Kontaktirajte nas na:

Preporuka

GRAHOVAC: “Dodik je postao problem sebi i Republici Srpskoj, srpskom etnosu

– On je već problem mnogima. Građani Srbije uočavaju – dokle više Dodik. Dodik je postao problem sebi i Republici Srpskoj, srpskom etnosu. On uočava da je višak svuda. On neće postati američki igrač, ali on je potrošen”, dodao je Grahovac.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Grahovac o Dodiku

Blagoje Grahovac, penzionisani general i geopolitički analitičar, rekao je večeras u Pressingu da Republika Srpska nikada neće izaći iz Bosne i Hercegovine komentarišući sve učestalije najave Milorada Dodika, lidera SNSD-a, o ”razdruživanju”.

Gost emisije je rekao da je to ”zavaravanje srpskog etnosa u BiH”.

”To je zavaravanje sebe i zavaranje srpskog etnosa u BiH. Ne vjerujte u tu priču, Republika Srpska nikada neće izaći iz Bosne i Hercegovine. Bosni i Hercegovini je potrebna vladavina prava, nema razdruživanja. Dodik će uskoro postati sopstveni problem. On je već problem mnogima. Građani Srbije uočavaju – dokle više Dodik. Dodik je postao problem sebi i Republici Srpskoj, srpskom etnosu. On uočava da je višak svuda. On neće postati američki igrač, ali on je potrošen”, dodao je Grahovac.

Hoće li ishod izbora u Americi promijeniti politiku ove velesile prema BiH?

”Neće to naročito promijeniti, rekao sam – da je sreće da Bernie Sanders ostane kandidat. Ako ne on, onda će pobijediti Donald Trump. Zašto? Amerika je svjesna da je to učmao sistem i da postaje problem za sebe. Da li će promijeniti situaciju prema nama ako BIden pobijedi? Ne, naročito. Siguran sam da će Srbiji biti postavljeni strožiji zahtjevi za priznanje Kosova. To je završen posao samo što u Srbiji nema nijedan političar toliko snage da realnost saopšti sebi i drugima. To je gotovo. Šta će se desiti poslije izbora? Neće se promijeniti interes Amerike prema Balkanu, bit će pojačan interes”, rekao je gost Pressinga.

O Dejtonu i njegovim eventualnim promjenama…

”Da BiH nije zarobljena od svojih političara, Dejtona se niko ne bi sjećao. Profunkcionisaće jer će građani BiH, kada počnu da ih mijenjaju, političare će mijenjati svakih pola godina. Mijenjati vlast – to će biti poželjno pomodarstvo u Bosni i Hercegovini. Profunkcionisaće, ali sa zakašnjenjem jer će građani vrlo brzo shvatiti da se s ovakvim političarima više ne može”, procijenio je on.

Naglasio je da očekuje da će ”Aleksandar Vučić na vlasti ostati još godinu i po dana”. Zašto?

”Navijam da ostane godinu i po dana i kada profunkcioniše ovaj program američki za Srbiju i Kosovo, a to će se desiti u martu, a siguran sam da će u julu dobiti zahtjev da promijeni Ustav i da u preambuli izbriše da je Kosovo dio Srbije. Nakon toga će biti priznanje Kosova. Pošto on to neće imati snage da prevali, on je ograničio i sljedeći mandat. Na treći april 2022. godine. On tačno zna kako će to ići terminski i pošto neće biti u stanju da prihvati Kosovo, tražit će referendum i oni će ga odbiti”, najavio je Grahovac.

Grahovac je govorio i o ostalim aktuelnim temama, Uskoro donosimo video kompletnog razgovora.

Za Milorada Dodika je rekao da je kabadahijski političar, a Dragana Čovića ocijenio je opasnim.

U nastavku su komentari ostalih regionalnih lidera.

Milorad Dodik: Kabadahijski političar koji mora ići.

Dragan Čović: Neiskren, opasan.

Izvor: N1

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

PREDSJEDNIK I PREMIJER IZREŽIRALI SVAĐE? Zvuči nevjerojatno što navodno žele prikriti svojim sukobom!

