Kontaktirajte nas na:

Politika

HKZ Troplet povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima (komunizma, nacizma, fašizma)

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih, ako ne i jedina europska država, koja nije ništa učinila u smislu realiziranja brojnih europskih rezolucija i deklaracija koje pozivaju na osudu svih totalitarnih režima – komunizma, nacizma, fašizma, stoji u priopćenju za javnost Hrvatske kulturne zajednice “Troplet”.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Navodi se da svi ti dokumenti, između ostaloga, upozoravaju na potrebu međunarodne osude zločina totalitarističkih komunističkih režima, o evropskoj savjesti i totalitarizmu, o proglašenju 23. avgusta Evropskim danom sjećanja na žrtve totalitarnih režima (komunizma, nacizma, fašizma) i pozivaju države na osudu svih tih totalitarnih zločinačkih sustava.

Već godinama HKZ Troplet upozorava domaću i svjetsku javnost da BH vlasti ne poduzimaju ništa na ispunjavanju zahtjeva iz spomenutih dokumenata, istovremeno pozivajući te iste vlasti da to učine.

“U više navrata smo povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima (komunizma, nacizma, fašizma) detaljno govorili o tim zahtjevima, a povodom ovogodišnjeg Dana (23. kolovoza) ćemo se pozvati na ono što stoji u Rezoluciji Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP)), kojom se, uz ostalo, jasno izjednačava komunističke i nacističke zločine”, priopćeno.je.

Troplet podsjeća da se u Rezoluciji napominje da su 23. kolovoza 1939. godine, komunistički Sovjetski Savez i nacistička Njemačka potpisale Ugovor o nenapadanju, poznat kao Pakt Molotov-Ribbentrop, i njegove tajne protokole u kojima su podijelili Evropu i teritorije neovisnih država u sfere interesa između svoja dva totalitarna režima. Komunisti i nacisti su bili bliski saveznici sve do njemačkog napada na SSSR, 22. lipnja 1941. godine.

“I na području bivšeg jugoslavenskog kraljevstva su nacisti i komunisti bili prijatelji i saveznici a tek su nakon tog napada komunisti (KPJ) pozvali na borbu protiv nacista. Znači bili su braća u zločinu i nisu imali ideoloških prijepora sve dok nije ugrožen njihov ljubljeni SSSR”, stoji u priopćenju.

Nadalje se upozorava da su u komunističkim zemljama sloboda, suverenitet, dostojanstvo, ljudska prava i društveno-gospodarski razvoj bili uskraćeni. U bivšoj SFRJ događali su se progoni političkih neistomišljenika, zatvaranja, Goli otok i likvidacije za koje još nitko nije odgovarao.

“Zločini nacističkog režima su ocijenjeni i kažnjeni u okviru Nürnberškog procesa i kasnije, ali još uvijek postoji žurna potreba za većom osviještenošću, moralnim preispitivanjem i pravnim istragama u pogledu zločina komunizma. Zločini nacističkog i fašističkog režima su na području bivše SFRJ detaljno istraženi a počinitelji zločina žestoko kažnjeni. Te istrage su iskorištene i za obračun s političkim protivnicima, pogubljene su desetina i stotina tisuća i krivih i nevinih osoba bez suda i suđenja, učinjeni strašni zločini nad nevinim ljudima koji nisu istraženi i za koje još nitko nije optužen i suđen”, priopćeno je.

Iz Tropleta su mišljenja da se europska tragična povijest ne smije zaboraviti kako bi se odala počast žrtvama, osudili počinitelji i postavili temelji za pomirenje koje počiva na istini i sjećanju.

“Sjećanje na žrtve totalitarnih režima i priznanje i podizanje svijesti o zajedničkom europskom nasljeđu zločina koje su počinile komunističke, nacističke i druge diktature od ključne je važnosti za jedinstvo Europe i njezinog naroda te za izgradnju otpornosti Europe na današnje vanjske prijetnje”, istaknuto je.

Nacistički i komunistički režimi provodili su masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti; stoga je potrebno najoštrije osuditi djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi.

Upravni odbor HKZ Tropleta navodi da je potrebno izraziti duboko poštovanje za svaku žrtvu tih totalitarnih režima i pozvati sve europske institucije, države i aktere da učine sve što je u njihovoj moći kako bi održali sjećanje na stravične totalitarne zločine protiv čovječnosti i sustavna teške kršenja ljudskih prava, pobrinuli se da ih se iznese pred sudove i zajamčilo da se takvi zločini više nikada ne ponove.

“Rezolucija naglašava važnost očuvanja sjećanja na prošlost jer bez sjećanja ne može biti pomirenja te ponavlja ujedinjeni stav protiv svakog oblika totalitarne vlasti, bez obzira na njezinu ideološku pozadinu. Također, poziva sve države da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim” priopćeno.

