Kontaktirajte nas na:

Politika

Grmoja o “Možemo”: Oni rastu kao stranka ekstremne ljevice, jedini nisu bili na proslavi Oluje

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u N1 Studiju uživo govorio je o obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluje u Kninu te komentirao što očekuje od nove Vlade.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nikola Grmoja

Posljednji rezultati CRO Demoskopa pokazuju kako je HDZ još uvijek prva politička opcija u Hrvatskoj, a Možemo!, kao najveće iznenađenje izbora, uživa sve veću popularnost.

“Most raste još od prije izbora, nastavlja se stabilan rast i to nas veseli. Možemo! se profilirao na situaciji u Zagrebu i lošem stanju u SDP-u, ali mislim da će to biti to od njih. Mogu još malo rasti na račun SDP-a, a pitanje je koliko će se SDP konsolidirati. Oni rastu kao stranka ekstremne ljevice. Oni jedini nisu bili na proslavi Oluje, čak je i SDSS bio, tako da to pokazuje kakav je njihov odnos prema Hrvatskoj državi”, kazao je Grmoja.

Smatra kako su u Kninu trebale biti sve političke opcije.

“Na proslavi Oluje trebale su biti sve političke opcije, a o Plenkoviću i njegovom govoru možemo misliti što hoćemo. Sve žrtve se svakako trebaju komemorirati i odati im se počast”, dodao je.

Iz Srbije su pristizale negativne reakcije na dolazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Knin, a Grmoja smatra da Srbija treba prihvatiti da se Hrvatska u ratu branila te da je VRO Oluja bila časna akcija.

“Hrvatska je svojim postupanjem omogućila tim ljudima da slobodno prođu, a cijeli bijeg bio je organiziran iz Beograda. Sve što se događalo bilo je posljedica velikosrpske politike. Bilo bi dobro da političko vodstvo u Srbiji konačno doživi tu toliko potrebnu katarzu i prizna tko je odgovoran za agresiju. Hrvatska je bila napadnuta i branila se časno. Bilo je incidenata, ali oni su bili nakon Oluje”, kazao je Grmoja.

Osvrnuo se i na govore koje su u Kninu održali predsjednik RH Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Meni je bio puno bolji govor predsjednika države. Sama proslava Oluje nije mjesto na kojemu mi govorimo o bilo čemu drugom osim o tome kako je Hrvatskoj nametnut rat i kako se uspjela obraniti. Postoje dani kada se govori o ostalim žrtvama, na dan Oluje treba slaviti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je proslavu Oluje te poručio da je VRO Oluja bilo najveće etničko čišćenje u Drugom svjetskom ratu.

“Vučić se ne može pomiriti s činjenicama, a upravo je on bio jedan od huškača u toj velikosrpskoj agresiji prema Hrvatskoj, sjetimo se njegovog govora u Glini. Kad se suoči sa samim sobom moći će komentirati sve ono što se događa”, rekao je Grmoja i istaknuo da Srbi u Hrvatskoj uživaju sva prava te da ne zna o kakvom je pomirenju riječ.

Grmoja ističe kako moraju odgovarati oni koji su za vrijeme rata činili zločine te da bez toga nije moguć suživot.

“Dok zločinci ne odgovaraju, dok se istina ne prizna sa srpske strane ne možemo govoriti o pomirenju”, dodao je.

Grmoja je komentirao i što očekuje od premijera Plenkovića i njegove Vlade.

“Nadam se da će Plenković iskoristiti ovu situaciju i provesti reforme koje cijelo ovo vrijeme obećava, a to je prvenstveno rezanje državnog aparata koji je prevelik, smanjenje broja političara i dužnosnika, rezanje nameta, a ključ je reforma pravosuđa bez koje nema uspješne Hrvatske. Što će od toga Plenković provesti, ne znam, ali nadam se da će u tome uspjeti, iako to nama možda politički ne odgovara”, zaključio je Grmoja.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

MARKO VUČETIĆ: “Čovićev pakt s Dodikom je pakt izdaje Hrvata u BiH”

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za PINK TV da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

„Dodikovo preuzimanje patronata nad Hrvatima u BiH, pod krinkom lažne zabrinutosti nad njihovom sudbinom u njihovoj državi vrhunac je historijske ironije koja pokazuje kako pogrešne i promašene politike vode prema tome da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ostane bez vlastite države – Bosne i Hercegovine“, kaže Vučetić.

On dodaje kako su pogrešne politike sve one politike koje smatraju da je domovina Hrvata u BiH Hrvatska, a ne Bosna i Hercegovina.

„Ta pogrešna politika je, kako je to rekao fra Drago Bojić, Hrvate pretvorila u dijasporu u vlastitoj zemlji. Ta pogrešna politika se danas udružuje s onima koji su započeli rat Bosni i Hercegovini, s onima koji ni danas ne odustaju od ciljeva i namjera zbog kojih su pokrenuli ratove, samo što sada koriste nekadašnje neprijatelje – Hrvate, kako bi ih izigrali i zajedničkim izjavama doveli do ostvarivanja ciljeva politika rata i ratovanja“, smatra Vučetić.

Vučetić ističe kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ostavljeni i izigrani.

„Zajednička izjava je zapravo pakt s Dodikom, a to je pakt izdaje. Zbog tog pakta se prešućuju krivci za rat, a to je najstrašnija izdaja – izdaja žrtava“, mišljenja je naš sagovornik.

Oni koji šuteći izvršavaju naloge krivaca za rat, pretvarajući ih u saveznike, izdajice su vlastitog naroda, vlastite nutrine i historijskog mišljenja, dodaje on.

„Najostavljeniji i najizdaniji narod zasigurno je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Put izdaje vodi prema Dodiku, a na tom putu postoje mnoge izjave i sve su izjave izdaje“, zaključio je Marko Vučetić.

Izvor: vijesti.ba

Nastavi čitati

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati

Politika

Zoran Milanović: Izetbegovićeva supruga specijalizirala je u Zagrebu 1993., a sada nas nazivaju UZP-om

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u petak dugu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim pitanjima, a dotaknuo se i Hrvata u BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović o Izetbegoviću

Govoreći o BiH, obrazložio je svoj nedavni poziv Miloradu Dodiku kazavši kako bi i s vođom bh. Bošnjaka Izetbegovićem “htio pričati o pitanjima koja nas muče”.

Kada govorimo o suradnji, ja pokušavam doprinijeti rješavanju mizerne situacije Hrvata u BiH i računam na pomoć gospodina Plenkovića, pozovem Dodika koji je dolazio i ranije, o tome obavijestim Plenkovića, a na dan dolaska Dodika on mi sam kaže da ga je zvao Plenković, a meni to nije javio. Pitao me i da li da ide kod Plenkovića, ja sam rekao da obavezno ide.

Dignu se galamdžije iz Sarajeva – predsjednik SDA, sin puno talentiranijeg oca, čija supruga je ovdje u Zagrebu 1992. i 1993. specijalizirala – ne u Istanbulu nego u Zagrebu, a sad nas nazivaju udruženim zločinačkim pothvatom, i kaže da neće razgovarati sa mnom. Ja želim razgovarati s vođom bosansko-hercegovačkih Bošnjaka o problemima koje moramo riješiti.

Međutim, g. Plenković nema problem da tog istog gospodina koji se razmeće i hvali da će mi uskratiti svoje društvo (baš me briga) – primi u Zagrebu! I da tome preko nekog savjetnika obavijesti moj ured 15 min prije početka sastanka, kazao je Milanović.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x