Tvrdi karakter predsjednika Zorana Milanovića i tvrda kohabitacija premijera Andreja Plenkovića posljednjih nekoliko tjedana prikazali su se u pravome svjetlu. Gotovo dva mjeseca dva vodeća domaća političara ratovala su kao dva najljuća neprijatelja, ostavljajući u nevjerici one koji ih okružuju, Plenković se do te mjere zagrijao za rat s predsjednikom Republike, da nije slušao ni svoje brižne savjetnike koji su mu gotovo očinski dijelili lekcije o tome kako ti konflikti škode njegovu rejtingu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović i Plenković

S druge strane, Milanović ionako nikada nije bio političar koji pati od protokola i rejtinga, što na umu, to na drumu koncept je njegove političke karijere koja traje gotovo dva desetljeća.

No, kada se govori o najžešćem sukobu između vladajućeg dvojca, tada vrijedi podsjetiti na to da je on zapravo otpočeo paralelno s aferom Janaf. Taj je konflikt zapravo podjednako na ruku išao i predsjedniku Vlade i predsjedniku države jer se doznalo kako je u klub uhićenog šefa te državne tvrtke u Slovenskoj ulici tijekom proljetne karantene zalazio Milanović, ali i Plenkovićevi ministri Oleg Butković, Josip Aladrović, ali i Tomislav Ćorić koji je Kovačeviću bio nadređen i koji je s njime potpisivao sporni memorandum o isporuci hrvatske nafte u mađarsku rafineriju, umjesto u onu riječku.

Kada se javnost zainteresirala za tu veliku gospodarsku aferu i priču o pogodovanju, postavljajući staro i dobro znano pitanje gdje je novac, Milanović i Plenković po uhodanoj špranci otvorili su stare teme kreirajući one iste stare podjele na kojima vodeći hrvatski političari godinama životare raslojavajući zbunjeni narod na ideološkoj razini. Taj se ideološki i generalno politički razdor među njima dvojicom nastavio na svim poljima pa je aferu Janaf na naslovnicama potpuno zamijenio rat premijera i predsjednika koji se proširio i na sukob između Ureda predsjednika i članova Vlade te pojedinih ministara.

Razdor se produbio i oko sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj je inzistirao Milanović, dok se Plenković svim silama trudio zaobići predsjednika, baš kao što je ovaj njega izbjegao tijekom posjeta Vukovaru, no kako to nerijetko sa svim farsama i režiranim sukobima biva, na koncu su ipak uspjeli pronaći zajednički jezik pa se sjednica održala u Banskim dvorima, a nakon sjednice Pantovčak i Banski dvori izdali su priopćenje u kojem su priznali kako su se usuglasili o zanimljivim pitanjima. Na sjednici je slijedom toga zaključeno kako je nedavni oružani napad na Banske dvore sadržavao elemente terorističkog čina, a premijer Plenković nakon sjednice se pohvalio kako je riječ o zaključku koji je donesen jednoglasno, što je prilično zanimljivo jer je baš predsjednik Vlade od početka napad povezivao s terorizmom i društvenom radikalizacijom za koju je krivio oporbene političare, pa i samog Milanovića. U konačnici jednoglasno donošenje ovog zaključka moglo bi se opisati kao Milanovićevo priznanje premijerovih teza, što je u najmanju ruku paradoksalno. Priznao je Milanović koji je u Kovačevićevu klubu kreirao svoju kampanju za predsjedničke izbore kako protiv cjepiva kojim bi se trebala suzbiti korona nema ništa, iako je do prije desetak dana pandemiju uspoređivao s karijesom, navodeći kako se on nema namjeru prvi cijepiti. Nakon što je ministar policije Davor Božinović naznačio da bi cjepivo moglo biti obavezno, iz Ureda predsjednika mogle su se čuti glasine kako je upravo Milanović na tome inzistirao te obavezno cijepljenje smatra ključnim izazovom Plenkovićeve vlade, na tome će navodno inzistirati, no s obzirom na Božinovićeve nedvosmislene poruke, to njegovo inzistiranje može se nazvati besmislicom, baš kao što se sada nakon sjednice Vijeća sve njegove ranije iznesene teze doimaju kao teorije zavjere bez pokrića. Nakon sastanka s Plenkovićem Milanović je pregazio svoj tvrdi karakter iz nekog samo njemu znanog razloga. Znaju li vladajući nešto više o predsjednikovu druženju s Kovačevićem nad kojim je istraga pukla ili su, pak, posrijedi neki drugi odnosi teško je reći, međutim, zanimljiva teorija koja kruži političkom arenom kaže kako su Milanović i Plenković mjesecima u dogovorenom sukobu kojemu je cilj prikriti inzistiranja Bruxellesa koji od Hrvatske zahtijeva da pomogne Srbiji u pripremama za ulazak u Europsku uniju, što podrazumijeva odustajanje od hrvatskih zahtjeva i eventualnih uvjeta koji bi uz ostalo značili i odgovore na pitanja koja godinama koče odnose dviju država, a jedno od njih je i pitanje nestalih.

