Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

GRLIĆ RADMAN: ‘BiH je visoko na dnevnom redu hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a”

Hrvatska je 1. siječnja preuzela predsjedanje Vijeće EU

“Želimo pomoći u svim onim oblicima koje Hrvati zaslužuju, a što je i naša ustavna obveza. BiH je visoko na agendi hrvatskog predsjedanja u smislu četvrtog prioriteta ‘snažna Evropa, utjecajna Europa”, rekao je Grlić Radman u izjavi za medije.

Podsjetio je kako će Hrvatska 7. svibnja u Zagrebu organizirati susret čelnika Europske unije i dužnosnika šest zemalja zapadnog Balkana kako bi se obnovila njihova evropska perspektiva. Posebno je izrazio podršku Bosni i Hercegovini.

“Sigurno da smo u tome smislu posvećeni i aktivno podupiremo euroatlantski put BiH temeljem ispunjenih kriterija. Imajući u vidu da je Hrvatska potpisnica mirovnog Daytonskog sporazuma koji je garant ravnopravnosti svih naroda nama je u interesu da BiH bude funkcionalna”, pojasnio je hrvatski šef diplomacije.

Državni tajnik Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas rekao je kako je podrška Bosni i Hercegovini i tamošnjim Hrvatima predstavlja nastavak politike vlade RH i predsjednika Andreja Plenkovića te predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, piše Hina.

Ravnopravnost hrvatskog naroda i euroatlantski put BiH

“BiH ostaje naš vanjskopolitički prioritet, ali prije svega zbog Hrvata koji ovdje žive. Granice postoje, ali je nedjeljivost Hrvata tamo gdje oni žive”, istakao je Milas.

Ministar Grlić-Radman i državni tajnik Milas učestvovali su u petak u Odžaku na tribini “Ravnopravnost hrvatskog naroda i euroatlantski put BiH” na kojoj su podržali kandidaturu te izrazili očekivanje da će kandidatkinja HDZ-a i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slaviti na nedjeljnim izborima čime bi se, po njihovu mišljenju, ostvario kontinuitet hrvatske unutarnje i vanjske politike.

“Kolinda Grabar-Kitarović aktivno pomaže i zagovaratelj je evropske perspektive BiH i hrvatskog naroda kao ravnopravnog naroda u BiH”, dodao je Grlić-Radman.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x