Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

GORDAN GRLIĆ RADMAN NAKON POSJETE NAŠOJ ZEMLJI: Hrvatska ima namjeru donirati cjepiva Bosni i Hercegovini

Tako se hrvatski ministar susreo s reisu-l-ulemom dr. Huseinom ef. Kavazovićem i kardinalom Vinkom Puljićem. U intervju koji je dao za Radisarajevo dotaknuo se ostalih stvari među kojima su budući sastanci s predstavnicima vlasti BiH, otvorenim pitanjima Hrvatske i BiH, cjepivima koje će susjedna država donirati našoj te naravno famozni “non-paper” dokumenti.

Ministar vanjskih poslova ocjenio je radni posjet Sarajevu i BiH jako uspješnom unatoč teškim posljedicama koronavirusa. Sastao se s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković te održao kvalitetan radni sastanak.

Naglašava kako su dvije države geografski upućene jedna na drugu, imajući u vidu položaj granica.

S obzirom na pandemiju koronavirusa u svijetu i našoj regiji, Grlić radman ističe kako se unaprijed dogovorilo održavanje većeg broja sastanka na svim razinama vlasti kako bi se mogao održati što bolji kontakt dviju zemalja. Također je predložio i održavanje zajedničkih sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH koje bi mogle donijeti boljitku u odnosu na najvišoj razini vlasti.

“Postoje otvorena pitanja između naših država od kojih ne bježimo i nismo bježali u svim razgovorima u BiH. O svim otvorenim pitanjima razgovarao sam s ministricom Turković kako bi se što prije riješila na dobrobit naših građana s obje strane granice. Na primjer, razgovarali smo o olakšanju prelaska granica kako bi se omogućio lakši protok i putovanja ljudi. Nadam se da će s razvojem povoljnije epidemiološke situacije to biti moguće i radi rješenja tog problema dogovorili smo uspostavu intenzivne komunikacije s kolegama iz BiH.”, ističe Grlić Radman.

Naravno, nije moglo proći bez pitanja kakvog je stava o famoznim “non-paper” dokumentima koji su se pojavili u javnost.

Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku predstaviti “non-paper” mojim sugovornicima u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Vijeću ministara i legitimnim političkim predstavnicima triju konstitutivnih naroda u Zajedničkom kolegiju dvaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Razmjenom mišljenja s bosanskohercegovačkom stranom otvoreno smo iskomunicirali naš dobronamjerni stav prema BiH koji je itekako vidljiv u tom dokumentu. U tom dokumentu smo, naime, pokazali poštovanje i uvažavanje koje Hrvatska ima prema BiH, njime otvaramo prostor za dublju raspravu o izuzetno bitnim temama na Vijeću za vanjske poslove Europske unije u svibnju. A sve s ciljem da se poveća pozornost Europske unije prema BiH i njezinom putu prema dobivanju statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU. U tim našim nastojanjima smo, između ostalog, istaknuli potrebu reforme Izbornog zakona kako bi se uklonile sve postojeće nejednakosti i time relaksirala politička klima i mogućnost svrhovite političke suradnje unutar BiH”, govori Grlić Radman.

Za kraj je rekao kako Hrvatska ima namjeru donirati cjepiva Bosni i Hercegovini, obzirom da situacija s nabavkom cjepiva u našoj državi nije na najvišem nivou.

Govori kako je pandemija koronavirusa iscrpna za sve zemlje svijeta, ali svakako je planu uskoro dostaviti određene doze cjepiva kako bi se na najbrži i najdjelotvorniji način mogli raspodjeliti na područje cijele Bosne i Hercegovine.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x