U Rezoluciji se napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava. Također se, kako.je istaknuto, traži da se efektivno zabrane skupine, udruge i svaku drugu zakladu koja veliča i glorificira nacizam, fašizam, komunizam ili bilo koji drugi oblik totalitarizma.

“Istovremeno, Rezolucijom se osuđuju manifestacije i širenje totalitarnih ideologija kao što su nacizam, fašizam i komunizam. Izražava se zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja već zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola”, priopćeno.je

Nažalost, kako smatraju u Tropletu, u Bosni i Hercegovini se ne čini ništa da bi se ispunili zahtjevi ove i ranijih rezolucija i deklaracija o osudi totalitarnih režima.

“Tako smo nedavno bili svjedoci komunističkog bala na ulicama Sarajeva kada se prosvjedovalo protiv mise za žrtve komunističkog terora poslije Bleiburške tragedije i na križnim putevima nakon završetka II. svjetskog rata. Povampireni komunisti su plesali po ulicama Sarajeva pod simbolima toga totalitarnog režima, komunizma, zakićeni srpom i čekićem i crvenom zvijezdom petokrakom. Što je još žalosnije, sljedbenici te iste komunističke ideologije, pod tim istim simbolima su početkom devedesetih godina ubijali to isto Sarajevu a sada u njemu pobjednički plešu”, priopćeno je.

Uzimajući u obzir sve rečeno, HKZ Troplet od svih razina zakonodavne vlasti u BiH zahtjeva da ispune zahtjeve ove Rezolucije, kao i drugih rezolucija i deklaracija o osudi totalitarnih režima, a posebno sljedeće:

“Usvojiti odluku po kojoj se 23. kolovoza u Bosni i Hercegovini obilježava kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.
Zakonom zabraniti komunističke, fašističke i nacističke ideologije, zabraniti manifestacije, skupine i udruge koje veličaju te totalitarne ideologije, te zabraniti upotrebu simbola totalitarnih režima (komunizma, nacizma, fašizma) u javnom prostoru i u komercijalne svrhe. Odati počast i priznanje žrtvama totalitarnih režima. Omogućiti i pomoći identificiranje mjesta stradanja i prikrivenih grobišta, obilježavanje istih i utvrđivanje imena žrtava. Sustavno istražiti zločine totalitarnih režima a počinitelje izvesti pred sud i kazniti”, zahtjevi su Tropleta.

Troplet zaključuje da će bez istinskog suočavanja s prošlošću, izgradnje svijesti o bivšim zločinačkim režimima i potrebi pomirenja, kao i demokratizaciji i izgradnji pravednog društva ravnopravnih naroda, Bosna i Hercegovina ostati samo kandidat za kandidata za prijem u EU i društvo naprednih demokratskih država.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Zoran Milanović: Izetbegovićeva supruga specijalizirala je u Zagrebu 1993., a sada nas nazivaju UZP-om

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u petak dugu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim pitanjima, a dotaknuo se i Hrvata u BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović o Izetbegoviću

Govoreći o BiH, obrazložio je svoj nedavni poziv Miloradu Dodiku kazavši kako bi i s vođom bh. Bošnjaka Izetbegovićem “htio pričati o pitanjima koja nas muče”.

Kada govorimo o suradnji, ja pokušavam doprinijeti rješavanju mizerne situacije Hrvata u BiH i računam na pomoć gospodina Plenkovića, pozovem Dodika koji je dolazio i ranije, o tome obavijestim Plenkovića, a na dan dolaska Dodika on mi sam kaže da ga je zvao Plenković, a meni to nije javio. Pitao me i da li da ide kod Plenkovića, ja sam rekao da obavezno ide.

Dignu se galamdžije iz Sarajeva – predsjednik SDA, sin puno talentiranijeg oca, čija supruga je ovdje u Zagrebu 1992. i 1993. specijalizirala – ne u Istanbulu nego u Zagrebu, a sad nas nazivaju udruženim zločinačkim pothvatom, i kaže da neće razgovarati sa mnom. Ja želim razgovarati s vođom bosansko-hercegovačkih Bošnjaka o problemima koje moramo riješiti.

Međutim, g. Plenković nema problem da tog istog gospodina koji se razmeće i hvali da će mi uskratiti svoje društvo (baš me briga) – primi u Zagrebu! I da tome preko nekog savjetnika obavijesti moj ured 15 min prije početka sastanka, kazao je Milanović.

Nastavi čitati

Politika

THOMAS MILLER: Čovjek koji je Puljiću rekao, “vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”

U američkoj saveznoj državi Illinois jučer je osvanula poruka bivšeg američkog veleposlanika u BiH Thomasa Millera koji je podsjetio na tamošnje Bošnjake na Bidenovo prijateljstvo prema BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Thomas Miller
Bivši američki veleposlanik u BiH Thomas Miller

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH prije, tijekom i poslije rata”, navedeno je u poruci Millera, prenose Vijesti.ba.

