Kontaktirajte nas na:

Društvo

GORDAN LAUC: “Covid potvrde nemaju smisla, jedino služe da Pfizer više zaradi”

Vlada i Stožer uveli su od sutra obavezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za one koji ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja covida-19. Kako je vlada napomenula u priopćenju, ova odluka uvodi se “radi povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to prije učinjeno u sustavu zdravstva i socijalne skrbi”, prenosi Index.

Online:

/ Datum objave:

Gordan Lauc

I dok vlada uvodi sve širu upotrebu covid-potvrda, član njezinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc na Facebooku piše da se time cijepljenima daje “licenca za širenje virusa”.

“Ponosan na studente koji su se cijepili. I one koji nisu”

“Ponosan sam na svoje studente!

Srednjoškolci i studenti su populacije koja najviše razmišlja, uči i pokušava shvatiti svijet oko sebe. S pametnim studentima je ogroman užitak raditi i to je jedan od rijetkih razloga zašto sam još uvijek na fakultetu…

Danas smo na Fakultetskom vijeću imali raspravu o uvođenju covid potvrda za studente. U sklopu rasprave prikazani su rezultati ankete kojoj je pristupio najveći dio studenata. Oko 65% naših studenata je cijepljeno. Ponosan sam na njih jer su preuzimanjem tog razmjerno malog rizika na sebe pokušali postati dijelom rješenja problema pandemije. Oko 35% studenata se nije cijepilo. Ponosan sam i na njih, jer su pokazali da razmišljaju svojom glavom, analiziraju dostupne činjenice i donose vlastitu odluku. Objektivno, za tijek pandemije potpuno je svejedno hoće li se zdravi studenti cijepiti, ili neće. Za njih je rizik teškog oblika bolesti mali i bez cijepljenja, a i oni koji su se cijepili će se vjerojatno većinom zaraziti i možda prenijeti zarazu dalje.

No ono na što sam najviše ponosan je da naši studenti, iako su sami većinom cijepljeni i imaju covid potvrde, velikom većinom odbacuju ideju da se covid potvrde nametnu svima kao obaveza”, napisao je Lauc na Facebooku.

“Covid potvrde su potpuna besmislica”

Pa nastavlja:

“Covid-potvrde su osmišljene kao sredstvo za lakši prelazak granice dok smo još mislili da će cjepiva zaustaviti širenje virusa. Od kada znamo da i cijepljeni u velikoj mjeri mogu širiti virus (gotovo jednako kao i ne cijepljeni nakon 6-7 mjeseci) covid-potvrde su potpuna besmislica čija je jedina svrha osigurati dodatne prihode Pfizeru i industriji testiranja. (argument da su dobre jer potiču cijepljenje je pogrešan, budući da najmanje potiču cijepljenje onih kojima je to najpotrebnije, te samo “friziraju” statistiku).

Sutra Senat Sveučilišta u Zagrebu raspravlja o covid-potvrdama. Vjerujem se da će članovi Senata biti barem jednako toliko razumni kao i naši studenti. Nadam se i da će izraziti svoje duboko gnušanje nad ovom potpuno besmislenom i opasnom odlukom Stožera koja cijepljenim osobama daje licencu da idu uokolo i šire virus čak i u situaciji kad su dokazano zaraženi (Covid-potvrda ne prestaje vrijediti ako vam PCR-testom bude dokazana zaraza, a čak niti kad ste hospitalizirani s COVID-19)”, zaključuje Lauc.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Društvo

Ekonomije širom svijeta bore se s inflacijom, sunovrat lire u Turskoj. ‘Globalna kriza će se nastaviti’

Pandemija koronavirusa donijela je mnogo promjena u svakodnevni život. Neke se mogu shvatiti i kao pozitivne, ali ipak većina je negativna. Promjene u ekonomskom sektoru sada dolaze na veliku naplatu. Ekonomije širom svijeta bore se s inflacijom, lancima snabdijavanja, poskupljenjima.

Online:

/ Datum objave:

Kao i obično, građani su ti koji najviše osjete ove probleme na svojoj koži.

“Od jutros do večeras, naša valuta je izgubila deset posto vrijednosti, tako da padamo u siromaštvo”, kaže Sadi iz Ankare.

“Slabija lira svakako je loše za Tursku, posebno za one s minimalnim platama. Imam 63 godine i nikada nisam vidjela ovakvo nešto”, ističe njegova sugrađanka Selma.

“Odem da spavam, a kad se probudim cijene porasle. Kupila sam kanister od pet litara ulja, koštalo me 40 lira. Vratila sam se bio je 80 lira. Sljedeći put kad sam se vratila bio je 100 lira. Neko mora reći ‘stop’. Mi ovo ne zaslužujemo kao nacija”, priča Kadriye Dogru iz Istanbula.

Ovo je realnost građana Turske, zemlje čija je nacionalna valuta lira pala za 45% u odnosu na američki dolar od početka godine.

Lira je nestabilna već tri godine i zbog pandemije i, kako ekonomski analitičari ocjenjuju, pogrešne monetarne politike Vlade predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i Centralne banke. Tokom posljednjih nekoliko sedmica otišla je u sunovrat.

