Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Građani Mostara palili svijeće i odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje tradicionalno je obilježen u subotu navečer u Mostaru. Brojni vjernici nakon večernjih misa krenuli su prema Vukovarskoj ulici gdje su ispred podignutog spomen križa upalili svijeće i pomolili se za stradale i nestale u Vukovaru 1991. godine.

Nakon paljenja svijeća i molitve u Vukovarskoj ulici, na brdu Hum iznad Mostara, ispod Jubilejskog križa, mladi su upalili 32 baklje u znak sjećanja na 32 godine od tih događanja.

Baklje su upaljene tačno u 25 minuta do 8 sati, kao podsjećanje da je agresija na Vukovar započela 25. 8. 1991. godine.

Ranije su pijetet prema žrtvi Vukovara i Škabrnje iskazali i građani Novog Travnika, Tomislavgrada, Livna, Čapljine, Viteza i drugih gradova u FBiH.

Također, veliki broj njih priključio se i koloni sjećanja u Vukovaru, navodi Fena.

U spomen na 18. studeni 1991., Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se odala počast svim sudionicima odbrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. studeni proglašen je praznikom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U borbama i svakodnevnim topničkim napadima na grad poginulo je 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je u potpunosti razrušen.

Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata 374 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991. godine.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x