Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Džaferović poručio Milanoviću da više ne dolazi u BiH

Napominje da Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutrašnjim pitanjima BiH, a njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda, kazao je Džaferović jedan od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH

– Ako poštuje BiH, onda je dužan poštovati i njen Ustav i njene institucije. Bio je elementarni red da razgovara s institucijama BiH i da dvije države konačno počnu rješavati otvorena pitanja, kao što su granica, imovina, poštivanja prava BiH na pristup otvorenom moru, Trgovska gora i slično – dodao je, prenosi Fena.

Podsjetio je da kada je u pitanju Dejtonski mirovni sporazum koji je Hrvatska potpisala, jer je nakon Srbije sudjelovala u agresiji na BiH, po njemu je Federacija BiH jedna izborna jedinica koja daje dva člana Predsjedništva BiH no nigdje se ne govori o etničkoj legitimaciji, već samo o etničkoj identifikaciji kandidata.

– Drugim riječima, nigdje u Dejtonu ne stoji da Hrvati biraju jednog, a Bošnjaci drugog člana. Stoji samo da je jedan član Hrvat, a drugi Bošnjak, a Europski sud za ljudska prava je naložio da se i to obriše iz Ustava BiH, jer svi građani imaju pravo da budu birani, a ne samo Bošnjaci i Hrvati. Ovo što nam nudi Milanović je put u potpunu etničku podjelu BiH i potpuno ukidanje građanskog principa, koji je također ugrađen u Dejton – stava je Džaferović.

Istaknuo je i da hrvatski narod u BiH nije nacionalna manjina te je neprikladno porediti poziciju hrvatskog naroda s pozicijom nacionalnih manjina bilo gdje u svijetu.

– Već sam način na koji je Milanović došao u BiH nije korektan, i kada nije dobio očekivanu reakciju, počinje da vrijeđa BiH. Očigledno je došao samo praviti probleme i incidente. Pozivam ga da ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu praviti probleme i incidente – kazao je Džaferović.

Zaključio je da je BiH potrebna zdrava klima, a ne uvrede nekog tko će sutra otići i ostaviti iza sebe samo jaz i nepovjerenje među ljudima, a što se tiče “predzadnje rupe na svirali” kako je Milanović rekao, Džaferović kaže da su Europski parlament i NATO savez posljednjim odlukama pokazali tko je stvarno predzadnja rupa na svirali. | FENA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x