Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Erdogan u Berlinu – Jasno neslaganje na otvorenoj sceni

Pokušaj spašavanja Gaze

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u Berlinu razgovarao sa njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i kancelarom Olafom Scholzom. Od samog početka njihove pozicije na Bliskom istoku su se sukobile.

Tijekom prve posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Njemačkoj nakon skoro četiri godine, kancelar Olaf Scholz je naglasio pravo Izraela na samoobranu. Scholz je istakao da je Njemačka istovremeno jedan od najvećih zagovornika humanitarne pomoći stanovnicima Gaze. Scholz je rekao da “nije tajna” kako Njemačka i Turska “imaju dijelom vrlo različite perspektive na aktuelni konflikt”.

Scholz je na konferenciji za novinare izjavio da on i Erdogan dijele “brigu zbog požara na Bliskom istoku”. “Svaki život ima jednaku vrijednost”, dodao je njemački kancelar. Također je istakao da “patnja palestinskih civila” tišti njemačku vladu. Sada je važno razmotriti kako se može spriječiti “daljnja eskalacije u regiji”.

Erdogan zahtijeva humanitarno primirje

Erdogan je na konferenciji za novinare u uredu njemačkog kancelara kritizirao postupanje Izraela u Pojasu Gaze. “Govorimo o 13.000 djece, žena, starih ljudi koji su ubijeni”, rekao je Erdogan i istakao da skoro više nema Gaze. “Sve je sravnjeno sa zemljom”, naglasio je Erdogan. Iako trenutno “svi” govore o Hamasu, vojna moć radikalno-islamske palestinske organizacije nije uporediva s onom Izraela.

Hamas su terorističkom organizacijom proglasili ne samo Izrael, već i SAD, EU, Njemačka i druge države. Turski predsjednik je također pozvao na humanitarno primirje u ratu između Hamasa i Izraela. Ako bi Njemačka i Turska zajedno posredovale, postoji šansa da se regija spasi od ovog “vatrenog obruča”, naglasio je turski predsjednik.

Prihvat vraćenih azilanata

Savezni kancelar Scholz je tijekom razgovora s Erdoganom naglasio potrebu za ubrzanjem procesa vraćanja azilanata iz Turske koji nemaju pravo boravka u Njemačkoj. Nakon večere, gdje su dovoijca državnika onda razgovarala u miru, bez prisutnosti medija, Scholz je naglasio da je za to potreban “čvrst mehanizam”, saznaje se iz izvora u vladi. Obojica su pozdravili intenzivan rad u okviru novoosnovane bilateralne radne grupe organa unutarnjih poslova koja radi na koordinaciji policijskih službi u toj sferi koja je za Njemačku vrlo važna.

Također su se složili da će ubrzati širenje obuke imama u Njemačkoj kako bi postupno okončali praksu slanja imama iz Turske. Scholz je Erdoganu obećao podršku u obnovi obrazovnih institucija u Turskpoj nakon razornog potresa u veljači ove godine, u kojem je desetine tisuća izgubilo živote.

Scholz i Erdogan zajednički “Rusiju i nadalje hitno pozvaju” da prekine agresorski rat protiv Ukrajine. Kancelar je također pozvao Tursku na ratifikaciju pristupanja Švedske NATO-u.

Kontroverzna posjeta Njemačkoj

O Erdoganovoj posjeti se u njemačkoj javnosti vrlo burno raspravljalo prije svega zbog njegovih oštrih verbalnih napada na Izrael od početka rata u Gazi. Iako je Erdogan osudio ubojstvo stotina izraelskih civila u terorističkom napadu 7. oktobra, kasnije je terorističku organizaciju Hamas, odgovornu za to, nazvao “oslobodilačkom organizacijom”.

S druge strane, optužio je Izrael za “genocid”u Pojasu Gaze i čak indirektno doveo u pitanje pravo Izraela na postojanje. Izrael pokušava da “izgradi državu čija istorija seže samo 75 godina unazad i čiji je legitimitet doveden u pitanje njegovim vlastitim fašizmom”, rekao je Erdogan krajem prošlog tjedna. Scholz je odbacio Erdoganove optužbe protiv Izraela kao “apsurdne”. Istovremeno, Erdogan je više puta izjavljivao da podržava rješenje o dvije države – stav koji dijeli s kancelarom.

Susret dva predsjednika

Erdogana je prije sastanka sa Scholzom primio savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier. Kako je priopćeno iz Ureda saveznog predsjednika, Steinmeier je turskom šefu države iznio “njemački stav izrazito jasno”. Glasnogovornica Cerstin Gammelin objasnila je na online servisu „X” da je Steinmeier “naglasio klasifikaciju Hamasovog napada na Izrael kao terorističkog napada, a Hamasa kao terorističke organizacije”. Također je “naglasio pravo Izraela na postojanje i njegovo pravo na samoobranu”.

Erdogan i Steinmeier su istovremeno istakli da je “trajnu mirnu budućnost u regiji” moguže ostvaritri samo “putem rješenja s dvije države”. Oba predsjednika su se također složila da “sve napore treba usmjeriti ka oslobađanju taoca i sprječavanju regionalnog proširenja sukoba.”

Izvor: dw.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x