Prava Hrvata

Vodeći dvojac ta je europska inzistiranja nastojao kamuflirati svojim obračunima, koja su se posebno zaoštrila oko vukovarske Kolone sjećanja. Koliko su te teorije točne, također nije lako reći, no jedan od zanimljivijih zaključaka sastanka svakako je onaj da će se za hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori tražiti reciprocitet, što bi trebalo značiti da će se državni vrh angažirati kako bi Hrvati u tim susjednim zemljama dobili pravo na zastupnike u parlamentu, kao što je to osigurano nacionalnim manjinama u našoj zemlji, što bi se moglo okarakterizirati kao dio kompromisa, ali i kao preduvjet za to da Hrvatska da zeleno svjetlo srpskom europskom putu. Na sjednici je također bilo govora o pravima Hrvata u BiH, a zaključeno je kako će se inzistirati na njihovoj jednakopravnosti, što zapravo podrazumijeva pravo da sami izabiru svoje predstavnike na svim razinama, pa i na razini Predsjedništva. Neizostavna tema sjednice bila je i borba protiv pandemije, no i tu je Milanović bio znatno mekši orah nego što se očekivalo. Nagađalo se kako bi predsjednik na sastanku s Plenkovićem mogao zatražiti aktivaciju članka 17. Ustava, odnosno proglašenje izvanrednog stanja u državi, bivša premijerka Jadranka Kosor otvoreno je priznala kako od Milanovića očekuje da na tome inzistira, međutim, ništa od toga. Milanović, koji je prije tvrdio da odlučivanje o mjerama za suzbijanje epidemije u većoj mjeri treba biti na Saboru, a ne na Stožeru, na sastanku s Plenkovićem pognuo je glavu i pristao na konsenzus, podržavajući pritom stav HDZ-a da nema potrebe za proglašenjem izvanrednog stanja. Nije, dakle, teško zaključiti da je odnos vladajućeg dvojca harmoničniji nego što se prikazivao u posljednja dva mjeseca, tome u prilog valja dodati dogovore oko imenovanja veleposlanika. Bio je to sjajan sastanak, ocijenio je nakon sjednice premijer Plenković, ostavljajući za sobom sukobe s Milanovićem koji je, po svemu sudeći, uvidio kako je vrijeme da stane na loptu.

Postignuti konsenzus

Milanović je uvidio da ga, ako nastavi govoriti, uskoro više nitko neće slušati, njegovi napadi u posljednje su vrijeme postali besmisleni i neselektivni, osobito zbog krize u kojoj se Hrvatska nalazi. Upućeni svjedoče kako su se Milanović i Plenković usuglasili i o strategiji za krizna vremena koja nam slijede, a nije nemoguće da predsjednik Vlade u tom smislu posegne i za širim konsenzusom kakav je postignut tijekom izglasavanja Zakona o potresu. Tome u prilog idu i saborske rasprave o amandmanima, zbog kojih se suverenist Hrvoje Zekanović zapitao očekuje li političku scenu velika koalicija HDZ-a, SDP-a, a moguće i IDS-a s obzirom na to da je od tristotinjak proračunskih amandmana Vlada prihvatila samo one IDS-ove i SDP-ove, konkretnije, prihvaćen je amandman SDP-ove Vesne Nađ o dodatnih 450 tisuća kuna za prevenciju nasilja među mlađima te IDS-ov o dodatnih deset milijuna kuna za rekonstrukciju policijske postaje Poreč. “To je znakovito, ne događa se slučajno, ministar Marić to je odobrio jer mu je tako naložio premijer”, poručio je Zekanović, čije su teze odbacili iz HDZ-a, no po svemu sudeći, za hrvatsku politiku i odnose vladajućih struktura dolaze neka nova, nesvakidašnja vremena.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati

Preporuka

Nametanje ‘Covid-putovnice’: Uvode se digitalne putovnice s podatcima o cijepljenju?

