Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Gordana Tadić ostaje na mjestu glavne bh. tužiteljice

Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca prvostupanjska disciplinska komisija donijela je odluku o smjeni koja će biti pravosnažna samo ako je potvrdi drugostupanjska komisija. Rušenjem Tadićeve želi se spasiti Osman Mehmedagić, ali konačni cilj je da SDA zagospodari kompletnim pravosuđem na razini BiH – kaže za RTRS bivši predsjednik VSTV Milan Tegeltija.

Smjenom Gordane Tadić s mjesta glavne bh. tužiteljice bila bi uklonjena i posljednja prepreka da SDA ovlada bh. pravosuđem. Prethodno je iz Sarajeva, združenom obavještajno-medijskom hajkom, protjeran Milan Tegeltija i VSTV je stavljen pod kontrolu te stranke.

Po oprobanom receptu, prvo su mediji bliski OSA pokrenuli priču o propustima u radu Gordane Tadić da bi joj prvi u Bošnjaka otvoreno zaprijetio jer se drznula da tuži ratne bošnjačke generale i otvori predmet Respiratori.

“Svilen gajtan” konačno je namaknut kada je u Sud i Tužiteljastvo, kao optuženi, počeo dolaziti Osman Mehmedagić Osmica, podsjeća RTRS.

– To Tužietljstvo koje je vodila Gordana Tadić se bavilo isključivo Bošnjacima i to s fokusom na Bošnjake iz SDA. To je neprihvatljivo – govorio je Bakir Izetbegović.

Zna li Izetbegović da će biti potvrđena odluka prvostupanjske disciplinske komisije pa o Tadićgovori u prošlom vremenu? Je li mu to potvrdio glavni javni tužitelj Republike Srpske Mahmut Švraka koji je prema pisanju Avaza bio u prostorijama SDA u Sarajevu. Navodno, obećano mu je da bira novu poziciju ako kao član drugostupanjske disciplinske komisije potvrdi mjeru protiv Tadić.

– Ne vidim da je itko demantirao te napise u medijima koji govore o sastancima pojedinim članova VSTV s rukovodstvom SDA. Nitko to nije demantirao – kaže Tegeltija.

U VSTS kažu da će sastav drugostupanjske disciplinske komisije tek biti određen, mada su pojedini sarajevski mediji već objavili da su, osim Švrake, izabrani federalni tužitelj Slavo Lakić i sudac federalnog Vrhovnog suda Mustafa Šabić.

Drugostupanjska komisija u navedenom predmetu određena je putem Sustava za automatsko upravljanje predmetima, ali imajući u vidu da postoje zahtjevi za izuzećem, još uvijek nije potvrđen konačan sastav komisije – priopćeno je iz VSTV.

Prolongiranje je potvrda da je u tijeku podzemna obavještajno-medijska akcija kako bi se odredio sastav drugostupanjske komisije na koju SDA ima utjecaj i koja bi potvrdila navodne grijehe Gordane Tadiće, a jedan od njih je što je predmete tužiteljima raspoređivala mimo automatskog sustava raspodjele.

– Glavni tužitelj po zakonu ima pravo da u svakom trenutku od svakog tužitelja uzme bilo koji predmet i dodijeli drugom ili samom sebi. Zbog toga što je glavni tužitelj primjenjivala zakon, sada nju razrješuju. Mislim da je to jedna vrlo opasna politička zamka – naglasio je Milan Tegeltija.

Neslužbeno, drugostupanjska komisija će tek u rujnu donijeti odluku. Ako bude smijenjena, Gordana Tadić bit će četvrti glavni bh. tužitelj koji nije dočekao kraj mandata.

Nakon smjene uslijedit će otvoreni obračun s Republikom Srpskom u čemu će se maksimalno koristiti kapaciteti Tužiteljstva i Suda BiH, kaže Tegeltija za RTRS.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x