Kontaktirajte nas na:

Politika

GODIŠNJICA INAUGURACIJE: Hrvati u BiH vole Milanovića!

Godina je dana od inauguracije predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Njegova prva godina mandata će ostati zapamćena po mnogo toga – od kluba u Slovenskoj, preko latentnih i ozbiljnih sukoba s (ne)istomišljenicima, do svojevrsnog skretanja prema desno, ali i obračuna s ostavštinom tzv. NDH i nekih “svetih krava” iz hrvatske javnosti koje do tada nitko, osim eventualno Nine Raspudića, nije tako britko secirao.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Zoran Milanović

Međutim, posebno je upečatljiv predsjednikov odnos prema Bosni i Hercegovini i tamošnjim Hrvatima čija se prava sustavno zanemaruju, otimaju pa čak i negiraju.

Milanović se prema tom pitanju pokazao kao političar koji ima jasan stav. Dao je do znanja što je minimum ispod kojeg neće ići. Krenulo je to prije otprilike godinu dana kada su mediji objavili kako će upravo Ured PRH biit pokrovitelj svečane obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja se u mjesecu travnju održava u Kninu. Pandemija koronavirusa je učinila svoje pa obljetnica nije održana na način kako je planirano, ali je Milanović nastavio pozitivno tretirati HVO, Hrvate u BiH i njihova politička pitanja u toj zemlji.

Ljetos, uoči proslave Oluje, dodijelio je prizanja postrojbama HVO-a koja su sudjelovala u oslobađanju okupirane Hrvatske izazvavši salvu kritika među, uglavnom, bošnjačkim biračkim tijelom. Milanovića to nije posebno dirnulo, a pokazao je to i nešto kasnije kada se susreo sa srpskim članom Predsjedništva Milordom Dodikom.

Ni to se nije svidjelo bošnjačkim političkim akterima, napose Izetbeogoviću i njemu lojalnim političarima, ali je Milanović jasno kazao kako on razgovara s Dodikom kao s predstavnikom Srba u BiH, što Dodik, u konačnici i jest. Milanović je rekao tada kako je spreman razgovarati s predstavnicima sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Zasmetalo je to i Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH, koji je na hrvatsko mjesto u tom kolektivnom tijelu izabran glasovima brojnijih Bošnjaka. Komšić je govorio o nepoštivanju institucija, ali je svima – pa tako i Milanoviću više nego jasno da u BiH, naime, postoje tri lidera naroda i da se o politički važnim temama razgovara s njima, a ne s nekim iz institucija – jer, koja korist od institucije ako je ona – a što u Komšićevom slučaju jest – uzurpirana i oteta?

Jedan od veterana bosanskohercegovačke politike, aktualni državni parlamentarac i dugogodišnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH Bariša Čolak kazao je za Dnevno.hr kako se Milanović prema bh. Hrvatima odnosi “predsjednički”.

“Milanovićev stav je prije svega predsjednički. On govori jasno, precizno i odmjereno, a to je u politici dobro. Možda to nekima nije očekivano s obzirom na politički spektar iz kojeg dolazi, ali to samo ako nisu politički upućeni, ako jesu, onda je sve jasno”, kaže nam Čolak koji trenutno sjedi u gornjem domu državnog parlamenta (Dom naroda) koji služi kao mehanizam zaštite konstitutivnih naroda.

Milanovićevu politiku Čolak ocjenjuje kao “kontinuitet”.

“Međutim, treba se prisjetiti njegovih ranijih postupaka prema Hrvatima u BiH… To je jedan kontinuitet njegove politike, ako se sjetimo njegovog dolaska u Mostar dok je gorjela zgrada HDZ-a, odbijanja prijema optužnica za tzv. UZP, to je bio jedan rezolutan stav državnika, a on je odbio taj ideološko-politički konstrukt u samom početku”, kaže Čolak.

Predsjednik HSS-a u BiH i jedan od najeksponiranijih hrvatskih političara u BiH Mario Karamatić kaže za Dnevno.hr kako bh. Hrvati Milanoviću nisu topovsko meso ni moneta za potkusurivanje.

“Predsjednik Milanović je prvi predsjednik RH koji, blago rečeno, punu potporu Hrvatima u BiH daje bez ikakvih kalkulacija i interesa. Za njega nismo niti topovsko meso, niti dio hrvatskog korpusa kojim će trgovati da se dodvori  međunarodnoj zajednici, a niti neželjeni dio hrvatskog naroda ili glasačko tijelo kojemu će zamazati oči sa dvije, tri izjave”, kazao je predsjednik HSS-a u BiH.

