Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

HNS BiH osudio prijeteće grafite u Čapljini protiv Bošnjaka

Zasjedanje Sabora, krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini bit će održano sutra 4. februara, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a pozvana su 664 izaslanika te brojni gosti.

Sjednica je protekla u pripremi za Sabor te su se na njoj razmatrani svi potrebni dokumenti kao i svi tehnički i organizacijski aspekti za održavanje Sabora. Predsjedništvo je danas usaglasilo sva tehnička pitanja te su načelno prihvatili sveobuhvatni pristup Deklaraciji HNS-a, demografskoj strategiji Hrvata u BiH te pravilniku o odlikovanju i priznanjima Hrvatskog narodnog sabora BiH, dokumentima koji će se predstaviti na Saboru, prenosi Bljesak.info.

Deklaracija 11. zasjedanja sadrži osam tačaka i najvažniji je dokument zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH. Dokument se nastavlja na dosad usvojene deklaracije s ranijih zasjedanja i govori o glavnim smjernicama djelovanja Hrvatskog narodnog sabora u idućem mandatu.

Hrvatski narodni sabor BiH Deklaracijom s 11. zasjedanja još jednom potvrđuje i utvrđuje smjer djelovanja svih legitimnih političkih predstavnika Hrvata u idućem periodu, kao i do sada biti će obavezna za sve hrvatske legitimne političke predstavnike u BiH.

Predsjedništvo HNS-a danas je raspravljalo i o političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata te očekivanjima oko uspostave Vlade Federacije BiH kao i kantonalnih nivoa vlasti. Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH oštro je osudilo uvredljive grafite koji su jučer osvanuli u Čapljini.

”Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba. Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama. Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojednincu ili grupi, ili o namjerno podmetnutim grafitima, koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa, ili gnjusnom činu individual(a)ca. Pozivamo nadležna tijela da istraže i oštro kazne sudionik(a)e i počinitelj(a)e”, saopćio je Ured za informiranje HNS-a.

Podsjećamo, na ulazu u Čapljinu pojavili su se u četvrtak grafiti s ustaškim simbolima i pozivima na nasilje i ubistva Bošnjaka koje se pogrdno naziva balijama. Policija je obavila uviđaj na licu mjesta. HNS-a koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH oštro je osudilo incident.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x