“S globalnom nestabilnošću, labava monetarna politika Centralne banke vodi stope razmjene na gore. Dominantni faktor je politika Centralne banke”, ocjenjuje Ozlem Derici Sengul, ekonomistica i suosnivačica SPINN Consulting.

Erdoğan se pohvalio na nacionalnoj televiziji da je u trećem kvartalu ove godine zabilježen rast turske ekonomije za 7,4%. Logično pitanje koje se sada postavlja je kako to da ekonomija napreduje, a građani nemaju novca ni za osnovne životne potrebe?

“Vodimo politiku zasnovanu na rastu investicija, zapošljavanja, proizvodnje i ta politika nije tek tako došla preko noći. Sve učinjeno u proteklim godinama su bile pripreme za to”, poručio je Erdoğan.

Vrijednost lire je važna i za bh. ekonomiju, budući je veliki broj turskih investitora u našoj zemlji i naših u Turskoj. Osim toga, neupitan je i strateški značaj Turske za BiH. Ekonomski analitičar Admir Čavalić je za Federalnu televiziju pojasnio glavnu grešku u turskoj monetarnoj politici.

“Vlada opća nestabilnost. I onda umjesto da se primjenjuje tzv. restiktivna monetarna politika, koja ima cilj da uspori i zaustavi inflaciju, sada se s turske strane održava ekspanzivna monetarna politika, što znači niske kamatne stope, uz opravdanje da će to privući investicije i pokrenuti proizvodnju, a vidimo da se to ne dešava”, objašnjava Čavalić.

Bosna i Hercegovina, iako nejaka i do grla u svojim problemima, ipak ne mora paničiti kada je u pitanju pad konvertibilne marke.

“Zasad, konvertibilna marka je apsolutno stabilna i ostat će tako. Međutim, ono što nas brine jeste inflacija. Iako zvanično stopa inflacije, odnosno, njene prognoze ne prelaze 2%, vidimo da indeksi potrošačkih cijena pričaju drugu priču i govore otprilike 4-5% rasta cijena.

Paradoksalno, svi svjetski izvještaji koji prate ekonomska zbivanja kažu da je upravo monetarni dio najzdraviji dio bh. ekonomije, onaj dio koji mi ne možemo kontrolisati”, ističe Čavalić.

Čavalićeva prognoza za naredni period je da će se globalna kriza nastaviti, prvenstveno kroz energetsku krizu tokom zime, zbog povećane upotrebe energenata.

Smatra da ćemo mi BiH u januaru imati poskupljenja u tom sektoru za privredne subjekte, dok, kako kaže, sumnja da će biti poskupljenja za građanstvo. Govoreći o stabilizaciji, Čavalić kaže da se ona može očekivati na proljeće.

Izvor: raport.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Društvo

NAZIRE LI SE KRAJ PANDEMIJE: Kineski znanstvenici otkrili kako spriječiti sve nove sojeve korone

Kineski znanstvenici tvrde da su izolirali antitijelo koje može uspješno da neutralizira sve sojeve kovida 19, a do ovog zaključka su došli zahvaljujući laboratorijskim eksperimentim koji su izvedeni na živim organizmima.

Online:

/ Datum objave:

U studiji objavljenoj u utorak, kineski znanstvenici iz različitih institucija, uključujući Univerzitet Sun Jat-Sen u Guangdžou i Univerzitet Džeđiang u Hangdžou, naveli su da bi mogli da imaju lijek za pandemiju kovida 19, prenosi RT. Autori ove studije tvrde da je monoklonsko antitijelo 35B5 pokazalo kako u in vitro (laboratorijski eksperiment ili eksperiment u epruveti) tako i in vivo (izvedeno na živom organizmu) studijama neutralizira divlji tip kovida 19 (bez mutacija), kao i varijante koje izazivaju zabrinutost. (VOCs). In vivo testovi su sprovedeni na humaniziranim miševima.

Znanstvenici su primijetili da antitijelo također djeluje na opasni delta soj koji je, otkako se prvi put pojavio u Indiji, najveći krivac za razarajuće valove infekcije širom svijeta zadnjih mjeseci.

“35B5 neutralizira korona virus ciljajući jedinstveni epitop (dio antigena koji imuni sistem prepoznaje) koji izbjegava mjesta mutacije. Drugim riječima, 35B5 cilja na jedinstveni dio virusa koji se ne mijenja tokom procesa mutacije. Ciljajući dio virusa koji nije pogođen mutacijama koje se smatraju zabrinjavajućim, 35B5 antitijelo je pokazalo efikasnu sposobnost neutralizacije u nekoliko različitih sojeva. Naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv korona virusa.”

Dio antigena koji cilja antitijelo 35B5 također je prisutan u varijanti omikron, ističu istraživači.

Ovo istraživanje bi moglo da bude posebno značajno, pogotovo što nova (po mnogima opasnija mutacija korone) varijanta virusa nazvana omikron prijeti da se raširi svijetom. Znanstvenici širom svijeta su zabrinuti da bi mutantni virus mogao da izbjegne imunitet izazvan cjepivom, kao i onaj stečen preležanom infekcijom.

