Kontaktirajte nas na:

Politika

Fred Matić podržao gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu

SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić ispričao je za N1 kako obilježava obljetnicu pada Vukovara u Bruxellesu i što danas misli o brojnim stvarima povezanih s Vukovarom.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Fred Matić

“Danas i u Bruxellesu gori svijeća za žrtvu Vukovara, Škabrnje i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu”, kazao je Matić i dodao:

“Evo, kao još jedan prilog radu psihologa koji kažu da možete otići od svega i svakoga, ali ne možete otići od samoga sebe, i ovdje, 1600 kilometara daleko, gledam i pratim vaš program, vidim tadašnje suborce koji su svake godine sve deblji i sve ćelaviji, ali je žar isti kao prije 29 godina.”

“Nadam se da to nitko više neće proživjeti”, rekao je bivši ministar branitelja.

Matić je rekao da se u nekoliko stvari slaže s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom:

“Slažem se s gradonačelnikom Penavom kad kaže za predstavnike srpske zajednice koji 17. polažu vijenac u Vukovaru, niti ja ne znam što se tog 17. dogodilo.”

Matić je rekao i to da Vukovar nije pao 18. studenog. Bio je to odgovor na pitanje sjeća li se gdje je bio, što je radio u isto vrijeme prije 29 godina:

“Mi smo u Borovu Naselju 18. još imali žestoke bitke s neprijateljem. Vukovar je definitivno pao 20. studenog. Ali, evo, 19. je prestao svaki organizirani otpor. Ali to ništa ne mijenja na stvari. Iz toga dana se prisjećam žestoke bitke, prijatelja koji mi je u ovo vrijeme izdahnuo na rukama.”

“Život nije film. Kada smo 19. studenog bili u tvornici Borovo ja sam iskreno mislio da sada slijedi ona truba kao iz kaubojskih filmova, da stiže konjica koja će nas spasiti. Međutim, život za razliku od filma ne donosi ni trubu ni konjicu, nego ‘Marš na Drinu’, granatiranje i paljenje Borovokomerca i nakon toga još gora neizvjesnost, odlazak u zarobljeništvo, u logore u kojima je većina nas provela devet mjeseci”, kazao je.

Je li Vukovar mogao biti spašen?

“Svake godine nas to pitaju. Nakon povratka iz logora, radio sam u kabinetu načelnika Glavnog stožera, razgovaro sam s generalima. Kako vrijeme protječe, naravno da sam 1991. bio ljut na sve. Sjetimo se onog pisma Glavaševića ‘Optužujem’, i ja bih ga potpisao. Ali, kroz ove sve godine shvatio sam da je u tim trenucima gorjela skoro cijela Hrvatska. Svako naoružanje bilo je potrebno na svakom mjestu u Hrvatskoj. Trećina Hrvatske bila je okupirana”, odgovorio je i na to.Za razliku od Stipe Mesića, Matić ne misli da  je Tuđman  mogao  spasiti Vukovar, ali da to  zbog nekih razloga nije htio napraviti.

Ustvrdio je da “naravno da, sad kad gledamo popise branitelja, nije ih bilo pola milijuna”:

“Danas 5000 branitelja više prima mirovinu na račun Vukovara. Samo da je tih 5000 bilo u Vukovaru, ne bi nama trebala nikakva pomoć, ne bi nama ušao neprijatelj. A, bogami, kad bismo se zainatili, ne bi nama više ušao niti prijatelj s ove strane, zapadne.”

Za odluku Zorana Milanovića da zasebno komemorira obljetnicu tragedije Vukovara, Matić je rekao da ga razumije:

“Milanović, kao savjestan građanin, poslušao je mjere epidemiologa.”

“Nitko ne može reći da to nije bilo lijepo (Kolona sjećanja). Skupilo se 5000 ljudi, ali posljedice ćemo vidjeti. Govorili smo da se mjera neće moći pridržavati, pa je većina ljudi bila bez maski”, kazao je i dodao:

“Vaše kamere da sad odu po restoranima i kafićima, vidjele bi na što to sada liči. Molim Boga da epidemija ne eskalira, da ne bi ispalo da je Vukovar 1991. spasio Hrvatsku, a 2020. donio dodatne probleme.”

“Kao što kaže ministar Beroš, sljedećih 14 dana bit će ključno, pa ćemo vidjeti je li došlo do proboja, hoće li epidemiološka situacija biti još gora”, rekao je Matić.

O zajedničkom odlasku u Vukovar i pripadnika Vlade iz redova SDSS-a, skupa s ostalim kolegama, Matić je rekao da on to pozdravlja, ali da su on prije šest, a tadašnji predsjednik Ivo Josipović prije 10 godina zagovarali to isto:

“Doživljavali smo pregršt uvreda, prijetnji, da izjednačavamo agresora i žrtvu.”

“Za vrijeme opsade Vukovara stradao je razmjerno isti broj Srba i Hrvata, metak niti granata ne biraju”, kazao je Matić i podsjetio na televizijske izvještaje iz tog doba iz Beograda gdje se vidjelo da su se neki sa strane agresora bunili “zašto se grad granatira kad u njemu ima i Srba”, da bi im na to odgovarali nadređeni da Srba u grdu više nema, a ako i ima koji, da je to izdajnik.