Čelnici turističke industrije koordiniraju svoje napore da stvore digitalnu putovnicu koja bi pokazivala je li se putnik cijepio protiv Covida-19. Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) objavila je ovaj tjedan da je digitalna putovnica u zadnjoj fazi razvoja.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Covid-19 putovnica

Digitalna putovnica uključivala bi informacije je li se putnik testirao i cijepio protiv covida-19 te bi s tim informacijama upravljali i provjeravali ih s vladama, avio prijevoznicima i drugdje, piše The Hill, a prenosi Jutarnji list

– Testiranje je prvi korak u omogućavanju međunarodnog putovanja bez mjere karantene. Drugi korak je stvaranje globalne informacijske strukture kako bi se na siguran način dijelili i provjeravali podatci testiranja koji se podudaraju s identitetom putnika u skladu sa zahtjevima granične kontrole – kazao je Alexandre de Juniac, izvršni direktor IATA-e

Takva putovnica bi putnicima omogućila da pronađu certificirane centre za testiranje na covid-19 koji udovoljavaju standardima i zahtjevima odredišta na koje se putuje kako bi se izbjegla mjera karantene i ograničenja putovanja.

Proizvođač cjepiva AstraZeneca objavio je u da je njihovo cjepivo, koje su razvili u suradnji sa Sveučilištem Oxford, u prosjeku učinkovito 70 posto, ali bi mogao biti učinkovito i do 90 posto. Za druga dva cjepiva – jedno od Moderne, a drugo od Pfizera i BioNTecha – objavljeno je da imaju 95-postotnu učinkovitosti.

Na pitanje o tome kako će zrakoplovne tvrtke postupati po pitanju cjepiva, što uključuje i informacije je li putnik cijepljen, Airlines for America, koji predstavlja glavne komercijalne prijevoznike, nije dao izravan odgovor. Poručili su samo da su američke zrakoplovne tvrtke predane obavljanju usluge na način koji će pružiti sigurnost za putnike i zaposlenike.

Australska zrakoplovna tvrtka Qantas navodno planira od putnika zahtijevati da se cijepe prije bilo kakvih međunarodnih letova. Izvršni direktor tvrtke Alan Joyce nedavno je kazao kako bi taj primjer trebale slijediti i druge zrakoplovne tvrtke.

Američke zrakoplovne tvrtke, koje su mjesecima lobirale za još jedan paket pomoći zbog pandemija covida-19, tvrde da mogu pomoći Vladi u distribuciji cjepiva.

S obzirom na to da se bilježi 65 posto putnika manje u odnosu na isto razdoblje u 2019., bilo kakva pomoć vlade te protokoli za testiranje i cjepivo mogli bi biti dobrodošli za zrakoplovne kompanije.

Dan zahvalnosti, koji inače čini veliki dio prihoda u putničkoj industriji, postao je izazovniji nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali upozorenje ljudima da ne putuju jer se broj slučajeva koronavirusa povećava u gotovo svim dijelovima zemlje.

Najprometniji dan za zrakoplovne tvrtke tijekom pandemije koronavirusa bio je u nedjelju prije Dana zahvalnosti, kada je kroz američke zračne luke prošlo gotovo 1,05 milijuna putnika. No to nije ni blizu broju putnika tijekom prethodnih godina.

Peter Vlitas, viši potpredsjednik za zrakoplovne odnose u Internova Travel Group, kazao je da su se zrakoplovne tvrtke u ovoj situaciji našle zbog nedostatka vodstva američke vlade.

Tvrdi da bi se međunarodna putovanja mogla nastaviti ako bi postojali strogi protokoli, kojih trenutno nema jer se putnicima samo provjerava tjelesna temperatura.