Milanović, kaže Karamatić, shvaća cijelu problematiku bh. Hrvata i radi to što radi bez skrivenih interesa.

“Svim predsjednicima Hrvatske do sada smo bili nešto od toga. Milanović je prvi koji od bh. Hrvata ne traži i ne očekuje ništa, čak ni glasove, a uistinu stoji iza nas i više nego dobro je upućen u problematiku sustavne majorizacije BiH Hrvata kako od strane službenog Sarajeva, tako i od strane službenog Zagreba”, rekao nam je prvi čovjek HSS-a u BiH.

Prvi čovjek HSS-a u BiH za Predsjednika, kaže, ima samo jednu riječ.

“Sav njegov rad iz pozicije Hrvata koji živi u BiH, kako kao premijera, tako i Predsjednika mogu sažeti u jednu riječ: Hvala“, kazao nam je Karamatić.

Čolak je podsjetio i na to da je Milanović shvatio važnost uloge HVO-a u samostalnosti Hrvatske.

“U ovih godinu dana je svojim ponašanjem i izjavama pokazao što misli, ako uzmemo samo odlikovanje postrojbi HVO-a, jasno je što misli o doprinosu HVO-a samostalnosti Republike Hrvatske. Važno je kad se s pozicije kakve je Milanovićeva o tome jasno očituje. Njegov način izražavanja je poseban, možda malo neobičan, ali posve njemu svojestven. Što bi Sinjani rekli, pogodi u sridu, uvijek s malo riječi puno kaže”, govori HDZ-ov veteran.

S malo riječi, kaže Čolak, Milanović puno kaže.

“Ako se prisjetimo reakcija na njegovu izjavu “prvo sapun onda parfem” iz političkog Sarajeva, a koje su namjerno krivo interpretirane, jasno će biti kako on s malo riječi stvarno puno kaže… On je pogodio bit problema kad su u pitanju Hrvati u BiH. Nekima ne odgovara taj njegov način i otvoreni gard, ali mislim da je dobro, iznimno dobro, važno i pozitivno, a napose jer se uklapa u ukupan politički spektar u Hrvatskoj, pri čemu mislim na Vladu i Sabor”, rekao je Čolak.

Čolak Milanovića vidi kao važnog faktora i kada je u pitanju promjena izbornog zakonodavstva u BiH.

“Konačno je došlo vrjeme da se počnu poštovati, ne samo Ustav BiH i međunarodni dokumenti, nego i da dođemo da promjena Izbornog zakona koji je Hrvatima važan, a Milanović i ono što govori su tu bitan faktor”, kaže Čolak.

Izvor: dnevno.hr

1 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DODIKOVANJE: RS je jedina samoodrživa i realno je da bude samostalna. Da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dodik o Republici Srpskoj

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Europa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da ni jedna odluka neće moći biti donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda, javlja SRNA.

– Bošnjaci mogu sanjati što hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je vrlo realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH – rekao je Dodik.

On je za televiziju “MIS” iz Sidneya rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

– Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Što je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće – poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH, prenosi SRNA.

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je pogoršana, jer Federacija BiH ni nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela formirati novu vladu.

– Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo smetati. Republika Srpska je jedina samoodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata – smatra Dodik.

On je istaknuo da Republika Srpska nema namjeru pokretati bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru osigurati obrambene potencijale.

– Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem je što imam obvezu prema narodu koji predstavljam – rekao je Dodik.

Kada je riječ o suradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

– Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao pomoći. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje – rekao je Dodik, prenosi SRNA.

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

Kakve veze ima euforično pomirenje Hrvata i Srba s “Darom iz Jasenovca”?

Da je Srbima, pogotovo onima preko Drine doista stalo do konačnoga izmirenja između dva naroda, po uzoru na Nijemce i Francuze, ne bi došlo do snimanja filma Dara iz Jasenovca, barem ne takvoga koji crno-bijelo prikazuje Hrvate kao ubojice, a Srbe kao žrtve.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Prije nekoliko tjedana napisao sam u jednom objavljenom eseju kako svijet nije toliko lud da bio uvrstio srpski politički i propagandističko-nacionalistički kič Dara iz Jasenovca među moguće dobitnike Oscara. Kritike koje film doživljava u stranim medijima, pogotovo u Americi, pokazuju da sam imao pravo.