Izvor: teleskop.hr

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

BAJROVIĆ USTRAJAN U MRŽNJI I RASTURANJU BIH: Nakon izbora 2022. Hrvate treba majorizirati

Bošnjački radikal i hrvatofob Reuf Bajrović na Face tv ponovio je kako Hrvate treba majorizirati nakon izbora 2022. – Čoviću se ne smije dati Izborni zakon. Nakon izbora 2022. treba mu uzeti Predsjedništvo i Dom naroda, kazao je trbuhozborac bošnjačke politike Reuf Bajrović.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Reuf Bajrović

– Znači, majorizirat će te Hrvate, preveo je voditelj emisije Senad Hadžifejzović Bajrovićeve riječi. Ne majoriziramo mi, majorizirat će glasači, kazao je Bajrović, misleći na, u Federaciji BiH četiri puta brojnije, Bošnjačke, javlja HMS.

Bajrović koji govori ono što većina bošnjačkih političara misli, redovito dobiva udarni prostor u mnogim sarajevskim medijima, kao trbuhozborac bošnjačke hegemonističke politike, kao što ga je nekada ratni huškač Vojislav Šešelj dobivao u beogradskim, u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Bajrović je s Hadžifejzovićem pred tv auditorija razrađivao planove o tome “što će sa Srbima” kada završe s Hrvatima i kako napraviti državu u kojom će vladati “demokratska većina”, to jest Bošnjaci, jer je po njemu sve drugo aparthid.

Mora se priznati da je Bajrović, s crnom maskom na licu, ostavio izuzetno jak dojam na gledatelje. Doimao se kao razbojnik. Politički razbojnik. Bolesna ništarija i kukavica koja je opsjednuta mišlju o porobljavanju malobrojnih.

Jednom riječju fašista par exselans, kojeg pogrešno predstavljaju kao političkog analitičara, prenosi Hrvatske medijski portal.

Nastavi čitati

Politika

NAKON DODIKOVE BAČENE KOSTI: Iz SDA poručuju – nikad nećemo dozvoliti formiranje trećeg entiteta

Izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika izrečena u intervjuu na jednoj televiziji kako postoji “tajni dogovor između lidera SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o trećem entitetu” za SDA je nebuloza i potpuna neistina, plasirana s ciljem da se skrene pažnja s bitnijih tema.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

SDA protiv trećeg entiteta

To je jasno svakome tko iole prati politička događanja u Bosni i Hercegovini, te je stoga bespredmetan pokušaj pojedinih političara i dijela medija da od te lažne izjave prave ozbiljnu političku temu, smatraju u SDA.

Kako u priopćenju napominju, SDA je mnogo puta jasno naglasila da nikada, ni pod bilo kojim okolnostima, neće dozvoliti formiranje trećeg entiteta, niti će pristati na izmjene Izbornog zakona koje bi vodile u dodatne etničke podjele i tu ne postoje nikakve dileme.

Indikativno je, dodaju, da u političkim i medijskim strukturama, koje od ničega pokušavaju napraviti nešto i vezati to za SDA, izostaje reakcija na Dodikove stalne prijetnje odcjepljenjem, negiranje genocida, slavljene i nagrađivanje ratnih zločinaca, kao i uvredljivo poređenje ratnog zločinca Radovana Karadžića s Alijom Izetbegovićem i izjednačavanje branitelja s agresorima.

Umjesto da se zajednički vrši pritisak na HDZ, koji blokira formiranje Vlade Federacije BiH i funkcioniranje Ustavnog suda FBiH, slavi ratne zločince, širi islamofobiju i političkim ucjenama pokušava doći do diskriminatornog Izbornog zakona, fokus javnosti se usmjerava na SDA i izmišljene priče o “tajnim dogovorima”, upozoravaju iz SDA.

Kako zaključuju time se s pravom postavlja pitanje s kojim ciljem i za čiju korist, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Nastavi čitati

Politika

Inzko: ‘Spreman sam nametnuti Zakon o negiranju genocida’

U početku su tzv. bonske ovlasti korištene za nametanje brojnih odluka, ali se posljednjih godina gotovo i ne koriste. Umjesto toga, stižu inicijative za zatvaranje OHR-a.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Valentin Inzko

Dejtonskim mirovnim sporazumom u Bosni i Hercegovini najsnažnija institucija postao je Ured visokog predstavnika. Bonskim ovlastima, uvedenim krajem 1997. na sjednici Vijeća za implementaciju mira u OHR-u je objedinjena izvršna, sudbena i zakonodavna vlast.

U početku su tzv. bonske ovlasti korištene za nametanje brojnih odluka, ali se posljednjih godina gotovo i ne koriste. Umjesto toga, stižu inicijative za zatvaranje OHR-a.

Gostujući na Al Jazeeri, Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, najavio je da bi uskoro mogao donijeti neke dugo očekivane odluke.

Između ostalog, kako je naveo, spreman je nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

“Sve evropske zemlje imaju Zakon o zabrani negiranja holokausta, u mojoj zemlji je jedan engleski historičar dobio tri godine zatvora jer je rekao da holokaust ne postoji”, kazao je Inzko.

Na pitanje zašto to nije učinio do sada, Inzko je kazao da godišnjica traje godinu dana i da to treba riješiti.

Ukoliko taj zakon ne bude usvojen do 11. jula 2021. godine, Inzko je kazao da ga je on spreman nametnuti.

“Da budemo potpuno jasni, ja sam spreman”, rekao je Inzko.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x