Nastavi čitati

Preporuka

ŠKORO: Milanović i Plenković su jako dobri prijatelji

Potpredsjednik Sabora i čelnik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro, u velikom intervjuu za Večernji list govorio je o stanju u državi i društvu. Na početku je odmah rekao, ne osjeća se odgovornim za problem radikalizacije hrvatskog društva, za što ga je optužio premijer Andrej Plenković.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Miroslav Škoro o Milanoviću i Plenkoviću

“Apsolutno ne. Postoje državna tijela zadužena za procjenu stanja sigurnosti u državi, a ako čitate njihova izvješća, sva govore o tome da radikalizacije u Hrvatskoj nema. Je li razlog optuživanja nas taj što se netko u tom trenutku uplašio, uspaničio ili osjetio priliku da nekoga prozove, ne znam. Ali da izađe premijer i kaže da je u tome sudjelovala neka “radikalna skupina” i automatski on bude i tužitelj i porota i sudac, to je vrlo ružno i neodgovorno. Bezobrazno je i da netko sebi uzima za pravo da s jedne strane govori da je legalist, a s druge ne poštuje izvješća svojih vlastitih državnih tijela i ne čeka da završi istraga koja bi trebala pokazati što se uistinu dogodilo. Ono što svi možemo reći jest da se dogodio jedan strašan čin i da nam je svima žao ljudi koji su bili ugroženi, a posebice ranjenog policajca. Ali čelna osoba bi trebala biti ta koja stabilizira, a ne destabilizira društvo”, rekao je Škoro dodavši da ne zna tko bi bio radikalna desnica.

“Mi te vrste retorike i ponašanja jednostavno nemamo. Ne znam, zato, tko je radikalna desnica kod nas, a i ako nekoga optužujete za tako nešto, onda bi bilo dobro imati neki dokaz. Nisam u javnom prostoru od jučer, svašta sam ja radio u životu. Pisao pjesme, knjige, održavao javne nastupe. Ako su Milo moje, Sude mi ili Ne dirajte mi ravnicu radikalne, onda dođeš i kažeš mi razlog zašto. A ne optuživati bez ijednog dokaza, evo sad i mi trošimo vrijeme na to, jer je to netko izvalio. To me podsjeća na onu: “Kad budala baci kamen u bunar, sto pametnih ga ne može izvaditi”, smatra čelnik Domovinskog pokreta.

Da se zaključiti da su Plenković i Milanović dobri prijatelji

Za sukobe premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića kaže, obično natezanje.

“To je situacija između dvoje ljudi koji su, kako se da zaključiti, jako dobri prijatelji. Oni su se uzajamno posjećivali u Bruxellesu, u Zagrebu, Parizu, znaju tko je kad jeo kakva peciva, kad je tko kupovao automobile, znaju si dosta o privatnom životu, obiteljima i roditeljima, a ja sam davno naučio da se u takve odnose jednostavno ne treba petljati. Jedino što je žalosno u cijeloj toj priči jest da postoji kolateral, a to je cijela država i oni koji u njoj žive. Volio bih da u politici ima više odgovornosti, međutim, mi smo navikli na situaciju u kojoj neodgovorni ljudi dobro prolaze”, rekao je Škoro.

Domovinski pokret sada ima 119 organizacija, ljudi im, napominje, uistinu prilaze iako je danas u politici nerealno očekivati entuzijazam i polet kao, primjerice, 1990. godine kada se nije bila sramota baviti politikom. Danas je, smatra, bitna samo matematika.

“Morate imati 76 ruku u zraku na dan glasovanja i to je cijela priča. Sve drugo je apsolutno nebitno. A to ide toliko daleko da ako netko kaže, sad ćemo ići sa serijom interpelacija, većina veli, mi ćemo ih sve odbiti. Unaprijed. Pa kako znaš odmah da ćeš ih odbiti?”, rekao je i dodao kako nijedna interpelacija koju će pokrenuti opozicija neće proći dok postoje trgovina i interesi trenutne vladajuće većine. On za trgovinu, tvrdi, nikada nije bio spreman, niti će to biti. No, uvijek je za razgovor. Škoro kaže i kako će za lokalne izbore samo istaknuti kandidate tamo gdje postoje kompetentni ljudi, a njegovo ime i prezime iz naziva stranke na sljedećem će saboru stranke izbaciti.

