Kontaktirajte nas na:

Politika

GRMOJA: Problematika Hrvata u Bosni i Hercegovini je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja

Zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru u intervjuu za portal Bild.ba govorio je o djelovanju ove stranke po pitanju bh. Hrvata, odnosima prema nekim strankama u BiH, politici Predsjednika i Vlade RH prema BiH…

Online:

/ Datum objave:

Nikola Grmoja

Također, bosanskohercegovačke Hrvate je pozvao da ne izlaze na izbore ako se ne dogode promjene Izbornoga zakona.

Koji su razlozi zbog kojih se Most opredijelio javno komunicirati problematiku bosanskohercegovačkih Hrvata?

Most govori o svim važnim temama koji se tiču hrvatskog naroda, bilo da se radi o gospodarstvu, demografiji, pravosuđu, korupciji, Hrvatima izvan Republike Hrvatske itd. Problematika Hrvata u Bosni i Hercegovini je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja i itekako je nužno da o njemu govorimo i da činimo sve što je u našoj moći da to pitanje napokon i rješimo.

Ima li utjecaja na to zastupnik Nino Raspudić? 

Nino Raspudić je zastupnik unutar našeg Kluba koji dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i svakako da utječe i na naše djelovanje. No, mi smo od početka kao stranka bili jasno određeni u odnosu prema Hrvatima u BiH, a i unutar stranke imamo dosta pojedinaca koji jako dobro poznaju situaciju i odnose u Bosni i Hercegovini.

Bi li to, zapravo, trebala biti politika svake hrvatske stranke u Saboru? Je li pitanje Hrvata u BiH nešto oko čega ne bi trebalo biti različitih viđenja?

Načelno sam uvijek za pluralizam, odnosno sagledavanje i sučeljavanje različitih stavova, koncepcija i viđenja nekog problema. Ne moramo svi o nekoj temi isto promišljati, ali uvjerenja sam da po pitanju temeljnih nacionalnih pitanja mora postojati barem neki društveno-politički konsenzus. U tom smislu, smatram da bi sve parlamentarne stranke u Hrvatskoj trebale imati temeljni stav oko toga da je Bosna i Hercegovina država i hrvatskog naroda, te da Hrvati kao konstitutivni narod moraju biti u mogućnosti konzumirati temeljna politička prava u smislu izbora legitimnih političkih predstavnika. To je minimum.

No, neki ne misle tako?!

Želim vjerovati da neki iz neznanja guraju određene koncepcije i prijedloge. Tu prije svega mislim na ekipu iz Možemo koja se pokazuje nedoraslom, pa i jako opasnom i destruktivnom kada su u pitanju nacionalni interesi. Većina političkih stranaka u Hrvatskoj ima više-manje racionalan stav po ovom pitanju, ali naravno da postoje pojedinci i grupacije koji ili ne razumiju stvarne odnose u BiH ili rade za određene interese.

Kako komentirate djelovanje i politiku predsjednika Milanovića kada je u pitanju ova tema? 

Predsjednik ima načelan stav koji je korektan i ne izlazi iz ustavnih okvira. Više puta je jasno stao uz Hrvate u BiH i njihova temeljna politička prava. Također, i stav Vlade je isto korektan, ali od njih očekujem puno više angažmana i konkretnosti.

Partner stranka u BiH vam je Hrvatska republikanska stranka, mogu li oni u doglednoj budućnosti napraviti korak – naprijed i preuzeti odgovornost?

Hrvatska republikanska stranka je naš partner jer smatramo da predstavljaju autentičnu hrvatsku opciju u BiH. Nisu se politički okaljali, ne podilaze nijednom partikularizmu (unitarizam, separatizam) i nude jasne politike. Vjerujem da će kroz vrijeme okupiti još kvalitetnih ljudi te pokrenuti prave političke promjene među Hrvatima u BiH te pokazati da Hrvati u BiH nisu HDZ BiH već da tu uistinu postoje i druge opcije koje nude kvalitetna rješenja.

Trebaju li bh. Hrvati bojkotirati izbore iduće godine ukoliko se ne promijeni Izborni zakon na način da svaki konstituvni narod sam može birati svoje predstavnike?