Tko je zapravo Thomas Miller?

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obepravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomata rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

Kardinal do današnjeg dana nije otkrio ime tog diplomate. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao bivši američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS-a, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani. Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara, prenose Vijesti.ba.

Nastavi čitati

Politika

HEBRANG OTKRIVA TKO JE KRIV ZA STANJE U ZDRAVSTVU: Jedna žena zaustavila je sve

Pandemija koronavirusa još jednom razotkriva sve boljke hrvatskog javnog zdravstva, a do najnovije eskalacije došlo je zbog obustave opskrbe lijekovima od strane veledrogerija prema bolnicama. Veledrogerije su prekinule isporuku zbog nagomilanog duga bolnica, a predstavnici istih su demonstrativno napustili sastanak s vladajućima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Andrija Hebrang

Dug u zdravstvu raste već desetljećima, a paradoksalno je da doprinosi za isto rastu, a konstantno raste i dug te su pacijenti vrlo nezadovoljni, redovi čekanja ogromni… Također, iako iz bolnica konstantno stiže vapaj liječnika i ravnatelja da nedostaje zdravstvenog osoblja, prema statistici HZJZ-a njihov se broj posljednjih godina konstantno povećava, dok je pak pacijenata (stanovništva) sve manje…

Predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK-u Tomislav Kulić potvrdio je u ponedjeljak da se kreće s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za 3/4 bolnica. Odlučeno je to nakon sastanaka s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošom, kad su predstavnici veledrogerija demonstrativno napustili sastanak i rekli ODLUČNO NE!

“Vlada će učiniti sve da ne dođe do nestašice lijekova. Imali smo jučer sastanak za koji bih rekao da nije naprasno prekinut. Ministar Marić ponudio je veledrogerijama iznos koji je trenutačno moguć. Dio novca pronaći će se rebalansom“, rekao je pak ministar zdravstva Vili Beroš.

O svemu smo razgovarali s bivšim ministrom zdravstva iz redova HDZ-a Andrijom Hebrangom.

NEMA BESPLATNOG RUČKA, NI ZDRAVSTVA

Hebrang ponavlja da problemi u zdravstvu traju desetljećima i da dug svakim danom raste za čak sto milijuna kuna.

“Današnji je dug višedesetljetni problem i nije nastao preko noći. Naše zdravstvo svojom tehnološkom opremljenošću, kvalitetom doktora i sestara prati najrazvijenije europske zemlje. U isto vrijeme, uplate u HZZO-u su najmanje,” smatra bivši ministar i uspoređuje izdvajanja za zdravstvo naših susjeda Slovenaca.

“Dok mi uplaćujemo u zdravstveni sustav oko 700 eura godišnje, nekakav realan minimum za zadovoljiti sve potrebe jest 1500 eura, kojeg imaju Slovenci”, rekao je Hebrang.

Da problem zdravstvenog sustava nije od jučer, znaju gotovo svi, a svaki ministar koji ulazi u to ministarstvo zna da mu u ruke pada “vrući krumpir”.

Hebrang smatra da je to klasični sindrom “besplatnog zdravstva” kojeg vučemo iz bivšeg socijalističkog sustava.

“To je naša stara tradicija da je zdravstvo besplatno. Tehnologija i ljudi napreduju, zdravstvo se razvija, sve je to puno skuplje, da ne govorimo o lijekovima”, rekao je Hebrang i upozorio da su sve zemlje provele reformu osim nas.

“Nama je nužna hitna reforma zdravstva i hitna sanacija zdravstvenog sustava. Dug je 11 i pol milijardi što je jako puno. Treba nam hitna reforma, prvenstveno zdravstvenog osiguranja”, rekao je Hebrang i otkrio tko je 2004. zaustavio cjelokupnu reformu zdravstvenog sustava.

“Mi smo 2004. imali reformu koja je prihvaćena od Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke. Na žalost, naš tadašnji partner HSS je to odbio, a ključna osoba koja je sve odbila bila je Ana Stavljenić Rukavina”, rekao je Andrija Hebrang.

Spomenuta gospođa poznata je političarka koja je u to doba bila članica HSS-a.

Stavljenić Rukavina u političkoj karijeri je promijenila nekoliko stranaka, tako je redom bila u HSS-u, HSLS-u, a skrasila se kod Milana Bandića te je danas potpredsjednica Zagrebačke gradske skupštine ispred Bandićeve stranke. Bila je i u Vladama Sanaderovog HDZ-a i SDP-a Ivice Račana. U Račanovoj Vladi bila je i ministrica zdravstva iz redova HSLS-a…

Gospođi Stavljenić Rukavini poslali smo upit s ciljem da odgovori na prozivke, no do trenutka objave ovog teksta nije odgovorila. Njen odgovor objavit ćemo po primitku.

Izvor: dnevno.hr

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x