“Domovinski pokret nikad nije bio niti će biti rezerva SDP-u ili HDZ-u”

Nije pobornik predizbornih koalicija, a s potencijalnim partnerima sjest će i razgovarati nakon što se na izborima “izvažu”.

“Politika je, kako sam je ja kao nekakav liberalni konzervativac shvatio, umijeće mogućega. Ali Domovinski pokret nikad nije niti će biti rezervna opcija SDP-u ili HDZ-u. Mi ćemo biti ti koji će preuzeti odgovornost i donijeti promjenu”.

Na saborskim hodnicima popriča s mnogima, kaže, neki dan je razgovarao s kolegama iz drugih klubova o tome kako je imao koronu.

“Sad sam u godinama kad već i tablete možemo izmjenjivati. I iz ovog, kako ga zovu, “novog” HDZ-a jako puno ljudi znam još iz vremena kad sam ja u njemu bio. Malo je meni to kontradiktorno, da netko govori kako je to “novi” HDZ, a pola ih je sa mnom bilo u sazivu Sabora 2007.-2008. Pozdravim se i s njima, ali oni su, jadni, u problemu jer ne mogu razgovarati o strukturalnim stvarima. Oni mogu na razini, “kako si, dobro, kako si ti, odakle ti je mater”, a ako bi probali razgovarati o nekim stvarima koje su zdravorazumske, to je onda malo problem jer bi naljutili šefa stranke”.

Škoro smatra da bi ključne stavke u proračunu možda trebale biti na zasebnom žiro računu.

“U Hrvatskoj imate 1,2 radnika na jednog umirovljenika. Oni trebaju novac za mirovine, koji bi se trebao crpiti iz ovoga što ovi koji rade privređuju. Smatra li itko da ovi zarađuju dovoljno da se isplate sve mirovine? Pa naravno da ne. To vam je dovoljno da shvatite kako državni proračun funkcionira. Moramo skupiti novac za plaće i mirovine, znači sav novac koji dođe, iskorištava se onda u tu svrhu. A ja bih volio da bude žiro račun s novcem za obnovu grada Zagreba, primjerice. I ne možeš, stari, taj novac koristiti ni za što drugo. A govore da novca ima, ali prošlo je skoro devet mjeseci od potresa, a nije napravljeno još ništa. Država ne treba ni proceduru ni zakon da bi obnovila zgradu u svom vlasništvu poput kazališta, koncertne dvorane. Zašto to već nije počela? Država koja ima novca, to napravi sutra, ali ona koja nema i ovisi o dotacijama, donacijama, milostinji, kreditima, to ne može napraviti. Kad pitam o tome gospodina Zdravka Marića, gledam ga u oči, vidim da mu je neugodno, ali kaže da on “mora ovako”. Što nije dobro. Sve dok ti nešto moraš kako ti netko dirigira, nema napretka”, objašnjava Škoro.

Kako je meni HDZ pomogao, napisao neku pjesmu možda? Sjeli Šeks i ja pa napisali Otvor’ ženo kapiju ili Matu? Glupost

Napominje, neke se stvari u politici ne mijenjanju jer su se ljudi, koji su već dugo u tom poslu, umrežili i ne žele radikalne promjene. Napredak i promjena ne bi se trebala dogoditi smjenom generacija, već da glasači konačno shvate da uistinu mogu nešto promijeniti.

