Kontaktirajte nas na:

Politika

HDZ relativni pobjednik izbora u Hrvatskoj: Što to zapravo znači za Bosnu i Hercegovinu?

Za politička zbivanja u Bosni i Hercegovini značaj izbora u Hrvatskoj varira, ali teško je reći da u našoj regiji ima onih koji su strateški bitniji od njih. Čelni čovjek u Banskim dvorima daje ritam odnosa Zagreba i službenog Sarajeva, a posebno određuje kontekst dešavanja u Hercegovini.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Plenković i Jandroković

Kolumnista i analitičar Dalibor Milas za Klix.ba kaže kako ne smatra da će se nakon uvjerljive pobjede Plenkovićevog HDZ-a nešto pretjerano promijeniti u odnosu službenog Zagreba i Bosne i Hercegovine. S 11. izborne jedinice HDZ će ovaj put imati tri ruke u saboru, jednu više nego prije četiri godine.

“Republika Hrvatska će nastaviti deklarativno podupirati tzv. evropski put BiH, ali će zbog predstojeće krize i borbe s koronavirusom najviše biti fokusirana na unutrašnje izazove”, smatra Milas.

Dodaje da, iako je većina analitičara bila uvjerena da će SDP-ova koalicija osvojiti izbore, ali teško sklopiti novu vladu te da će HDZ unatoč SDP-ovoj relativnoj pobjedi – uz pomoć manjih pokreta, stranaka i tzv. “žetona” sigurno diktirati novu vladu, pokazalo se na kraju da se SDP-ova politička kriza nastavlja, a da će HDZ bez ikakve muke i neozbiljnih ucjena Škorinih desničara formirati novu Vladu RH.

“Ključna figura ove pobjede je novi-stari premijer Plenković koji je ovu pobjedu iznio sam na svojim leđima”, kaže Milas.

Što se tiče bh. Hrvata i 11. izborne jedinice, nastavlja, pokazale su se još jednom dvije zanimljivosti, veliku većinu bh. Hrvata ne zanimaju ti izbori i ne žele glasati, i drugo, HDZ-ova lista u 11. izbornoj jedinici je bila uvredljiva i potcjenjivačka prema bh. Hrvatima.

“Još se jednom pokazalo da HDZ (i jedan i drugi) na vlastiti narod gleda kao na primitivne ljude bez razuma i vlastitog ‘ja’ kojima mogu podvaliti najgore kandidate. Da stvar bude gora, da HDZ kao nositelja liste postavi pravog pravcatog majmuna – taj simpatični primat bi definitivno završio u Saboru. Ali to ne govori toliko o majmunu, koliko o biračima”, zaključio je Milas.

Ovaj put HDZ-u u dijaspori niko nije mogao ništa. Radikalni Željko Glasnović, koji je imao podršku Miroslava Škore, osvojio je 20,97 posto glasova, a lista Mosta sa kandidatima Hrvatske republikanske stranke BiH samo 11,05.

Trijumf HDZ-a pobjeda je Plenkovićevog trenda izvlačenja ove konzervative i desne stranke prema političkom centru. Zbog tog procesa HDZ su posljednjih godina napustile brojne osobe s desnice koje su sada okupljene oko Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Mostov Nino Raspudić znao je reći da je 80 posto Hrvatske desnije od Andreja Plenkovića.

Od 11 jedinica HDZ je osvojio čak 9. Neosvojive utvrde ostale su tradicionalno IDS-ova Istra i sjeverozapadna Hrvatska. Posebno su zanimljive HDZ-ove pobjede u zagrebačkim izbornim jedinicama i Škorinoj Slavoniji.

Nakon prebrojanih više od 98 posto glasova HDZ-u pripada 66 mandata, 10 manje nego je potrebno za formiranje parlamentarne većine. SDP-ova Restart koalicija doživjela je teški debakl, dobijaju samo 41 mandat. Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret su na 16 mandata, ali suprotno svim predviđanjima, njihovi mandati nisu ključni za sastavljanje vlade.

Most je osvojio osam mandata i time su pokazali da su stranka koja je dobila svoju čvrstu biračku bazu. Najveće iznenađenje je platforma okupljena oko stranke Možemo. Oni su osvojili sedam mandata, uglavnom u Zagrebu, i time stvorili sve preduvjete da na lokalnim izborima budu jedan od glavnih pretendenata na mjesto gradonačelnika Zagreba.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

MARKO VUČETIĆ: “Čovićev pakt s Dodikom je pakt izdaje Hrvata u BiH”

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za PINK TV da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

„Dodikovo preuzimanje patronata nad Hrvatima u BiH, pod krinkom lažne zabrinutosti nad njihovom sudbinom u njihovoj državi vrhunac je historijske ironije koja pokazuje kako pogrešne i promašene politike vode prema tome da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ostane bez vlastite države – Bosne i Hercegovine“, kaže Vučetić.

On dodaje kako su pogrešne politike sve one politike koje smatraju da je domovina Hrvata u BiH Hrvatska, a ne Bosna i Hercegovina.

„Ta pogrešna politika je, kako je to rekao fra Drago Bojić, Hrvate pretvorila u dijasporu u vlastitoj zemlji. Ta pogrešna politika se danas udružuje s onima koji su započeli rat Bosni i Hercegovini, s onima koji ni danas ne odustaju od ciljeva i namjera zbog kojih su pokrenuli ratove, samo što sada koriste nekadašnje neprijatelje – Hrvate, kako bi ih izigrali i zajedničkim izjavama doveli do ostvarivanja ciljeva politika rata i ratovanja“, smatra Vučetić.

Vučetić ističe kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ostavljeni i izigrani.

„Zajednička izjava je zapravo pakt s Dodikom, a to je pakt izdaje. Zbog tog pakta se prešućuju krivci za rat, a to je najstrašnija izdaja – izdaja žrtava“, mišljenja je naš sagovornik.

Oni koji šuteći izvršavaju naloge krivaca za rat, pretvarajući ih u saveznike, izdajice su vlastitog naroda, vlastite nutrine i historijskog mišljenja, dodaje on.

„Najostavljeniji i najizdaniji narod zasigurno je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Put izdaje vodi prema Dodiku, a na tom putu postoje mnoge izjave i sve su izjave izdaje“, zaključio je Marko Vučetić.

Izvor: vijesti.ba

Nastavi čitati

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x