Laži srpske politike postale su mitovi

Psiholozi kažu da je za osobu opasno ono stanje psihičkoga poremećaja u kojem ona, lažući drugima, s vremenom i sama povjeruje u to da je njezina laž istina. Takva osoba nije više u stanju razlikovati fikciju od onoga što se doista dogodilo.

Sa strane srpske politike u zadnjih je stotinjak godina izrečeno toliko laži o drugim narodima da niti sami više ne znaju što je doista istina. Kako danas drugačije shvatiti tolike silne televizijske emisije u kojima se razgovara o zločinima Hrvata, Albanaca i Bošnjaka protiv nedužnoga srpskoga naroda, dok se vlastite zločine smatra obranom iz nužde, čak i znakom plemenitosti prema vlastitom narodu?

Laž srpske politike se u međuvremenu pretvorila u mit koji postaje opasnim putokazom srpskoga društva, pa i ovoga današnjega. Političke i intelektualne elite Srbije i Srba na prostoru bivše države koje su, nažalost, znatnim dijelom dobile podršku naroda, ne prestaju sa zavaravanjem tog istoga naroda. Umjesto da mu otvore oči za silne zločine koji su počinjeni u ime srpskog šizofrenoga pristupa povijesnoj istini, srpska politička i ideološka mašinerija pokušava opravdati vlastite zločine nad drugima, pa čak i one kao što su grozna četnička divljanja u Vukovaru i Srebrenici.

Istina, među tim brojnim plagijatorima povijesti ima doista puno šizofrenih koji ne znaju više što je istina. U suprotnom nemoguće je pričati takve bedastoće o drugim narodima kakve se danas čuju u srpskim medijima.

Daleko od političke katarze

Nakon što je propao ideološki pokušaj ocrnjivanja Hrvata u svijetu filmom Dara iz Jasenovca u kojem se sve odvija u crno-bijeloj ideološkoj tehnici, gdje nema pozitivnih Hrvata i negativnih Srba, već se čuje priča o nužnosti snimanja filma o nekoj srpskoj mučenici s Kosova. Izgleda da su za srpske ideologe zločini Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu bili samo propaganda neprijatelja.

Znatan dio Nijemaca mogao se svojevremeno pravdati time da nije znao za nacističke zločine, ali Srbi to danas ne mogu u odnosu na Vukovar, Srebrenicu i Kosovo. Ako nema dovoljno snimljenoga materijala o zločinima koje su četnici, ustaše, partizani i muslimanske postrojbe počinili u Drugom svjetskom ratu, ima dovoljno materijala o onima koje su u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH počinili četnici i JNA. Umjesto Dare iz Jasenovca bilo bi puno bolje da su se za dobrobit vlastitoga naroda suočili sa spomenutim srpskim zločinima, pa i onima kroz povijest, te na taj način doprinijeli prosvjećenja vlastitoga naroda. Došlo bi možda do političke katarze da su, recimo, snimili filmove o četničkom silovanju neke Antonije iz Vukovara ili Fatime iz Srebrenice. U tom slučaju intelektualni i moralni patuljci poput Save Štrpca, koji se kontinuirano pojavljuje u medijima sa svojim lažima o Hrvatima, imali bi priliku shvatiti da obrana Hrvatske od srpske agresije nije bila nastavak NDH, nego herojska borba jednoga naroda za slobodu.

Nastavak zaluđivanja vlastitoga naroda

Nažalost, to se nije dogodilo. Srpska politika nastavlja i dalje s izluđivanjem i zaluđivanjem vlastitoga naroda. Nažalost, upravo kad čovjek pomisli da bi moglo doći do katarze srpskoga naroda, počinje sve iznova. Umjesto da svoj narod izvedu na pravi put koji vodi prema Europskoj uniji, srpski politički ideolozi čine sve da ga odvedu u provaliju, kao što je to uradio onaj slijepi vožd iz Domanovićeva romana. Očito je da je laž izgovorena tisuću puta postala za mnoge Srbe istinom.

Upravo ta upornost da se tuđe zločine preuveliča, a vlastite promatra kao herojski čin, poziva na oprez one naivne političare u Hrvata koji vjeruju da se sa Srbima može lako postići izmirenje i napraviti iskorak u pravcu dugotrajnoga mira kakvog su međusobno uspjeli postići Nijemci, Poljaci i Francuzi. Toga neće biti sve dok većina srpskih političara i ideologa ne shvati da je Srbija sa svojim imperijalističkom politikom bila i ostala najveća opasnost po mir na Balkanu. Problem pojačava i činjenica da srpska manjina u susjednima zemljama prešutno odobrava sve ono što velikosrpski ideolozi sanjaju u Beogradu. Tako je bilo za Karađorđevića, Rankovića, Miloševića, pa i danas za vrijeme Vučića. Vremena prolaze, svijet se mijenja, samo srpska politika ostaje ista.