“Opet, za to je potrebno možda malo jače gospodarstvo, neovisna pozicija. Ja mogu ovako govoriti jer sam neovisan bez obzira što mi pokušavaju imputirati iz HDZ-a. Kao, oni su meni pomogli da budem to što jesam danas. Kako? Što je meni HDZ pomogao, napisao neku pjesmu možda? Sjeli Šeks i ja pa napisali Otvor’ ženo kapiju ili Matu. Glupost. Ja sam samo u dva navrata u svom životu ugled koji sam stekao izložio, zbog države i naroda koji volim i kojem pripadam, ali nažalost kroz HDZ i zbog toga me sad njihovi trolovi, koji su za to plaćeni, izruguju. Meni je HDZ, kao, dao da budem generalni konzul? Ne, ja sam HDZ-u dao da se prestanem baviti svojim poslom i da onda iz uvjerenja, a ne iz koristi radim za plaću koju sam inače zarađivao za jednu večer. I to je istina. Svoje srce sam dao u svoje pjesme, napravio karijeru, ostvario materijalnu neovisnost, i dokazao da se vlastitim radom može postati neovisan, pa bih volio da ljudi shvate da se to može. Napredak je ostvariv. Ako sam ja mogao, kao Nediljkino i Ićanovo dijete, dijete dvoje običnih ljudi, jedne žene koja je imala četiri razreda osnovne škole i jednog čovjeka koji početkom sedamdesetih ostao bez posla nekih pet godina i bio moler, može se. Pisao sam svoje pjesme, smišljao svoje tv-emisije i na kraju napravio sam stranku sa svojim suradnicima, nisam preuzeo neku drugu, i nakon samo dva mjeseca postojanja osvojili smo 16 saborskih mandata. Siguran sam da možemo bolje, isto kako oni garantiraju da mi nikad nećemo doći na vlast, ja garantiram da će u ovoj zemlji biti bolje. Začepiti neću, ovo je ionako igrokaz budžetlija i niškoristi, običnih nabiguzica i gologuzana koji zamjeraju čovjeku ako nešto napravi. Jer ja znam ni iz čega napraviti nešto, a oni iz nečega ništa. Pa kad ste u povijesti vidjeli da su nekome tako razvalili obitelj, suprugu kao meni? Jadnici. Znamo li tko su njihove supruge? Mene to ni ne zanima. Sram ih može biti. Stidim se da sam uopće nekad pomislio da s takvim ljudima mogu išta napraviti”, rezolutan je Škoro.

Odustao nije jer, što ga više gaze, jači je. Prije bi se uzrujao i kada bi dobio negativan komentar iz publike, no uporište je našao u obitelji koja mu pruža potporu. Svojim suradnicima vjeruje, iako misli da su ga neki podcijenili.

“Podcijeniti političkog neprijatelja može samo čovjek koji pojma nema, a predstavlja se za vrhunskog stručnjaka”.

Osim što je političar, Miroslav Škoro je i glazbenik čije kolege trenutno trpe tešku situaciju zbog mjera uvedenih za suzbijanje epidemije koronavirusa. Pomaže li im?

“Trenutačno se bavim novim prijedlogom Zakona o autorskom pravu. Ljudi to dosta teško shvaćaju, znaju da trebaju kupiti prase, platiti pivo, pa čak i izvođača glazbe, ali ne i samu pjesmu, koja se također treba obeštetiti jer je nečije vlasništvo. Mora se plaćati korištenje snimljene izvedbe. Dio individualnog prava izvođača treba biti prevedeno u kolektivno. Treba nam sustav po kojem će bubnjar koji je, primjerice, svirao Džuli imati pravo na naknadu svaki put kad se ta snimka negdje pusti. Situacija, otkako je digitalizacije, takva je da svi zarađuju više od izvođača i autora. Od naknade za korištenje snimke u digitalnom prostoru, trenutačno 12 posto ode autorima pjesme, a čak 88 posto se dijeli između telekomunikacijskih kompanija, servisa, diskografa i pitaj Boga koga još. Izvođača, a posebice sekundarnih izvođača, nema nigdje. Možda glavni izvođač nije toliko u problemu, ali gdje je tu njegov gitarist? Nemam, zapravo, uopće nikakvih empatija prema onima koji su godinama radili puno, zarađivali pa su mislili da će im u životu biti dovoljno da rade samo svaki petak ili subotu, a ovo ostalo nije bitno. Ja sam uvijek mislio, od svirke ću odmoriti u nedjelju, pa imam još cijeli tjedan, nešto ću raditi, sadit ću krumpir. U najgoroj su sad situaciji članovi orkestara i prateći glazbenici”.

Dečke iz svog benda naučio je da nešto moraju raditi i mimo toga što se bave glazbom tako da trenutno nemaju problema, a kada bi netko imao problem, on je tu da pomogne. Poziva i svoje kolege da naprave tako.

