koji već desetljećima vedre i oblače ovom zemljom. Na koji način će se taj obračun dogoditi iz perspektive običnih građana nije previše bitno, ali je bitno da bude brzo i efikasno.
Nažalost, kada je u pitanju 2022. godina izglednije je da se taj obračun ipak neće dogoditi. Zbog toga, nova godina bi za građane Bosne i Hercegovine mogla biti još teža i gora nego 2021. jer sadašnji politički lideri ne mogu i ne žele donijeti ništa osim još većeg kaosa.

Izvor: dnevni.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x