Naivnosti hrvatskih političara nema kraja

Iako sam negdje prije godinu dana, nakon stvaranja koalicije između Plenkovića i Pupovca, u jednom tekstu bio vrlo skeptičan, upravo zbog te bolesne opsjednutosti srpske politike uvjerenjem kako su Srbi uvijek bili žrtve, povjerovao sam s vremenom da bi se mogao napokon dogoditi neki pozitivni pomak u odnosima hrvatskoga i srpskoga naroda.

Danas mi je jasno da naivnosti hrvatskih političara nema kraja. Da je Srbima, pogotovo onima preko Drine doista stalo do konačnoga izmirenja između dva naroda, po uzoru na Nijemce i Francuze, ne bi došlo do snimanja filma Dara iz Jasenovca, barem ne takvoga koji prikazuje Hrvate kao ubojice, a Srbe kao žrtve. Jasenovac je postojao. I bez obzira što je nastao pod pritiskom Hitlerove ideologije, što je broj žrtava neusporedivo manji nego ga Srbi u svojoj propagandi šire, ne može ga se ničim opravdati. Ne može ga se opravdati čak niti tim da su Srbi ponizili hrvatski narod u prvoj Jugoslaviji oduzimajući mu ona prava koja su kod političkih dogovora obećana, pa čak niti tim što su barbarski ubili u Skupštini hrvatske poslanike. Isto tako ne bi se mogla opravdati niti bilo kakva revanšistička politika Hrvata zbog četničkih orgijana nad civilima u Vukovaru i drugim dijelovima Hrvatske i BiH. Rat je završen. I bez obzira koliko bio grozan potrebno je poraditi na boljim hrvatsko-srpskim odnosima. Nažalost, do toga neće zadugo doći, iako u to očito neki vjeruju. S obzirom na pokušaj ocrnjivanja hrvatskoga naroda u svijetu, može se pretpostaviti da je Vučiću trebala neka vrsta izmirenja u Hrvatskoj kako bi se spomenuti film bolje prodao pred međunarodnom zajednicom.

Unatoč tomu treba raditi i dalje na izmirenju između hrvatskoga i srpskoga naroda, ali širom otvorenih očiju. U suprotnom moglo bi se dogoditi da nakon razočaranja netko od budućih hrvatskih političara bude prisiljen reći kako su Hrvati opet pojurili prema Beogradu kao guske u maglu. I u politici bi moralo važiti pravilo da je bolje spriječiti nego liječiti. Jer za naivnim ulaskom u prvu i drugu Jugoslaviju platio je hrvatski narod visoku cijenu. Kako drugačije shvatiti da su danas u Hrvatskoj najgrlatiji oni među Srbima i Hrvatima koji je nisu htjeli? Štoviše oni niti danas ne kriju da im nedostaje Jugoslavija. Kako shvatit da se toliko hvali Porfirija koji pjevuši četničke pjesme i više oplakuje Đorđa Balaševića nego Kiću Slabinca ili Olivera Dragojevića? „Nešto je trulo u toj zemlji Danskoj“, a Hrvati to ne primjećuju.

Autor: dr. fra Luka Marković | Katolički tjednik

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

SRĐA TRIFKOVIĆ: “Amerika priprema plan likvidacije Republike Srpske!”

Trifković kaže da se, prema njegovim informacijama, već razrađuje detaljan plan likvidacije Republike Srpske koju je, navodno, naredio novi američki predsjednik Joe Biden.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Beogradski profesor povijesti Srđa Trifković, koji trenutno predaje na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci i slovi za jednog od najbližih savjetnika Milorada Dodika, gostovao je u jutarnjem programu beogradske “Happy” televizije i ponovo govorio o američkim ambicijama da u što skorije vrijeme ukine Republiku Srpsku i sa europskim saveznicima napravi korjenitu rekonstrukciju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Trifković kaže da se prema njegovim informacijama već razrađuje detaljan plan likvidacije Republike Srpske koju je navodno naredio novi američki predsjednik Joe Biden koga Trifković naziva “poznatim srbomrscem”. Trifković kaže da srpski narod s obje strane Drine može očekivati sve najgore od nove američke administracije, a poseban akcent stavlja na novog šefa američke diplomatije Anthony Blinkena za koga kaže da je “nepopravljivi rusofob”.

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x