Kratko se osvrnuo i na razdoblje u kojem je bolovao od koronavirusa.

“U trenutku kad sam ja dobio koronu, imao sam masku. Imao je i Franko Vidović, moj kontakt. Toliko o maskama. Ono što sam oduvijek govorio, a govorim i sada kad sam ja, a i cijela moja obitelj, preboljeli virus, jest da je bjelodano da on postoji i da nas je strah jer je to nešto novo. Ali ono na što sam upozoravao od početka je da način na koji funkcionira Nacionalni stožer nije dobar. Još u prvom valu rekao sam, a smatram to i sad, da je to HDZ-ov stožer i tijelo, ali sam ispao kreten”, rekao je i dodao da bi Sabor trebao “amenovati” odluke Stožera jer, ako jedna ili pet osoba donosi odluke, mi imamo izvanredno stanje.

“Majke poginulih, supruge, djeca, stjegovi, sve ono što simbolizira obranu Vukovara, to je trebalo biti na čelu kolone”

Komentirao je i prošlotjedno obilježavanje pada Vukovara, odnosno, koliko se napravilo za pronalazak nestalih i kažnjavanje ratnih zločina.

“Muka je to velika. Pisao sam o tome i pjesme, ne dao bog nikome. Ali to su dani kad bi mi političari trebali barem jednom biti ponizni, zašto bi tu kolonu vodio itko doli ratnici Vukovara koji su grad branili i preživjeli. Majke poginulih, supruge, djeca, stjegovi, sve ono što simbolizira obranu Vukovara, to je trebalo biti na čelu kolone. Nikakav čovjek koji u tom trenutku obnaša nekakvu dužnost. On samo mora doći, pokloniti se i šutjeti.”, rekao je Škoro i napomenuo kako je predsjednik Milanović došao položiti vijenac i ne sudjelovati u koloni.

“… To je njegov stil, ne želim ga uopće komentirati jer sve što kažem, iskoristit će protiv mene. Neka svatko radi što hoće, ali neke stvari se ne mogu ne raditi. Ne možeš ne staviti zaslužne ljude da oni vode kolonu, ne možeš ne pročitati 2717 imena ljudi koji su, nažalost, poginuli u Vukovaru. Treba ih pročitati, ako to traje dva i pol sata, stajat ćemo dva i pol sata i slušati jer su barem to zavrijedili. A što se ratnih zločina tiče, kao što sam pustio Stipu Mlinarića Ćipu da govori taj dan, možda njega trebate pitati. To je čovjek koji je od prvog dana bio u obrani Vukovara, koji je bio vojnik Blage Zadre, jedna neosporna moralna vertikala, čovjek koji je izgubio brata, koji nije član nijedne udruge, koji nije ljut, koji je devet mjeseci bio u srpskom logoru, kojemu su kundakom izbili zube, njega trebate pitati. Ja vidim da bi neke stvari trebalo raditi drugačije i ako se mene, danas sutra bude pitalo, radit ćemo ih na način da se uistinu dovodi pravedan mir, kako je svojedobno rekao kardinal Franjo Kuharić“, smatra Škoro i dodaje da je on istog trena spreman da naprave to kao Njemačka i Francuska.

“Samo se moramo dogovoriti tko je tko. Ako je Hrvatska Francuska, a Srbija Njemačka, onda ću reći da je na djelu pravedan mir. Ali bojim se da nije niti mir niti pravedan, a ovo sve skupa posljedica je opet trgovine. Dođe netko i položi vijenac na Ovčaru i na njemu piše, a ja znam ćirilicu, “nedužnim civilnim žrtvama”. Nisam nikad čuo od agresora da su došli i rekli, da, mi smo napali, mi smo krivi. Neka gospodin Milorad Pupovac dođe i kaže, evo, izvršena je agresija. Najavljen je gospodin Milas, pa ne dođe i onda, kao, nije sudjelovala Vlada u bacanju vijenca u Dunav. Kako nije, pa potpredsjednik Vlade je sudjelovao. Aha, nije bio Hrvat? To nema veze, što me briga što je po nacionalnosti, čovjek je potpredsjednik je hrvatske Vlade”, zaključio je Škoro za Večernji list.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x