Prema riječima drugih znanstvenika, antitijela koja su otkrili kineski biolozi, mogu se koristiti za spriječavanje bolesti u grupama kao što su obitelji ili vrtići, priopćio je virolog Anatolij Altštajn.

– Još nema znanstvenog članka na ovu temu. Piše se da je sposoban da neutralizira sve sojeve virusa, ali nema dokaza da neutralizira u istoj mjeri. Ne bih ovo nazvao pretjeranim otkrićem. Ali ovo pokazuje da postoji određeni region u S-proteinu, koji je uobičajen za različite sojeve, ali mi smo to znali, jer cjepivo protiv ‘soja Vuhan’ djeluje protiv drugih, ali u manjoj mjeri. Dobro funkcionira protiv britanskog, ali lošije protiv južnoafričkog i delta soja. To sugerira da postoji mjesto u proteinu koje je važno za reakciju da neutralizira sve varijante virusa – ​​rekao je on.

Istovremeno, sam Altštajn sumnja da je otkriće Kineza “toliko važno”. Međutim, ova antitijela se mogu koristiti za prevenciju bolesti, na primjer, u obitelji ili vrtiću. Ako se jedno dijete razboli, onda se cijela grupa može cijepiti. A takva antitijela mogu biti u tijelu oko mjesec dana.

– Ovaj pristup se zove profilaktički serum. To su antitijela u serumu, ali se ova metoda posebno ne koristi u slučaju korona virusa – ​​zaključio je Altštajn.

Izvor: blic.rs

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Društvo

Istina uvijek pronađe put! Otvoreno pismo Hrvatskoj liječničkoj komori

Istina uvijek pronađe put! Otvoreno pismo časnog i poštenog liječnika dr. med. Ivana Ganjte udruzi HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika)

Online:

/ Datum objave:

Ivan Ganjto, dr.med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, subspec. intenzivne medicine, voditelj JIL-a u Virovitičkoj bolnici

“Poštovani, ovim putem želim vam reći da sam duboko razočaran izjavama Vaše predsjednice dr.Ivane Šmit, u kojoj ona spominje needuciranost pojedinih udruga ili skupina zdravstvenih djelatnika, koji se uporno ne žele cijepiti ili koji govore gluposti o nuspojavama cijepljenja itd…

U najmanju ruku ova izjava me frapirala iz jednostavnog razloga što sam anesteziolog , i subspec. intenzivne medicine koji svakodnevno radim i liječim COVID pozitivne pacijente, te sam do sada vidio mnoge slučajeve tromboembolijskih incidenata nakon cijepljenja (CVI-ja ili AIM-a, DVT-a, PE itd …) koje su mnoge pacijente stajali života. Nemojte mi samo govoriti o tome kako smo sigurni da je od cjepiva, jer mogao bih vam postaviti isto protupitanje, “kako ste vi sigurni da nije???

Molim lijepo doktorice, od kuda vama takva sigurnost o neškodljivosti ovog cjepiva, ili možda implicirate da se vama javi rodbina pacijenata koji su naglo preminuli nakon cijepljenja, kako bi im vi objasnili zašto su umrli ili zašto su unatoč cijepljenju dobili COVID pneumoniju i ARDS te nakon toga završili na respiratoru.

Jako ste neozbiljni i doista nonšalantno pričate o nečemu o čemu doista nemate pojma.

Da li ste vi proizveli ovo cjepivo?

Da li vi znate sve sastojke cjepiva?

Da li ste uopće svjesni što je to mRNA cjepivo (poznajete ga bolje od dr. Roberta Malonea – izumitelja ovog cjepiva?

I na kraju odakle vam pravo da obmanjujete javnost.

Zašto ne govorite o apsurdu COVID zdravstvenih putovnica, koje se dobiju odmah nakon primitka cijepljenja.

Da li vi uopće znate koliko treba proći vremena dok se ne razviju protutijela nakon cijepljenja?

Da li uopće shvaćate da tjednima nakon cijepljenja, cijepljeni hodaju uokolo , posvuda i potencijalno šire bolest pokazujući uredno COVID putovnice?

Da li ste svjesni činjenice da i cijepljeni prenose bolest? Da li znate koliko treba proći vremena prije nego se vide sve nuspojave novog med. pripravka (lijeka)?

Što je to eksperimentalni biološki agens?

Nismo mi dr. Ivana Šmit neuki i needucirani baš naprotiv, iznadprosječno smo educirani i odgovorni te se zato i brinemo, jer nam je stalo do naših pacijenata, a ne da se svidimo vlasti.

Ovi i mnogi drugi razlozi navode me da izađem iz vaše udruge, jer uistinu ne zastupate stav svih liječnika, ne znam koliki je to broj, ali nadam se da će svi iole odgovorni liječnici napustiti vašu udrugu.

Zbogom i sretno vam bilo!!!”

dr. med. Ivan Ganjto, spec. anest.reanim. i inten. liječenja subspec. intenzivne medicine

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x