Iskreno se nadam da će doći do promjena Izbornog zakona i da će svi konstitutivni narodi i građani moći birati svoje legitimne predstavnike. Ukoliko se ne dogode promjene Izbornog zakona, ne vidim razloga zašto bi Hrvati sudjelovali u takvim neustavnim procesima.

Izvor: bild.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

PALMER U ZAGREBU OTVORENO: “Zabrinuti smo zbog postupaka i retorike Milorada Dodika…”

Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uvjeta.

Online:

/ Datum objave:

Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija, poručio je.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH, govorio je za RTL danas o situaciji u Bosni i Hercegovini i onome što SAD planira učiniti kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

Na pitanje da li će podržati hrvatski zathjev za izmjenom izbornog zakona u BiH, Palmer je rekao:

Ono što mi pokušavamo je raditi sa svim sudionicima ovog procesa u BiH. Razgovarali smo o tome s predstavnicima bosanskohercegovačke, hrvatske vlade, s SDA, razgovarali smo o tome sa strankama opozicije, s vladom Republike Srpske, s Miloradom Dodikom. Vjerujem da postoji put koji vodi k dogovoru”

Palmer se dotakao i člana Predsjedništva BiH te lideras SNSD Milorada Dodika i politike koju provodi.

“Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uuslova. Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija”, poručio je.

Na pitanje koji je glavni zadatak u BiH koji je stavljen pred njega i kolegicu iz EU Angelinu Eichhorst, Palmer kaže:

“Sjedinjene Američke Države jako blisko surađuju s EU kako bismo postigli dogovor oko izbornih i konstituirajućih reformi u Bosni i Hercegovini. Naš cilj je pomoći strankama da ostvare zajedništvo, utvrde svoje različitosti, namjere, da postignu kompromis i sporazum koji bi, na kraju krajeva, pomogao BiH na njezinom evropskom putu”, rekao je i to.

Palmer je govorio i o mogućnosti promjene Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da možemo sagledati neke promjene oko ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva. Uz to, omogućile bi novi okvirni zakon u BiH, koji bi podržavao želje bosanskohercegovačke i hrvatske zajednice, ali bi i pošteno zastupao predstavnike svih insititucija”.

Izvor: RTL.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

POZIRAJU KAO MAČORI NA KROVU: Vučić ugostio Čovića, osmijeh od uha do uha govori sve!

Vijest da su se sastali, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obojica su podijelili na društvenim mrežama.

Online:

/ Datum objave:

“S Vučićem sam razgovarao o napretku Zapadnog Balkana. Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornog zakona/ograničene konstitucionalne promjene ne mogu ugroziti temelje BiH – konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštivati, a diskriminacija mora biti eliminirana”, napisao je Čović na Twitteru.

O sastanku se oglasio i predsjednik Srbije koji je napisao:

“Sretan što mogu ugostiti Dragana Čovića, predstavnika hrvatskog naroda u BiH, s kojim razgovaram o svim važnim regionalnim pitanjima, razumije se, kao i o svim pitanjima od interesa za naše narode. Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti. Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan – dogovor tri naroda!”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

ČOVIĆ: Iskustvo nam govori da niti jedan problem u BiH nije riješen sankcijama

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas da je rješenje za sve u Bosni i Hercegovini u unutarnjem dogovoru, a ne uvođenju stranih sankcija bilo kome, piše Fena.

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Nakon sastanka u Usori sa županijskim premijerima, gradonačelnicima i načelnicima iz HDZ-a BiH, Čović je ustvrdio da poslijeratno iskustvo u BiH govori da niti jedan problem nije riješen sankcijama.

-Protiv sam sankcija bilo kome, a uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine, kazao je Čović.

Odbacio je optužbe na račun HDZ-a zbog blokada vezanih uz izbornu reformu. Poručio je da HDZ nastoji doprinijeti uvođenju reda u državi i funkcioniranju svih razina vlasti.

-Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti, dodao je Čović.

On je još jednom pozvao na razgovor o konkretnim problemima u BiH dodajući kako je ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH osnova funkcionalnosti države.

-Poštujmo Ustav, to je danas Aneks 4 Daytonskog sporazuma. Onaj tko se tako ponaša ne krši osnovne elemente BiH, zaključio je Dragan Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x