Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona koji je danas upućen Parlamentu BiH

Izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine među kojima je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, te Bariša Čolak, Marina Pendeš i Lidija Bradara u parlamentarnu proceduru su uputili HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, saznaje „Slobodna Bosna“.

Dragan Čović i drugi članovi Kluba Hrvata u Domu naroda predlažu da se izmjene i dopune Zakona razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku.

U prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je dostavio Klub Hrvata se, između ostalog, navodi da mandat pripada političkoj partiji, a da ako nositelj mandata istupi iz stranke, onda ga dobija sljedeći na listi političke stranke (Član 1.9.).

Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH u HDZ-ovom prijedlogu se navodi da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima (po elektorskom modelu) koji su osvojili najviše glasova u najmanje u tri od pet kantona: HNK, SBK, ZHK, Livanjski kanton (Kanton 10) i Posavski kanton.

„Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran u skladu odredbe člana 3. tačka a, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dva od pet kantona i to HNK-a, SBK-a, ZHK, Livanjski (Kanton 10) i Posavski kanton. Ukoliko kandidat koji je osvoji najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov“, navodi se u jednom od članova Izbornog zakona BiH kako ga vidi HDZ BiH, odnosno članovi Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

HDZ-ovi delegati predlažu i novi način izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i to:

“Od 17 izaslanika iz hrvatskog naroda, 16 se bira iz zakonodavnih tijela kantona na način da: HNK-a bira četiri izaslanika, SBK-a tri izaslanika, ZHK tri izaslanika, Livanjski kanton dva izaslanika, ZDK dva izaslanika i Posavski dva izaslanika. Zastupnici hrvatskog naroda iz TK-a, KS, USK-a i BPK-a zajedno biraju jednog hrvatskog izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH”, navodi se.

HDZ-ovi delegati predlažu i da se drugačije biraju članovi Centralne izborne komisije BiH.

Kao razlog usvajanje ovog Zakona su naveli provedbu odluke Ustavnog suda BiH broj 23114 od 1.12.2016. godine (presuda Božo Ljubić), kao i “zadovoljavanje općeg načela demokracije da jedan narod, drugom narodu ne bira predstavnike”.

Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj bi se ove izmjene trebale naći je zakazana za 26. travanj.

Izvor: Slobodna Bosna

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x